Editura Evenimentul si Capital

Document medico-legal devastator pentru Justiție. Diplomatul român Silviu Ionescu a fost ucis de sistemul medical penitenciar

Autor: | | 3 Comentarii | 3090 Vizualizari

Comisia de Avizare și Control a INML îi scoate pe doctorii de la Spitalul Penitenciar Rahova basma-curată: oricum bolnavul ar fi murit!

Silviu Ionescu, fost jurnalist și diplomat, nu mai este astăzi decât un nume pe o cruce, într-un cimitir, o amintire dragă celor rămași pe urma lui. Asta pentru că acum patru ani, în decembrie 2014, a murit cu zile, așa cum se spune atunci când un om nu moare de „moarte bună”, de parcă ar exista vreo moarte bună. Silviu Ionescu a plecat dintre noi în condiții îngrozitoare, astăzi elucidate aproape pe de-a întregul, fără însă ca vinovații pentru moartea sa în chinuri năprasnice să fie trași la răspundere.

Câțiva dintre foștii săi colegi, de la începuturile Evenimentului Zilei, ni-l amintim pe Silviu cu plăcere. Era un om inteligent și cult, simpatic și veșnic cu zâmbetul pe buze, niciodată nervos sau răstit. Nu a fost ziarist multă vreme, a părăsit repede presa, pentru a intra în diplomație. După, mai auzeam când și când de el, că este la câte un post pe undeva, prin lume. Ne suna uneori, pe unii dintre foștii colegi, niciodată ca să ceară sau să ne roage ceva, ci doar că să știe că suntem bine. Ne chema mereu pe la el, pe acolo pe unde reprezenta România, iar cei care l-au vizitat s-au bucurat de grija lui elegantă și dezinteresată. Foarte pe scurt, un domn!

Cum spuneam, până acum autorii morții sale, deși foarte ușor de identificat, nu au răspuns în niciun fel. Mai mult, se încearcă chiar mușamalizarea unei crime. Să vedem de unde a început totul! Ultimii săi ani de activitate, Silviu Ionescu i-a petrecut în calitate însărcinat cu afaceri al României la Singapore. Un grav eveniment, o imensă greșeală comisă de diplomat a pus punct unei frumoase cariere și avea să genereze și împrejurările morții sale. O anchetă a autorităților polițienești de acolo a arătat că în seara zilei de 15 decembrie 2009, autoturismul condus de diplomatul român a provocat două accidente consecutive, în care au fost rănite grav trei persoane, dintre care una a decedat la zece zile din pricina leziunilor produse. Imediat, a fost rechemat în țară și împotriva sa procurorii români au început o anchetă, în baza probelor și mărturiilor culese de autoritățile singaporeze.

La începutul anului următor, în 3 februarie 2010, Silviu Ionescu a fost pus sub urmărire penală pentru ucidere din culpa, părăsirea locului accidentului și fals în declarații. A fost suspendat de MAE pe perioada anchetei și, la puțin timp, băgat într-un arest preventiv, care avea să se prelungească până la un total de șapte luni. Apoi, procesul. Ce avea să se întâmple la capătul lui și dincolo de el, ne povestește avocata Eliza Ene Corbeanu, care este în posesia tuturor detaliilor legate de acest cutremurător caz. (Mirel Curea)

Condamnarea nu a fost la închisoare, ci la moarte!

La data de 13 februarie 2014, fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore, Silviu Ionescu, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la șase ani de închisoare. Nimeni nu s-a gândit, însă, că acea zi de 13 va fi ultima pe care Silviu Ionescu o va petrece în libertate.

Majorarea de pedeapsă pe care a primito în urma deciziei Curții de Apel București a venit în condițiile în care, apărarea a demonstrat cu documente emise de către medici ce îl aveau în observație pe Silviu Ionescu de mai mulți ani, că acesta suferă de afecțiuni incompatibile cu regimul de detenție.

Evident că starea de sănătate precară a unui om nu mai impresionează pe nimeni, cu atât mai mult dacă ești inculpat, astfel că judecătorii au considerat că toate argumentele aduse pentru obținerea unei pedepse mai blânde, au fost formulate pro causa și le-au înlăturat ca atare.

