Doar pentru aristocrații cu sânge albastru

Doar pentru aristocrații cu sânge albastru

Sâmbătă, 25 octombrie, ora 17.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu are loc o dezbatere despre cel de-al doilea volum al Sabinei Cantacuzino „Din viaţa familiei Ion C. Brătianu 1914–1919“ apărut în colecţia Vintage la Editura Humanitas.

Sabina Cantacuzino, fiica lui Ion C. Brătianu şi sora lui Ionel, Dinu şi Vintilă Brătianu, a început să-şi scrie memoriile, folosind însemnări proprii şi corespondenţa familiei, în 1921, când se împlineau o sută de ani de la naşterea celebrului ei tată. Pasionantele memorii ale Sabinei Cantacuzino continuă cu al doilea volum privind perioada Primului Război Mondial (1914–), cu precădere a „Războiului României“ (1916–1919). Sabina Cantacuzino a fost martora ocupaţiei militare a Capitalei de către germani (1916–1918), guvernul Ionel Brătianu şi suveranii fiind plecaţi în exil la Iaşi; internată de autorităţi la mânăstirea Pasărea (1917), a revenit peste nouă luni în Bucureşti şi a participat, după armistiţiu, la cele mai însemnate momente de celebrare a Marii Uniri.În raport cu alţi autori de scrieri memorialistice referitoare la aceeaşi perioadă, Sabina Cantacuzino ocupă un loc special: ca membră a familiei Brătianu, cunoaşte bine mai toate figurile politice importante ale vremii şi este pe deplin convinsă de justeţea ideilor şi demersurilor fraţilor săi (confirmate, la urma urmei, de istorie); pe de altă parte, caracterul integru, principiile ei morale inflexibile sunt o garanţie de judecată dreaptă a oamenilor şi faptelor, despre care povesteşte cu aceeaşi vervă, inteligenţă şi fin spirit de observaţie ca în primul volum. Cartea a fost completată cu o serie de însemnări răzleţe ale autoarei, începând cu evocarea doamnelor de onoare ale reginei Elisabeta (1869–1914) şi sfârşind cu pagini de jurnal privind rebeliunea legionară (ianuarie 1941), şi se încheie cu un arbore genealogic al familiei Brătianu.

Apariţiile Humanitas purtând eticheta „Vintage“ sunt restituiri. Cărţi din alte timpuri sau vorbind despre lumi de altădată. Cărţi venerabile, cu patina vremii, cărţi de preţ, multe căzute pe nedrept în uitare. Cărţi cu savoarea unui vin nobil şi vechi, redescoperite, recuperate şi redate lumii de azi. Participă la lansare Lucian Boia, Monica Pillat şi Pia Dumitru-Danielopolu.

 

Ne puteți urmări și pe Google News