Divizia câinilor roboți, arsenalul secret al Air Force. Capacitățile uimitoare ale câinilor cu creier reptilian. VIDEO

Armata americană mai face un pas în avangarda strategiilor militare. A lansat câinii roboți semi-autonomi de patrulare, cu o gamă vastă de operațiuni, care vor asista Air Force.

Bazele militare ale Forţelor Aeriene ale SUA vor fi păzite de câini-roboţi semi-autonomi sau Q-UGV (Ghost Robotics) care vor începe primele lor misiuni autonome de patrulare în ianuarie 2021. Un astfel de robot, denumit oficial „vehicul terestru cvadruped semi-autonom”, a fost testat oficial în luna noiembrie la o bază aeriană din Florida.

Escadronul 325 al Forţelor de Securitate ale Bazei aeriene Tyndal din Florida a fost desemnat prima unitate din istoria armatei SUA care va adopta şi va „operaţionaliza” câini-roboţi pentru diverse misiuni de luptă. Deși ideea unor patrule formate din câini-roboți care să asiste Air Force a părut mult timp un film SF, designul modular și abilitățile de ultimă generație ale acestora sunt o realitate.

 

„Roboţii vor fi folosiţi pentru a patrula de-a lungul unui traseu predeterminat, timp în care vor fi monitorizaţi îndeaproape de către un militar”, a declarat Jordan Criss, comandantului escadronului de securitate. Potrivit oficialului, câinii vor prelucra mari cantități de date în locațiile strategice de la baza Tyndall, facilitând flexibilitatea ariei de mișcare a personalului uman. Ei vor patrula în zone mai puțin accesibile militarilor și vehiculelor, care sunt des întâlnite în regiunea de coastă Tyndall, umedă și cu multe mlaștini, din largul Golfului Mexic, statul Florida, o zonă propice uraganelor.

Zona a fost devastată în 2013 de uraganul Michael, care a provocat distrugeri de milioane de dolari bazei militare. Baza a fost aleasă strategic de Departamentul Apărării, astfel încât roboții să poată monitoriza mediile predispuse dezastrelor naturale.

Robotul cu creier reptilian se adaptează perfect mediului

Potrivit acestuia, câinii au fost concepuți pentru a imita mamifere de mică dimensiune care să poată simți cu adevărat terenul, partea de senzori având un rol complementar. Astfel, prin luarea amprentei solului, roboții vor putea simți cu adevărat mediul și îl vor transmite prin motoare către platforma computerizată. Mai mult, câinii mecanici simt la minut forțele care sunt generate prin modificările electrice ale motoarelor, care dau un feedback activ și un răspuns intuitiv mediului ambiant.

Câinii-roboţi sunt dotați cu o cameră mobilă şi diverşi senzori. Militarul care îi însoţeşte va putea, cu ajutorul unei căşti speciale VR, să vadă direct imaginile surprinse de camera video cu care robotul cvadruped este echipat. Câinii pot, de asemenea, să se scufunde în ape de cel mult 1,5 metri adâncime.

Roboţii sunt controlaţi de un microprocesor de 1 watt şi alimentaţi de o baterie litiu-ion. Ei au o autonomie de aproximativ 10 kilometri până să fie necesară reîncărcarea bateriei. Compania producătoare intenţionează să construiască nişte „cuşti speciale pentru câini”, în care respectivii roboţi să poată intra pentru a-şi reîncărca wireless bateriile.

În total, patrupedele robotizate au 12 motoare, find dispuse 3 motoare pe fiecare picior, însă în funcție de caracteristicile terenului pe care le explorează le pot fi atașați senzori noi și alte echipamente electro-optice sau acustice, care să le perfecționeze mișcările pe terenuri dificile. Dacă cumva senzorii se defectează, robotul va acționa în baza creierului său reptilian, se va autoregla și își va menține funcționalitatea.

Designul care îl apropie de natură este ceea ce face diferența față de echipamente similare și îi permite operarea mai lungă decât în cazul roboților competitorilor cum ar fi Boston Dynamics, precizează președintele Ghost Robotics, Jiren Parikh.

Vor avea roluri-cheie pe câmpul de luptă

Președintele și fondatorul companiei Ghost Robotics, care a creat echipamentele, Jiren Parikh, spune că roboților li se poate aloca o mulțime de roluri pe câmpul de luptă.  În virtutea versatilității lor deosebite, câinii vor fi folosiți cu succes și în câmp operațional.

La un singur traseu predefinit, câinele poate parcurge autonom până la 10 kilometri și este operat pe bază de baterii, însă pe viitor constructorii săi estimează că se va putea trece la tehnologia celulară.. Tot în planurile de viitor intră și perfecționarea acestora astfel încât să poată înota și să poată explora fundul unui lac.

De asemenea, câinii roboți pot servi și ca noduri de rețele de comunicații, sub forma unui turn celular mobil miniatural, care poate fi activat în situațiile în care infastructura de comunicații este indisponibilă. Prin sistemul Wi-Fi și antenele 4G atașate carcasei, câinii pot fi operați chiar și de la distanțe de 1500 de kilometri.

Pe câmpul de luptă, aceste mici dispozitive vor avea un rol însemnat de recunoaștere, ei putând fi trimiși în explorare, geolocalizare (prin aplicația ATAK folosită de operatorii militari ai SUA) sau alături de vehiculele armate pentru detectarea minelor, a scurgerilor radiactive, forțelor inamice sau altor amenințări și obstacole.

Pe viitor vor fi lansate și modele mai mici, mai reziliente care pot fi lansate din avioane cu ajutorul parașutelor sau a unor dispozitive de protecție. Tot pentru viitor, inginerii anticipează că vor pune pe piață modele care pot fi folosite în cazul incendiilor, al cutremurelor sau transporturilor, precum și în domeniul logisticii, contribuind la scăderea gradului de risc pentru factorul uman.

Sursa: The Drive

Foto: Ghost Robotics