Salariații de la Tipografia Coresi din Cluj, cunoscută ca Imprimeria Ardealul au protestat, luni, cu privire la faptul că lichidatorul judiciar le-a trimis preavizele de concediere. Liderul de sindicat Mircia Giurgiu a declarat că de la tipografia din Cluj vor fi concediați 25 de salariați, în timp ce de la Oradea, vor pleca acasă alți 20 de angajați. ”Este, practic, o sistare a activității. Tipografia din Cluj a fost pe profit și anul trecut și în cursul acestui an. Concedierile sunt ilegale”, a spus Giurgiu.

Angajații Tipografiei Ardealul susțin că reprezentanții lichidatorului judiciar, care se ocupă de reorganizarea judiciară a Companiei Coresi, care are ca și acționar, în proporție de 100 la sută pe Ministerul Culturii, i-au dat afară ilegal, deoarece articolul din Codul Muncii, care a fost indicat în deciziile de concediere a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională.

În plus, mai susține liderul de sindicat Mircia Giurgiu, concedierea unui număr mare de angajați reprezintă o concediere colectivă. ”Cei 25 de salariați de ai Sucursalei Imprimeria Ardealul Cluj care au primit preavize de concediere reprezintă peste zece la sută din salariații debitoarei Compania Națională a Imprimeriilor Coresi SA, care are actualmente 202 salariați”, a spus Giurgiu, care a mai adăugat că a fost încălcat planul de reorganizare judiciară impus de judecătorul sindic de la Tribunalul București. ”Pentru orice modificare a planului de reorganizare, aprobat de instanța de judecată, presupune parcurgerea altor pași procedurali. Ori cum să vii să spui că salvezi compania când tu închizi peste noapte două dintre tipografii”, a mai spus Giurgiu.