Discuţii despre autonomia Ţinutului Secuiesc

Discuţii despre autonomia Ţinutului Secuiesc

Preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, s-a întâlnit în dimineaţa aceasta cu lideri ai Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), la vila de protocol din municipiul Sf. Gheorghe, ocazie cu care aceştia i-au vorbit despre doleanţele lor legate de autonomie.

"Am fost şi în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Naţional Secuiesc, dar şi de preşedinte al PCM, şi am prezentat starea comunităţii noastre şi doleanţele noastre în viziunea partidului nostru, prin ochelarii PCM", a declarat pentru RTV Szasz Jeno după întâlnire.

Potrivit acestuia, preşedintele CNS a vorbit despre proiectul de lege legat de  autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, iar Szasz personal a vorbit de structura politică a comunităţii maghiare, despre programul legat de asigurarea libertăţii alegerilor, de necesitatea democratizării societăţii maghiare şi, din această perspectivă, despre greutăţile care sunt întâmpinate.

"Domnul preşedinte a spus că doleanţele noastre, într-un mod european sunt absolut acceptabile, şi dânsul personal dar şi statul maghiar sprijină aceste doleanţe, vis-a-vis de cele prezentate de dl Izsak Balazs şi vis-a-vis de cele prezentate de mine şi acum două zile la Miercurea Ciuc a spus că pluralismul este ceva absolut natural pentru orice comunitate", a declarat Szasz Jeno.

Ne puteți urmări și pe Google News

Greutăţile amintite de preşedintele PCM se referă şi la hotărârea BEC, potrivit căreia un independent nu poate să candideze dacă este membru de partid.

Preşedintele CNS, Izsak Balazs şi vicepreşedintele Tulit Attila, plus preşedintele PCM, Szasz Jeno, au participat la prima oră, la un mic dejun cu preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, cazat în casa de oaspeţi a Consiliului Judeţean Covasna, din Sfântu-Gheorghe. Întrevederea a durat aproximativ o jumătate de oră, după care preşedintele a făcut o scurtă declaraţie de presă, fără a intra însă în detalii legate de discuţiile avute.

Preşedintele mai vizitează municipiul Târgu-Secuiesc, după care se va îndreptata spre judeţul Bacău şi Harghita