Piatra de mormânt

La momentul încarcerării, în fișa medicală întocmită în cadrul Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu Doctor N. Kretzulescu erau clar consemnate afecțiunile pe care Silviu Ionescu le declarase în momentul examinării, tuberculoză în tratament din noiembrie 2013, la Spitalul M. Nasta, și psoriazis generalizat, în tratament cu Humira.

În lunile care au urmat, starea de sănătate a lui Silviu Ionescu s-a deteriorat vizibil, psoriazisul a avut o evoluție fulminantă, iar tuberculoza s-a reactivat.

Condițiile inumane din Penitenciarul Rahova au contribuit din plin la construirea pietrei de pe mormântul celui care, după nici zece luni de detenție, avea să moară în Spitalul Penitenciar, din cauza unui diagnostic greșit și a unui tratament neadecvat, aspect menționat în concluziile Raportului medico-legal de necropsie întocmit de INML Mina Minovici la data de 22.06.2015.

Muribund sănătos!

În data de 3 decembrie 2014, pacientul Silviu Ionescu a fost consultat la Spitalul Rahova, în urma insistențelor colegilor de celulă, care îl vedeau cum se topește sub ochii lor. În nici două luni de zile, Silviu Ionescu pierduse 20 kg, o pneumonie îi îngreuna respirația, tuberculoza avansa galopant iar inima începea să îi cedeze. A doua zi, medicii care l-au examinat au apreciat că nu reprezintă o urgență chirurgicală și au decis retrimiterea la Penitenciarul Rahova, așa cum rezultă din fișa de consultație din data de 4 decembrie 2014.

Imediat, a doua zi, în data de 5 decembrie 2014, Silviu Ionescu s-a simțit și mai rău, din ce în ce mai rău, iar după un consult chirurgical, survenit la orele 22:30, doctorii n-au mai putut ignora evidența, astfel că au decis internarea acestuia la secția de Terapie Intensivă.

În fișa de observație s-au menționat suspiciunile de proces proliferativ(cancer) gastric și de pneumonie cu Pneumocistis Carinii, s-a consemnat starea generală alterată, pareza digestivă, insuficiența respiratorie cronică, acutizată, tuse neproductivă, diabet zaharat de tip II și psoriazis.

Tata nu este tocmai bine!

Pe 6 decembrie 2014 starea generală era satisfăcătoare, pe 7 decembrie devenea mediocră, iar în ziua de 9 decembrie, la ora 7 dimineața concluziile începeau să fie alarmante: „stare generală alterată, gravă, degradare progresivă în ultimele 24 de ore, dependent de oxigen, dezorientat temporospațial, răspunde cu greu și incoerent la întrebări”. La ora 12 mai rău, medicul specialist ATI nota: „stare generală în agravare continuă, insuficiență multiplă de organe și sisteme, supra-acută”. În ziua de 9 decembrie 2014 la ora 16, „stop cardio-respirator”!

Avea 54 de ani, o pedeapsă de executat, pe care nimeni nu a contestat-o, dar era o pedeapsă privativă de libertate, nu una de condamnare la moarte. Silviu Ionescu a murit uitat de lume, abandonat de cei care erau obligați să-i acorde asistență medicală și, cel mai important, a murit departe de familie. Cei doi băieți, Bogdan și Gabriel Ionescu au fost anunțați cu câteva ore înainte că starea de sănătate a tatălui lor nu este una bună. Familia nu l-a mai văzut decât în sicriu. La fel și prietenii.

Martor evitat de Poliție

În februarie 2015, în urma plângerii depuse de către cei doi fii, Bogdan și Gabriel Ionescu, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și ucidere din culpă. Câteva luni mai târziu dosarul era preluat de Parchetul General, dând speranțe familiei că se va face dreptate. Cu toate acestea, au trecut mai bine de patru ani de când Silviu Ionescu a murit și nu există niciun răspuns.

Despre vinovați nici nu s-a pus încă problema, iar procurorii au considerat că ancheta poate fi efectuată de către polițiștii din cadrul IGPR. Și băieții lui Silviu Ionescu au crezut în profesionalismul lor și chiar au sperat, pentru puțin timp, că această anchetă îi va scoate la lumină pe vinovați.

Vremea rea a facut RAVAGII! Metroul, INUNDAT! HAOS in tot orasul

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI