Dosarul morților suspecte de la Pantelimon: Nu suntem nici dumnezei, nici supermeni. Suntem oameni

Dosarul morților suspecte de la Pantelimon: Nu suntem nici dumnezei, nici supermeni. Suntem oameniSecția ATI. Sursă foto: Unsplash

București. Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă intervine în scandalul care zguduie lumea medicală. Reprezentanții acesteia afirmă că cei doi medici de la Spitalul Sf. Pantelimon nu pot fi acuzați de omor cu premeditare, invocând dovezile medicale și științifice disponibile pentru a susține această poziție.

În prezent, Spitalul Sfântul Pantelimon se confruntă cu o criză majoră în secția de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI), având în vedere că majoritatea medicilor au ales să renunțe la gărzi, ceea ce a dus la suspendarea internărilor. Această situație critică a apărut în urma acuzațiilor severe de omor calificat cu premeditare formulate împotriva a doi dintre medicii secției ATI.

Societatea Română de ATI, despre cazul de la Sf. Pantelimon: Nu poate fi vorba de crimă

În cadrul unui comunicat de presă emis de Societatea Română de ATI este explicată situația de la Spitalul Sf. Pantelimon din punct de vedere medical. Reprezentanții Societății susțin ferm că în această situație nu poate fi vorba despre crimă sau omor premeditat.

În comunicatul recent emis de SRATI, se subliniază că Parchetul a evaluat cazul fără a lua în considerare în totalitate aspectele medicale relevante. Conform informațiilor disponibile, pacientul avea o hipotensiune severă și se afla sub administrare intensivă de medicamente, iar ajustările dozelor au fost conforme cu standardele medicale. Se argumentează astfel că acuzațiile de crimă sau omor cu premeditare nu sunt susținute de datele clinice prezentate.

„Din datele puse la dispoziție de Parchet rezultă clar că este vorba despre o cunoaștere incompletă a laturii medicale a cazului și că de fapt era vorba de un pacient profund hipotensiv (TAM 33-45 mm.Hg) cu șoc refractar aflat sub doze mamut de NA (15-20 ml / oră!) la care s-a revenit la o doză recomandată (1 ml/oră). Deci în nici un caz NU poate fi vorba de crimă / omor cu premeditare”, se arată în comunicat.

Societatea și-a exprimat totodată îngrijorarea față de lipsa unui cadru formal pentru evaluarea expertizei medicale în justiție, ceea ce a dus la concluzii parțiale în cazul menționat. SRATI consideră că este esențială o colaborare mai strânsă între specialiștii medicali și autoritățile judiciare pentru a evita astfel de situații. Aceștia solicită crearea unui grup de experți medicali acreditați care să asigure o evaluare obiectivă și bine fundamentată a cazurilor complexe.

Mai mult, SRATI speră că această situație va impulsiona adoptarea unor reglementări legislative similare celor din alte țări europene, care să reglementeze modul de colaborare între medicina și justiția.

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu analizează comunicatul SRATI

Gabriel Diaconu

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu a comentat comunicatul SRATI, descriind următoarele aspecte:

1. medicamentul invocat de procurori este folosit în tratamentul șocului, ținta fiind menținerea unei tensiuni arteriale peste o anumită valoare.

2. dacă acea tensiune arterială nu e atinsă, e vorba de ceea ce se cheamă ”șoc refractar”, adică organismul nu răspunde. În astfel de situații - spune comunicatul SRATI - se acceptă creșterea dozelor de medicament la niveluri imense (în original ”mamut”) pentru doar câteva ore.

3. dacă nu e atinsă tensiunea arterială țintă, e obligatorie reducerea dozei, pentru că dozele imense cresc mortalitatea proporțional cu doza.

4. neatingerea tensiunii arteriale țintă pe o perioadă de câteva ore prezice mortalitate de 100%.

”Sunt lucruri pe care o echipă de anchetă responsabilă la nivelul procuraturii ar fi trebuit să le afle de la experți ÎNAINTE de-a proceda la arestări, imolarea publică a unor membri ai corpului medical. Noi răspundem pentru actele și faptele noastre, ca doctori. Nu suntem nici dumnezei, nici supermeni. Suntem oameni. Dar ne deosebim de alți oameni prin aceea că am rupt băncile școlii, am învățat meseria asta zile și nopți. Cum să târăști în mocirlă niște oameni, să-i tratezi ca pe niște infractori de drept comun, ba - mai mult - să lași ca opinia publică să ”se decidă” care e adevărul.

S-a decis opinia publică astăzi când mi-am văzut, pacient după pacient? Așa facem medicină, pe bază de vot popular? Sau așa facem justiție, impresionist, pentru că unii procurori deschid tratate medicale și ce se aseamănă se adună?”, a transmis medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

 

Secția ATI

Secția ATI. Sursă foto: Unsplash

Șefa secției ATI de la Sf. Pantelimon a anunțat că s-au depus demisii în lanț

Dr. Florina Pompilian, șefa secției ATI de la Spitalul Sf. Pantelimon, a făcut cunoscut că, în ciuda faptului că pacienții sunt în continuare bine îngrijiți, atmosfera de muncă a devenit extrem de dificilă. Presiunea asupra personalului medical a crescut semnificativ, iar acest lucru a influențat moralul echipei de medici. În prezent, secția numără 12 medici, dar una dintre doctorițe este în concediu, iar alt medic este indecis cu privire la viitorul său profesional.

În contextul anchetei care afectează unitatea medicală, Dr. Pompilian a precizat că, deși medicii nu participă la o grevă formală, aceștia și-au suspendat temporar activitatea de gărzi. Internările au fost suspendate, iar echipa de medici continuă să se ocupe de pacienții deja internați, fără a pune în pericol serviciile existente. Această măsură a fost luată pentru a evidenția dificultățile cu care se confruntă personalul și pentru a atrage atenția asupra problemelor de fond.

Medicul șef a menționat că mai mulți membri ai echipei preferă să caute oportunități în alte locuri, unde condițiile de muncă sunt mai favorabile. Dr. Pompilian a subliniat că dorința medicilor de a pleca este motivată de condițiile dificile de muncă și de lipsa de respect față de munca lor. Aceasta speră că situația actuală va conduce la schimbări necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și pentru atragerea și menținerea personalului medical calificat.

Doi medici de la secția ATI, suspectați de omor calificat

În cadrul unei anchete recente, doi medici de la secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon sunt acuzați de omor calificat cu premeditare. Cele două cadre medicale sunt arestate preventiv pentru 30 de zile,  după ce au fost reținute miercuri, 7 august. Cadrele medicale sunt suspectate că ar fi redus în mod nejustificat doza de noradrenalină administrată unui pacient de 54 de ani, aflat într-o stare critică, ceea ce a dus la moartea acestuia.

Conform anchetei, pe 26 martie 2024, una dintre medicii implicați ar fi încercat să suprima viața pacientului printr-o scădere abruptă a dozei de noradrenalină de la 15 ml/h la 1 ml/h. Deși decesul nu s-a produs imediat datorită intervenției unei asistente, aceleași doctorițe și colega sa au repetat manevra pe 4 aprilie 2024, reducând din nou doza, ceea ce a dus în cele din urmă la decesul pacientului.

 

Ne puteți urmări și pe Google News