Evenimentul Zilei > Justitie > DNA: Suspecții din dosarul ApaNova au pus în pericol siguranța cetățenilor
DNA: Suspecții din dosarul ApaNova au pus în pericol siguranța cetățenilor

DNA: Suspecții din dosarul ApaNova au pus în pericol siguranța cetățenilor

Procurorii consideră că cei trei sunt un pericol public deoarece au manifestat un dispreț total față de siguranța populației. În plus, au pus mai presus interesele personale față de cele ale statului.

Din probatoriul administrat transpare dispreţul pentru interesul şi siguranţa populaţiei (Costin Berevoianu: „Acolo era scris să discutăm de siguranţa populaţiei, dă-o bă în p… a mă-sii” – convorbire din 20.01.2011), precum şi faptul că pot mitui pe oricine în contextul în care câştigă suficient de mult cât să aibă posibilitatea să facă acest lucru (Mihai: „În capul lor este că dacă câştigă suficient de mult pot [mitui] judecătorul, poliţist … şi aşa mai departe” – convorbire din 13.08.2015).

Stare de pericol

Mai mult, modalitatea concretă de săvârşire a activităţilor infracţionale relevă un grad de pericol social ridicat, care este apt a determina în rândul opiniei publice o reacţie negativă  şi reflectă periculozitatea deosebită a inculpaților  precum şi riscul ca aceștia să poată influenţa negativ persoanele ce au depus/depun mărturie (multe dintre acestea solicitând să fie audiate cu identitate protejată) în prezentul dosar de urmărire penală şi demersurile de aflare a adevărului. Modul de săvârşire a faptelor, într-o perioadă lungă de timp, frecvența acestora, infracțiuni prin care inculpații şi-au pus interesele personale mai presus decât interesul statului, conturează o vădită stare de pericol pentru ordinea publică, având în vedere contextul social şi economic actual şi justifică privarea de libertate.

„În absenţa unui răspuns ferm al autorităţii judiciare, lăsarea în libertate a inculpaţilor acuzaţi de fapte de o asemenea gravitate poate crea în rândul cetăţenilor un sentiment de neîncredere în organele statului şi temerea că valorile sociale nu pot fi protejate în mod eficient în situaţia unor fapte de acelaşi gen”, se arată în referatul cu pripunerea de arestare preventivă a trei dintre suspecți.

Cei trei arestați

Costin Berevoianu, fostul şef al Regiei de apă-canal a Capitalei, Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL şi omul de afaceri Ovidiu Semenescu au fost reţinuţi, joi seară, de procurorii DNA Ploieşti, pentru trafic de influenţă, după ce au fost audiaţi în dosarul în care este vizată compania Apa Nova,

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: