Evenimentul Zilei > Justitie > DNA, în război total cu CSM. Ce părere are DNA despre abuzurile făcute de procurori
DNA, în război total cu CSM. Ce părere are DNA despre abuzurile făcute de procurori

DNA, în război total cu CSM. Ce părere are DNA despre abuzurile făcute de procurori

DNA privește criticile aduse la adresa ilegalităților făcute de procurori și consemnate prin diferite sentințe definitive ca fiind niște afirmații denigratoare și nejustificate.

E război total în Justiție, între DNA și CSM. Ultimele evenimente au alimentat situația tensionată dintre cele două instituții.

DNA a emis un comunicat după ședința de la CSM. Conducerea instituției susține că a fost atacată verbal prin afirmații denigratoare. Evenimentul Zilei și mai multe publicații centrale au oferit exemple de necontestat și prin care au fost scoase la suprafață abuzurile procurorilor. Cel mai cunoscut caz este cel al procurorilor Onea și Negulescu, care au fost și excluși ulterior din DNA.

De asemenea, mai mulți oameni din sistem, printre care judecători și avocați, au decis să rupă tăcerea și să explice mecanismul care a făcut zeci de victime. Situația a căpătat amploare după ce oamenii din Justiție au afirmat la unison că există mai multe condamnări gratuite în dosarul „Ferma Băneasa”.

Ce s-a întâmplat în timpul dialogului dintre CSM și DNA

În timpul dezbaterilor, câţiva membri ai CSM, printre care judecătoarele Lia Savonea şi Gabriela Baltag, au criticat proiectul de desfiinţare a SIIJ, iniţiat de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, făcând referire şi la DNA.

„Sunteţi perseverent pe acest proiect şi perseverenţa dumneavoastră este una politică. Mai mult ca niciodată, alături de clasa politică ce v-a acordat susţinere, nu doriţi decât să subordonaţi Justiţia. Vorbiţi despre SIIJ ca şi cum ar fi suma tuturor problemelor din Justiţie. Dar despre DNA? Nu am auzit niciun cuvânt. Nu aţi spus nimic despre atrocităţile DNA. Luaţi mâna de pe noi, domnule ministru, şi luaţi mâna de pe SIIJ”, i-a transmis Gabriela Baltag lui Stelian Ion.

Ce susține DNA că a constatat

DNA susţine că a constatat cu îngrijorare faptul că, în şedinţa de joi a Plenului CSM, unde a fost dezbătut proiectul de desfiinţare a Secţiei de investigare a infracţiunilor în Justiţie, au fost făcute afirmaţii „nejustificate” şi „denigratoare” la adresa activităţii şi a procurorilor anticorupţie, subliniind că, în ciuda atacurilor „injuste”, nu se va lăsa intimidată.

„În contextul dezbaterilor privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, care au avut loc în cadrul şedinţei de Plen a Consiliului Superior al Magistraturii din data de 11 februarie 2021, constatăm cu îngrijorare că au fost făcute afirmaţii nejustificate, denigratoare la adresa activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a procurorilor din cadrul acesteia. Prin urmare, DNA face următoarele precizări. În ciuda atacurilor injuste, DNA nu se va lăsa intimidată şi va continua să îşi îndeplinească misiunea, să combată faptele de corupţie care îi sunt atribuite în competenţă conform legii, cu respectarea garanţiilor procedurale prevăzute de lege şi de normele internaţionale pentru apărarea drepturilor omului”, transmite DNA, într-un comunicat de presă.

DNA susține dezbaterile. Doar în teorie

DNA consideră că dezbaterile de idei sunt întotdeauna bine-venite, însă „este de neînţeles înverşunarea” cu care numele şi activitatea instituţiei sunt folosite „în mod defăimător ca ‘muniţie de război’ în dispute care vizează modificări legislative sau exprimarea unor puncte de vedere divergente cu privire la sistemul judiciar”.

Direcţia mai arată că a remarcat că, în Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, se folosesc ca argumente concluziile unei hotărâri care nu are caracter definitiv, respectiv Hotărârea Plenului CSM nr. 225 din data de 15 octombrie 2019, împotriva căreia DNA a formulat acţiune în anulare, cauza fiind în prezent pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.

„Or, inducerea în opinia publică a ideii că acele concluzii reprezintă adevărul, poate constitui o presiune la adresa judecătorilor care în prezent judecă acţiunea”, mai spune DNA.

În final, Direcţia Naţională Anticorupţie subliniază că este o instituţie care îndeplineşte o misiune importantă de combatere a corupţiei la nivel înalt şi mediu, fenomen care pune în pericol valorile democraţiei şi dezvoltarea economică a societăţii.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ, joi, cu 11 voturi „pentru” şi opt „împotrivă”, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.