Doctorul Dan Condrea, patronul firmei Hexi Pfarma, lansează o ipoteză năucitoare: Complot menit să scoată de pe piață firma românească

Doctorul Dan Condrea, patronul firmei Hexi Pfarma, lansează o ipoteză năucitoare: Complot menit să scoată de pe piață firma românească

După scandalul „Brădet”, care s-a dovedit a fi o „făcătură”, se pare că a venit rândul altui brand românesc să fie târât în noroi - Hexi Pharma - firmă acuzată că ar produce dezinfectanţi sanitari diluaţi. Hexi Pfarma şi-a sistat deja producţia, fiind chiar dispusă să suporte costurile testelor luate de Direcția de Sănătate Publică din spitale

Scandalul dezinfectanţilor din spitale ia amploare! „Gazeta Sporturilor” (GSP), publicaţia care a scris despre diluarea dezinfectanţilor, a publicat ieri demersul întreprins de jurnalişti, prin care au testat conţinutul unui bidon de Suprasept, „un biocid folosit de firma care dezinfectează 2.000 de săli de operație din România, din peste 350 de spitale”. Ei relatează că, în decembrie 2015, au cumpărat „un bidon sigilat de un litru de Suprasept din lotul cu nr. 172 din 08.2015, care expiră în august 2018. Am plătit un test la laboratorul institutului de stat ICECHIM”. Rezultatul testului sosit miercuri, susţine GSP, şi confirmă documentele primite anterior de la o sursă din fabrică. Mai exact, „ambele substanțe active din Suprasept sunt diluate serios: prima de 10 ori și a doua cu 30%. Spitalele au acordat firmei Hexi Pharma, în ultimii 9 ani, contracte 30 de milioane de euro fără ca autoritățile să-i controleze vreodată în laborator substanțele”, susține GSP.

Anchetă anunţată, dar nedemarată

Încă de luni dimineaţă, Parchetul a anunţat că s-a autosesizat în acest caz şi a demarat o anchetă penală. La rândul său, Ministerul Sănătăţii susţine că vor fi verificate toate spitalele şi clinicile mari din ţară. „Corpul de control al Ministerului Sănătăţii va începe verificări privind soluţiile de dezinfectare utilizate în spitale şi toate unităţile sanitare din ţară, care utilizează dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexi Pharma, vor trebui să verifice, prin autocontrolul propriu, eficienţa acestora”, se spune în comunicatul Ministerului Sănătăţii. Nu se ştie când va începe ancheta autorităţilor, deoarece purtătorul de cuvânt al Parchetului, Ramona Bulcu, a declarat pentru EVZ că ieri abia a fost repartizat cazul unui procuror.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anchetă internă la Hexi Pharma

La rândul său, firma incriminată, Hexi Pharma, a anunţat că a oprit producţia şi distribuţia şi a declanşat o anchetă internă, „pentru a stabili care sunt factorii responsabili pentru apariţia acestei situaţii”. Conducerea firmei nu exclude vreun accident în fabrică, care să fi condus la nerespectarea concentraţiilor. Mai mult, până la elucidarea şi rezolvarea tuturor problemelor s-a oprit producţia în fabrică, precum şi orice distribuţie. „Suntem siguri de eficacitate: vom suporta contravaloarea analizelor de eficacitate. Rugăm DSP să meargă să ia probe de eficacitate din toate spitalele, astfel încât să fim siguri că produsele şi-au făcut treaba. Suntem dispuşi să suportăm contravaloarea acestor analize”, spune proprietarul firmei, doctorul Dan Condrea. El declară că va colabora cu autorităţile abilitate să verifice eficienţa dezinfectanţilor produşi de firma, care vor avea acces total la informaţiile solicitate. „Hexi Pharma nu a avut niciun moment intenţia de a acţiona împotriva pacienţilor din spitale, toate produsele fiind conforme cu reglementările europene. Hexi Pharma nu a avut niciodată, în 20 de ani, plângeri din partea vreunui spital, a lucrat întotdeauna cu bună credinţă faţă de utilizatorul final şi activează într-o piaţă liberă, în care calitatea şi preţul sunt singurele criterii după care produsele sale sunt comercializate”, precizează în comunicat proprietarul firmei.

Explicațiile doctorului-patron

Contactat de EVZ, doctorul Condrea sugerează că cineva a intenţionat să-i scoată firma de pe piaţă, iar produsele să fie importate. „Au fost mai multe persoane prin spitale care tot cereau să se aducă dezinfectanţi de afară. Aşa suntem noi în România, ni se pare că ce e adus de afară e perfect şi ce e produs în ţară e bun de aruncat la gunoi. Fără să ne gândim că, pentru tot ce e produs în România se plătesc impozite, sunt angajați oameni, se plătesc salarii. E bine de ştiut că infecţiile intraspitaliceşti sunt, din păcate, peste tot în lume, şi că nimeni nu a reuşit încă să scape de ele, cu nici un dezinfectant. Am muncit să punem pe picioare compania asta, am plecat de jos, de la bidoane de dezinfectant cărate cu un Oltcit şi am convins fiecare beneficiar în parte prin teste de eficienţă asupra produselor. Suntem îngroziţi că am fi putut să punem viaţa cuiva în pericol şi în nici un caz nu am fi făcut asta cu bună ştiinţă niciodată în viaţă. Dacă ancheta internă este încă în desfăşurare şi nu ne putem pronunţa referitor la cantitatea de Glutardehidă, ştim că testele de eficacitate, din toate spitalele, au ieşit bine”, a declarat, pentru EVZ, doctorul Dan Condrea, proprietarul firmei.

Este suspectat un fost anjagat

Conducerea firmei îl suspectează pe un fost angajat, care a lucrat ca agent de vânzări, în perioada 23.03.2010-1.12.2014. Acesta ar fi furnizat documente compromițătoare care au apărut în presă. El a fost dat afară pentru incompetenţă, cu acordul părţilor. Suspiciunea a survenit după ce acesta a fost identificat în câteva fotografii postate de GSP pe site. Mai mult, din informaţiile primite, se pare că este singurul loc de muncă în care individul a lucrat cu acte în regulă până la 40 de ani!

Furtul, cutumă românească

Sub protecţia anonimatului, mai mulţi medici susţin că, mai ales în turele de noapte, au surprins infirmierele când scoteau diferite substanţe din bidoane şi completau cu apă de la robinet, inclusiv în sălile de operații, unde se folosesc dezinfectanți speciali. Mulţi bucureşteni pot confirma obiceiul infirmierelor de a le vinde diferite produse furate din spitale. Este ştiut faptul că infirmierele mai fac curăţenie prin casele cunoscuţilor, pentru un ban în plus, de aceea au nevoie de astfel de dezinfectanţi, folosiţi la igienizarea băilor şi a bucătăriilor. De asemenea, acestea sunt comercializate și prin grădiniţe, unde părinţii sunt obligaţi să le plătească.