Evenimentul Zilei > Social > Doi frați români, victime ale unei execuții în stil mafiot. Un fost polițist belgian, judecat pentru dubla crimă
Doi frați români, victime ale unei execuții în stil mafiot. Un fost polițist belgian, judecat pentru dubla crimă

Doi frați români, victime ale unei execuții în stil mafiot. Un fost polițist belgian, judecat pentru dubla crimă

Ancheta în cazul asasinării a doi români, în Belgia, este pe cale să se încheie la trei ani de la comiterea crimei. Cei doi români, frați, au fost găsiți morți, în anul 2019, pe malul unui lac în apropiere de orașul Charleroi. Achetatorii au stabilit că aceștia au fost împușcați în cap, de la mică distanță, iar acest lucru i-a dus cu gândul la o execuție în stil mafiot. Ulterior, investigațiile aveau să ducă la un alt suspect, un polițist pensionar.

Moartea celor doifrați români, Gabriel şi Constantin Tomescu, în vârstă de 45, respectiv 48 de ani a fost descoperită după ce fiica unuia dintre ei a raportat, pe 28 august 2019, că au dispărut. Cei doi, mari amatori de pescuit, obișnuiau să meargă pe malul unui lac, la Forchies-la-Marche, o mică localitate situată în apropiere de Charleroi.

După două zile de la dispariție, în noaptea de 29 spre 30 august, corpurile celor doi au fost găsite chiar lângă lacul în care obișnuiau să pescuiască, ascunse în niște tufișuri. Ambii au fost împuşcaţi în cap, iar ucigaşul a tras de aproape, cu un pistol, au stabilit experții criminaliști după primele investigații, la fața locului.

Acest detaliu i-a făcut pe anchetatorii din cadrul poliției belgiene să creadă că este vorba despre un asasinat în stil mafiot, la comandă. Doar că cei doi frați români nu erau cunoscuți ca având relații cu grupări interlope.

Principalul suspect, un polițist pensionat

Singurul viciu, al celor doi, recunoscut de toată lumea, era pescuitul. Iar mai nou, își găsiseră un loc foarte bun, pe lacul de la Forchies-la-Marche, pe o proprietate privată. Ei se strecurau aici și pescuiau fără știrea și acordul proprietarului, un fost ofițer de poliție pensionat.

Pe numele său, Francis Vandy, acesta a devenit rapid unul dintre principalii suspecți în cazul dublului omor. Polițiștii au aflat că fostul lor coleg era în conflict cu românii care îi încălcau proprietarea și chiar mai trăsese asupra lor, în urmă cu câteva luni. S-a întâmplat tot după ce aceștia au intrat fără drept pe proprietatea sa. Potrivit presei belgiene, fostul polițist a negat orice legătură cu dubla crimă, însă anchetatorii au găsit rapid elemente care l-au legat de incident. Între altele ei au descoperit urme din sângele celor doi români pe una dintre perechile de pantofi ale acestuia. O altă probă, de necontestat, a fost arma crimei.

Gabriel şi Constantin Tomescu au fost ucişi cu un pistol Glock, au stabilit anchetatorii, iar Vandy deținea o astfel e armă. Polițiștii au stabilit că pensionarul nu o predase atunci când își încetase relațiile de muncă. El a afirmat că arma i-ar fi fost furată, însă ancheta a scos la iveală că, în realitate, fostul polițist și-a păstrat pistolul.

Procesul amânat din cauza COVID-19

Drept urmare, fostul polițist Francis Vandy a fost pus sub acuzare și trimis în judecată. Dar, cu toate că moartea celor doi a avut loc în luna august 2019, ancheta și procesul au suferit numeroase amânări. În principal, amânările s-au datorat pandemiei de coronavirus care i-a afectat chiar și pe magistrații care ar fi trebuit să judece acest caz.

Procesul ar fi trebuit să se judece în luna aprilie, însă a fost amânat, din nou, din cauză că unul dintre judecători s-a îmbolnăvit de Covid-19, scrie Trend Detail News.

Francis Vandy va fi judecat de magistraţii Curţii Assize din Hainaut, Belgia, şi ar putea fi condamnat la 25 de ani de închisoare, conform publicației  La Nouvelle Gazette.