„GIROFARUL” lui Tiberiu Nițu bagă în corzi DNA. Procurorii lui Kovesi, SOMAȚIE de la ÎCCJ: trei luni pentru a rezolva dosarul!
- Jeanina Năstase
- 3 februarie 2018, 13:40
Direcția Națională Anticorupție, din nou în corzi! Mai exact, ÎCCJ a dat trei luni DNA să dea soluție în dosarul în care a început urmărirea penală în urmă cu 2 ani impotriva fostului Procuror General Tiberiu Nitu, mai exact în controversatul dosar ”Girofarul”. Pe acest dosar, Nitu și-a dat demisia locul său fiind luat de Augustin Lazar. Totodată, în trei luni trebuie dată și soluția în cazul "Gigină", conexat cu dosarul Nițu. Dacă nu vor respecta acest termen, potrivit jurnaliștilor de la Lumea Justiției, procurorii Marius Bulancea și Ioan Amariei riscă dosar de represiune nedreaptă.
Mai exact, potrivit Luju.ro, procurorii Marius Bulancea si Ioan Amariei au fost somati de Inalta Curte ca in termen de trei luni sa dea o solutie in cauza fostului Procuror General Tiberiu Nitu care a fost pus sub acuzare în dosarul fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, în dosarul Coloanelor Oficiale.
Tiberiu Niţu şi-a aflat acuzaţia la DNA. Niţu e urmărit penal pentru COMPLICITATE LA ABUZ ÎN SERVICIU în forma asimilată corupţiei Oprea şi Niţu sunt urmăriţi penal în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină
„În cazul in care se va dovedi ca acest dosar nu a avut niciun fundament probatoriu, opinam ca procurorii de caz Marius Bulancea si Ioan Amariei vor putea fi inculpati pentru represiune nedreapta, actiunea lor avand consecinte deosebit de grave, si anume debarcarea Procurorului General al Romaniei”, potrivit jurnaliștilor de la Lumea Justiției.
Care au fost acuzațiile aduse lui Tiberiu Nițu
În aprilie 2014, susțineau atunci procurorii DNA, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a înregistrat un protocol privind cooperarea în domeniul circulației rutiere, încheiat cu Ministerul Afacerilor Interne. Parchetul a fost reprezentat atunci de Tiberiu Nițu, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele două instituții în scopul însoțirii autovehiculului utilizat de către procurorul general cu echipaje ale poliției rutiere.
Temeiurile legale invocate erau o Ordonanță de Urgență și o Hotărâre de Guvern, deși niciunul din cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele care pot beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere.
Nițu s-a prezentat la DNA pe 9 februarie 2016 pentru a i se aduce la cunoștință că este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. El demisionase cu o săptămâna înainte din funcția de procuror general din cauza speculațiilor pe această temă, precizând că nu este vinovat.
"În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În cursul lunii aprilie 2014, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a înregistrat un protocol privind cooperarea în domeniul circulației rutiere, încheiat cu Ministerul Afacerilor Interne. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost reprezentat la încheierea protocolului de către procurorul general Nițu Tiberiu-Mihail, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele două instituții în scopul însoțirii autovehiculului utilizat de către procurorul general, cu echipaje ale poliției rutiere", potrivit comunicatului DNA dat la acea vreme.
Ce spunea Kovesi despre dosarul Bogdan Gigină! Părinții polițistului acuză TERGIVERSAREA ANCHETEI și reclamă DNA la ICCJ
Și părinţii poliţistului Bogdan Gigină, polițistul decedat când se afla în coloana oficială a fostului vicepremier Gabriel Oprea, acuză tergiversarea anchetei în cazul morții unicului lor copil. Mai mult, după mai bine de doi ani de așteptări, aceştia au depus plângere la Instanţa Supremă, cerând urgentarea dosarului, deoarece procurorii nu au trimis dosarul în instanţă.
În seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan Gigină a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care i-au cauzat decesul.
Acest lucru reiese din cuprinsul minutei din dosarul nr. 129/1/2018, deschis la data de 18 ianuarie 2018, de parintii politistului Bogdan Gigina de la Brigada de Politie Rutiera a Capitalei Bogdan Gigina, decedat in 20 octombrie 2015, in timp ce deschidea coloana oficiala a fostului vicepremier si ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea.
Instanţa supremă: DNA trebuie să finalizeze ancheta morții polițistului Bogdan Gigină până la data de 1 mai - UPDATE
Acestia au contestat la Inalta Curte perioada nepermis de lunga care a trecut de la deschiderea dosarului, actiunea lor fiind solutionata în data de 1 februarie 2018 de judecatorul Ionut Matei. Fostul vicepresedinte al ICCJ si sef al Structurii de securitate din Inalta Curte judecatorul Ionut Matei a obligat-o pe Laura Kovesi ca, in termen de trei luni, respectiv 1 mai 2018, sa solutioneze dosarul "Gigina", din minuta solutiei din 1 februarie 2018 reiesind la iveala un alt aspect extrem de important.
Acela ca in cauza "Gigina" instrumentata de procurorii Marius Bulancea si Ioan Amariei este inclus si fostul Procuror General al Romaniei, Tiberiu Nitu, pe care DNA a reusit sa il dea jos din functie atunci cand i-au deschis dosarul penal pentru "complicitate la abuz in serviciu".
Mai exact, procurorii Bulancea si Amariei au "conexat", in septembrie 2016, cauza "Gigina", cu "Girofarul" lui Tiberiu Nitu, dosar deschis in februarie 2016, dupa ce au stabilit ca fostul Procuror General al Romaniei s-a deplasat, in perioada aprilie 2014-octombrie 2015, de 700 de ori cu coloana oficiala de care a beneficiat in Bucuresti, in baza protocolului semnat de PICCJ cu Ministerul Afacerilor de Interne, condus de Gabriel Oprea. Ciudata "conexare"!
In prezent, solutia judecatorului Ionut Matei da procurorilor doua posibilitati. Fie sa urgenteze actiunile in cauza pentru a trimite dosarul in instanta, cu documentatia completa pana in termenul indicat de judecatorul ICCJ, fie sa trimita dosarul incomplet, justificand ca nu au avut timp suficient pentru efectuarea actelor procedurale. In oricare dintre cele doua variante, exista posibilitatea unor "scapari" foarte importante!
In cazul dosarului lui Tiberiu Nitu amintim ca au trecut deja doi ani (9 februarie 2016) de cand DNA a inceput urmarirea penala pe numele sau si de cand acesta a anuntat ca demisioneaza din functia de Procuror General, dupa ce DNA l-a acuzat de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut un folos necuvenit pentru sine, constand in masinile de politie puse la dispozitie pentru asigurarea coloanei oficiale. In tot acest timp, Nitu a negat ca ar fi avut o astfel de intelegere pentru folosirea masinilor de politie.
Iata minuta pronuntata de Completul C9 JDL al Inaltei Curti de Casatie si Justitie in data de 1 februarie 2018 in dosarul nr. 129/1/2018:
"Admite contestatia formulata de petentii Gigina Carmen si Gigina Reluca Cornel privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 905/P/2015 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei, in care sunt cercetati inculpatii Oprea Gabriel, Mazilu Petre si S.C. General MPM Impex S.R.L., precum si suspectii Nitu Tiberiu-Mihail si Corcodel Adrian. Stabileste termen pentru data de 1 mai 2018, pana la care procurorul sa rezolve cauza nr. 905/P/2015 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei potrivit art. 327 C.pr.pen.. Stabileste data de 30 iunie 2018 pana la care nu se va putea formula o noua contestatie cu privire la durata procesului penal ce face obiectul prezentei cauze. Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea contestatiei raman in sarcina statului. Onorariul aparatorilor desemnati din oficiu pentru intimatii inculpati si intimatul suspect Corcodel Adrian, in suma de cate 40 lei, si cel al aparatorului desemnat din oficiu pentru intimatul suspect Nitu Tiberiu-Mihail, in suma de 130 lei, se plateste din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva."