Dispare vaccinul de la AstraZeneca din România? Scenariile pe care le iau în calcul autoritățile

Dispare vaccinul de la AstraZeneca din România? Scenariile pe care le iau în calcul autoritățile

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat ce se va întâmpla cu vaccinul de la AstraZeneca după ce un reprezentant al EMA a declarat că există o legătură între ser și cazurile de tromboze.

Marți, în conferința de presă organizată la Palatul Victoria, medicul Valeriu Gheorghiță, a făcut precizări despre ceea ce se va întâmpla cu vaccinul de la AstraZeneca după ce un reprezentant al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat că există cu siguranță o legătură între ser și cazurile de tromboze.

„Încă nu este finalizata ședința in care vor fi transmise recomandările clare ale EMA. Ne așteptam sa se facă recomandări particulare poate pentru anumite persoane aflate la risc sa dezvolte evenimente trombotice. Este foarte bine ca avem aceste semnale pentru a nu trece lucrurile neverificate. Nu ne așteptam la retragerea de pe piață a acestui vaccin, foarte probabil vor fi modificate recomandările, prospectul. Așteptam recomandările EMA”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Un reprezentant al EMA confirmă o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze

Un reprezentant al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat existenţa unei ”legături” între vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca şi cazurile de tromboză observate după administrarea acestui ser, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero, publicat marţi, informează AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează această reacţie”, a declarat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA.

„Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, a adăugat el, în contextul în care EMA urmează să se reunească pentru a analiza această chestiune în perioada 6 - 9 aprilie.

„Încercăm să obţinem un tablou complet despre ceea ce se întâmplă, să definim într-o manieră precisă acest sindrom provocat de vaccin (...) În rândul persoanelor vaccinate (cu serul AstraZeneca, n.r.), există un număr de cazuri de tromboze cerebrale la persoanele tinere, care este superior faţă de ceea ce ne aşteptam. Trebuie să spunem acest lucru”, a adăugat Marco Cavaleri.