„Doamna cu Coasa” de la Sf. Pantelimon. Noi acuzații în dosarul de omor cu premeditare
- Iulia Moraru
- 9 august 2024, 11:08
București. Apar noi probe în dosarul deschis la Spitalul Sfântul Pantelimon. Procurorii au identificat o discrepanță între fișele medicale de observație și valorile înregistrate de injectomate.
Joi, cele două doctorițe de la secția de ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon din București, investigate pentru omor calificat în legătură cu moartea unui pacient de 54 de ani, au fost plasate în arest preventiv pentru 30 de zile.
Noi probe incriminatorii descoperite de procurori la Spitalul Sfântul Pantelimon
Procurorii afirmă că cele două doctorițe ar fi raportat în fișele de observație o cantitate specifică de noradrenalină, în timp ce în realitate, în injectomate, aparatele care administrau automat pacienților de la ATI tratamentul, erau utilizate cantități diferite.
Aceasta reprezintă, în prezent, una dintre cele mai importante dovezi incriminatoare în cazul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon.
Stenograme din dosar
Referatul procurorilor dezvăluie că una dintre cele două doctorițe era cunoscută în spital sub numele de „Doamna cu coasa”.
Infirmierele de la Spitalul Sfântul Pantelimon au explicat că respectiva era cunoscută pentru faptul că îi mureau un număr mare de pacienți din cauza modificării valorilor în injectomate.
În același timp, referatul Parchetului conține pasaje care pot fi dificil sau imposibil de dovedit în instanță, conform practicii judiciare.
De exemplu, procurorii se bazează pe mărturia unei asistente care afirmă că una dintre doctorițe i-ar fi adresat o întrebare „din priviri”, nu verbal, întrebând „De ce nu a murit?” sau „Nu e încă mort?”.
Doctorița de la Spitalul Sfântul Pantelimon a început să modifice dozele încă din anul 2023
Procurorii au dezvăluit în documentele prin care au solicitat arestarea celor doi medici că unul dintre aceștia folosea expresia „E de lăsat” pentru a indica asistentelor să reducă dozele.
Această propunere de arestare a fost acceptată de instanță.
Asistenta a declarat procurorilor că doctorița a intervenit într-unul dintre saloane, a ajustat rata de administrare a noradrenalinei pe injectomat la 1 ml/h și apoi a părăsit sala fără a o înștiința despre modificare.
Una dintre asistente afirmă că „doamna cu coasa” a început să altereze rata de administrare a noradrenalinei pacienților, scăzând doza de la una foarte mare (15-20 ml/h) la una minimă (1 ml/h), începând cu lunile octombrie și noiembrie 2023.
Această practică era aplicată în general pacienților care erau pe secția ATI de mult timp sau care, conform evaluării ei, nu mai aveau șanse de supraviețuire.
Reamintim că, în acest scandal, atât Colegiul Medicilor, cât și comisia internă și cea trimisă de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, au spus că la acel spital nu s-a întâmplat nimic greșit.