DNA a încălcat drepturile judecătoarei Gabriela Bîrsan. Comunicatele de presă trebuie să fie șterse

DNA a încălcat drepturile judecătoarei Gabriela Bîrsan. Comunicatele de presă trebuie să fie șterse Sursa foto: Arhiva EVZ

Curtea de Apel București a decis, marți, 14 februarie, în cazul fostei judecătoare Bîrsan Gabriela Victoria, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a fost acuzată pe nedrept de comiterea unor fapte de corupție.

Judecătorii de la Curtea de Apel București au decis că, în cazul judecătoarei Gabriela Bîrsan, procurorii de la DNA București au greșit când au emis publicității, trei comunicate de presă, prin care erau descrise faptele penale impotate acesteia.

”Constată că pârâta DNA a încălcat dreptul la reputație şi demnitate al reclamantei Bîrsan Gabriela Victoria prin scurgerea de informaţii din dosarul penal nr. 82/P/2011 în octombrie 2011, respectiv iulie 2014. Constată că pârâta DNA a încălcat prezumția de nevinovăție a reclamantei Bîrsan Gabriela Victoria prin comunicatele de presă emise la datele de 10.10.2011, 16.06.2014 şi 24.07.2014 şi dispune eliminarea acestora de pe pagina de internet a pârâtei”, se arată în decizia magistraților de la Curtea de Apel București.

De asemenea, Statul Român a fost obligată să îi plătească fostei judecătoare suma de 6.000 de euro reprezentând prejudiciul suferit pentru durata excesivă a procesului penal, potrivit luju.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tribunalul București i-a respins toate solicitările

Procesul s-a judecat în primă instanță la Tribunalul București, acolo, unde în luna decembrie 2021, judecătoarea Bîrsan a pierdut pe linie.

Judecătorul a decis să respingă toate solicitările avute de fosta judecătoarea, inclusiv cererea de acordare de daune morale în sumă de 500.000 de euro.

”Respinge, ca prescrisă, cererea de obligare a pârâtei DNA la plata sumei de 500.000 euro, cu titlu de daune morale, pentru următoarele fapte ilicite imputate: scurgerea în presă a informaţiilor din dosarul penal nr. 82/P/2011, emiterea de comunicate de presă prin care a fost încălcată prezumţia de nevinovăţie şi efectuarea unei percheziţii ilegale la domiciliul reclamanţilor”, se arată în sentință.

Decizia Curții de Apel București poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Acuzațiile DNA

De exemplu, în comunicatul de presă din data de 10 octombrie 2011, incriminat de judecătoarea Bîrsan, DNA a comunicat doar o scurtă stare de fapt dintr-un dosar penal aflat în cercertare.

”Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, în perioada mai 2010 – mai 2011, învinuitele Bîrsan Gabriela Victoria şi Puşoiu Iuliana au primit, în mod repetat, de la învinuiţii Gherbovan – Silinescu Claudia şi Chiriac Gabriel, diferite foloase reprezentând bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion şi plata cazării pentru diferite deplasări în străinătate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament situat în Paris – Franţa. Foloasele respective au fost primite în schimbul facilitării soluţionării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ şi fiscal”, se arată în comunicatul DNA.