Diversiunea “TAPALAGĂ” sau cum au ajuns ZIARIȘTII mândrii că sunt INFORMATORI-COLABORATORI AI BINOMULUI. Operațiunea "Noi suntem Statul"
- Dan Andronic
- 26 mai 2017, 05:48
Dan Tapalagă a tăcut mult timp. Nu a scris un cuvințel despre scandalurile în care era băgată Laura Codruța Kovesi, despre chefurile cu șefii SRI sau despre erorile grosolane ale Binomului. Acum a glăsuit. Stimulat de răscolirea adevărului despre arhiva SIPA. Un moment important în biografia sa.
Am citit editorialul lui Dan Tapalagă (Hotnews) dedicat serialului de dezvăluiri "Noi suntem Statul", cu referire specială la Arhiva SIPA.
Vă rezum cât pot de scurt: Andronic, adică eu, face aceste dezvăluiri pentru că este implicat în dosare penale și vrea să scape, este în cârdășie cu Băsescu, care se luptă să îngroape lupta anti-corupție, Laura Codruța Kovesi și Monica Macovei sunt niște sfinte…
Sper că rezumatul este corect.
M-a interesat ce a scris pentru că, spre deosebire de gașca Liviu Avram, Ionel Stoica, Mircea Marian & Co, Dan Tapalagă (Hotnews) este mai talentat, nu are grobianismul celorlalți, este inteligent, tipul lupului singuratic, care nu participă decât arareori la chermezele ong-urilor tip “Noi suntem DNA!”, nu primește rechizitorii pe email sau articole scrise de vreun procuror pasionat de presă, sau dacă le primește îi pune pe alții să le semneze, face parte din garda veche a Monicăi Macovei.
Avea legături cu Florian Coldea, dar nu direct, ci printr-un intermediar, așa cum am mai aflat chiar din gura prim-adjunctului SRI, și nu putea fi văzut la K2 sau T14 pentru că participă doar la reuniuni restrânse.
Puțină lume știe că Dan Tapalagă a fost consilierul politic și angajatul Monicăi Macovei pe când aceasta era ministrul Justiției, fiind purtătorul de cuvânt al ministrului.
A plecat de la EvZ în semn de protest pentru că s-a publicat un articol care o înfățișa pe Monica Macovei beată. Un jurnalist de la Evenimentul Zilei a aflat că, fiind la o reuniune intr-un restaurant din Costineşti, Monica Macovei, pe atunci ministrul Justiţiei, s-ar fi îmbătat şi ar fi spart, chiar, nişte pahare. A ieșit scandal, Dan Tapalgă și-a dat demisia în semn de protest.
A plecat din redacția EvZ direct la Ministerul Justiției ca purtător de cuvânt. Lucra cu preferata lui, Monica Macovei.
I-a plăcut, așa cum relatează diverși angajați ai ministerului să citească dosarele din arhiva SIPA, să consulte notițele celor care intrau și cercetau documente, să-și îmbogățească nivelul de cunoaștere pe seama biografiei magistraților. Pentru că puțină lume știe că Dan Tapalagă, apologetul luptei anti-corupție cu orice preț, face parte din gașca care a intrat în Arhiva SIPA ca la Disneyland.
Cândva, prin 2007, Sorin Roșca Stănescu scria :
"Dan Tapalagă, fost consilier al ministrului Justitiei, s-a confesat unor amici ca o avertiza pe Macovei să nu mai spună că arhiva SIPA se copiază la greu, întrucât telefoanele îi erau ascultate”.
Atunci Tapalagă spunea că este demersul unui fost securist care se va tranșa în instanță.
"Solicit Clubului Roman de Presa să ia în discuție acest caz, pe care îl consider o incălcare gravă a deontologiei profesionale. Nu am fost contactat de nici un reprezentant al ziarului Ziua pentru a-mi putea putea prezenta punctul de vedere. Autorul articolului nu citează surse, nu prezintă probe în sprijinul afirmațiilor sale, călcând in picioare elementare reguli profesionale”, tuna și fulgera Tapalagă în 2007.
În 2017, subsemnatul publică un document oficial din care rezultă că echipa Macovei - Tapalgă - Danileț s-au jucat în 2006-2007 cu dosarele din Arhiva SIPA. Răspunsul lui Tapalagă este că o fac ca să compromit lupta anti-corupție, plus o serie întreagă de afirmații tip supozitor.
Dan Tapalagă nu m-a contactat, nu citează surse, nu prezintă probe, calcă în picioare elementare reguli profesionale.
Lui Dan Tapalgă i-au trebuit 10 ani ca să ajungă să se comporte precum Sorin Roșca Sănescu, așa că îi răspund cu vorbele lui de atunci:
"Totul este o minciună, o invenție de tip securist și o diversiune sinistră menită să denigreze cu orice preț”
Nu am dovezi că a copiat dosare cot la cot cu ceilalți, că a rescris hard-diskurile cu evidența operativă a SIPA. Nici măcar nu pot afirma că bârfele incredibile potrivit cărora a avut o relație furtunoasă cu Macovei, că s-au despărțit în stil italian după numai trei luni sunt adevărate, dar pot deduce din logica pe care o aplică în raționamentele sale, că a luat parte la o operațiune de supunere a magistraților cu ajutorul Arhivei SIPA.
Și i-a plăcut!
Pervers mic ce ești, ar exclama răutăcioșii…
Repet, este doar logica argumentației sale, aplicată la realitatea dezvăluită zilele acestea prin documente și aici mă refer la Raportul din 2008 al Comisiei Chiuariu-Predoiu care a verificat manipularea documentelor de către Monica Macovei și echipa sa.
Astfel, Dan Tapalagă susține că demersul nostru are drept scop discreditarea luptei anti-corupție.
Stil de activist de partid din anii ’50, care evită subiectul și te însuflețește cu lozinci despre lupta împotriva burghezo-moșierimii. Cu de-alde Dan Tapalagă s-a construit Canalul și s-a populat Bărăganul!
Deci, pentru Dan Tapalagă, nu este important că pe vremea lui și a Monicăi Macovei s-au copiat documente secrete din Arhiva SIPA, așa cum susține Raportul, ci că prin această dezvăluire se discreditează lupta anti-corupție.
Cum o discredităm? Arătând judecătorilor și procurorilor că au fost mințiți timp de 10 ani? Ciudat argument…
Îmi permit să-i spun că a fost primul care și-a cam băgat picioarele în ea de luptă anti-corupție încă de acum 12 ani când savura dosarele SIPA în biroul lui Macovei.
O bârfă de necrezut, nu-i așa! Capătă parfum de credibilitate odată cu apariția documentelor.
Tot Dan Tapalgă, un soi de șef de sală al simpozioanelor virtuale pe tema Binomului, spune că am lansat serialul “Noi suntem Statul!” ca să scap de procesele penale.
Logică tipică celui care s-a obișnuit cu manipularea destinelor unor oameni din dorința unor mai mari ai zilei! Dan Tapalgă știe cum se fac dosarele la comanda Binomului, așa că aplică logica inversă. Nu merge așa!
Nici el, nici cei care au lansat această temă, nu au înțeles/citit explicația demersului meu.
O rezum pentru ei:
Dacă tot vreți să aflăm adevărul, cred că ar trebuie să aflăm Tot Adevărul, inclusiv partea aia urâtă în care sunteți băgați până peste cap!
De ce acum, mai spune Tapalagă. Aici răspunsul este simplu: Pentru că acum am aflat!
Cu excepția nopții de 6-7 decembrie 2009, care a fost o experiență personală, toate celelalte episoade ale Operațiunii “Noi suntem Statul!” sunt parte a unui demers jurnalistic.
Dar, l-aș întreba eu, el de a tăcut atâția ani? N-a avut nici o experiență profesională demnă de povestit? De ce nu scoate un cuvințel despre Arhiva SIPA? De ce nu a avut decența profesională să povestească ce s-a întâmplat acolo?
Varianta că nu s-a întâmplat nimic, nu ține. Îi dau documentele peste nas…
Concluzia mea?
Așa cum am spus public, nu-mi fac iluzii.
Serialul “Noi suntem Statul!” îmi aduce mai mulți dușmani decât prieteni, iar dezlegarea monștrilor din Arhiva SIPA nu-i face fericiți pe mulți. Ba chiar dimpotrivă.
Este de presupus că Binomul va face ceea ce știe mai bine, întrucât eu n-am de gând să mă opresc, cu atât mai mult cu cât sunt din ce în ce mai mulți oameni dispuși să mărturisească.
Aș spune că elementul declanșator fost cazul Mariana Rarinca, când s-a văzut hidoșenia sistemului. Eu am simțit-o pe pielea mea, dar nu voi comenta experiențele personale.
Așa că vă aduc aminte de ultimele mărturii. Ale lui Cătălin Cherecheș, Ingrid Mocanu, procurorul Lele, generalul de Justiție Ion Panaitescu, ca să vă dau doar exemplele din ultimele zile.
Eu am fost procuror sef de sectie militara in PNA pe vremuri si mie mi-au parvenit informatii de la madam Macovei direct la Sectia Militara la care eram eu sef in PNA, cu indicatia de a o 'ucide' pe doamna Stanoiu. (...)
Motiv pentru care am incredintat unui procuror notele informative pe care mi le daduse doamna Macovei in 2005 de la SIPA, cu recomandarea sa-i iau gatul doamnei Stanoiu.(...)
Omul ala a venit dupa o bucata de vreme la mine – prin aprilie – mai – si-mi zice: domnule, nu s-a gasit nimic. S-au facut acte premergatoare si n-a iesit nimic.
Iar eu i-am zis ca daca n-ai gasit nimic scrie solutia, eu ti-o confirm si o comunicam partilor. Si procurorul a scris rezolutia de neincepere a urmaririi penala pe care am comunicat-o si doamnei Macovei.
Si au apucat-o o mie de turbari si a propus revocarea mea din functia de procuror sef sectie desi chiar ei ma numisera procuror sef la PNA. Si m-au dat afara. S-a intamplat in 2005.
Sunt convins că mărturii ca cele ale generalului magistrat Ion Panaitescu vor continua.
La final, i-aș pune o singură întrebare lui Dan Tapalagă:
Când ai avut ultima dată cu adevărat curaj să scrii Adevărul?
Așa cum l-ai cunoscut, nu cum ți l-au transmis alții.
Cred că nici nu-și mai aduce aminte…