Documentar despre viaţa şi aventurile lui Casanova
- Anca Simionescu
- 13 ianuarie 2011, 23:29
Multipla personalitate a celui mai mare cuceritor al tuturor timpurilor, în documentarul artistic "Ultima aventură a lui Casanova".
Legenda lui Casanova mai impresionează şi la 200 de ani de la moartea sa. Numele său e sinonim cu arta seducţiei, iar memoriile scrise între 1791-1798 au devenit surse despre normele vieţii sociale europene în secolul al XVIII-lea.
Beneficiind de o inteligenţă extraordinară şi de o putere de muncă imensă, Casanova a fost avocat, cleric, ofiţer, violonist, sfetnic, dansator, diplomat, politician, spion. Toate aceste ipostaze nu l-au oprit să fie şi un celebru aventurier care a colindat toată Europa, un prolific scriitor, un catolic devotat şi un înrăit jucător de jocuri de noroc, cabalist sau mason.
Numele său a fost asociat cu aproape toate casele regale europene, cu papi şi cu cardinali cărora le-a făcut diverse servicii. A purtat discuţii cu aproape toţi iluminaţii vremii, de la Voltaire şi Goethe la Mozart. Docu-drama prezentată azi de Viasat History, producţie a Marii Britanii în 2005, "Ultima aventură a lui Casanova" îmbină inspirat documentarul ştiinţific cu realizarea artistică.
Bazat pe autobiografie
Regizorul Mark Murphy a apelat la nume cunoscute ale cinematografie, Patrick Bergin sau Armand Assante, pentru a aduce pe micul ecran episoade din viaţa faimosului cuceritor.
Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt (1725-1798) s-a născut la Veneţia dintr-o mamă actriţă şi un tată dansator. În acea perioadă, deşi Veneţia era condusă după principii conservatoare, atât politice cât şi religioase, viciul se tolera. La baza docudramei stă autobiografia scrisă în ultimii ani de celebrul Casanova.
Nu lipsesc aventurile, scandalurile dar şi realizările acestei mari personalităţi şi nu este omisă nici lupta dusă de Sebastian Marr (Armand Assante) cu Biserica, după moartea lui Casanova, pentru ca "Memoriile" să poată vedea lumina tiparului.
<object width="560" height="445"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Ekv0d2a4pAM?fs=1&hl=en_GB"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Ekv0d2a4pAM?fs=1&hl=en_GB" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="445"></embed></object>