Discuții cu mize mari între Putin și Biden. Președintele SUA: "Putin este dur, un adversar care ține foarte mult la demnitatea sa". FOTO

Discuții cu mize mari între Putin și Biden. Președintele SUA: "Putin este dur, un adversar care ține foarte mult la demnitatea sa". FOTOSursa foto. EVZ

Summit cu mize mari. Putin și Biden s-au întâlnit la Geneva. Primele declarații ale oficialilor.

Discuții cu miză uriașă între liderii Rusiei și SUA. După ani întregi de dispută, Vladimir Putin și Joe Biden se întâlnesc pentru a-și marca propriile ideologii. Vladimir Putin și Joe Biden s-au întâlnit pe malul lacului Geneva din Elveția, miercuri, 16 iunie, în jurul orei 13.00.

Parmelin le-a urat bun venit celor doi lideri

Cei doi lideri au fost întâmpinați în fața vilei elvețiene de la Grange de către președintele Guy Parmelin. După o scurtă urare de bun-venit, Putin și Biden au intrat în clădirea care datează din secolul al XVIII-lea pentru a susține primele discuții politice.

Parmelin le-a urat celor doi lideri să aibă "un dialog productiv".

„În numele guvernului elveţian, vreau să vă urez bun veni în Geneva, oraşul păcii. Este o onoare şi o plăcere pentru Elveţia să vă găzduiască aici pentru summit şi, în conformitate cu tradiţia sa de promovare a dialogului şi înţelegerii mutuale. Vă doresc un dialog fructuos în interesul celor două ţări şi al lumii”, a spus Parmelin.

Joe Biden: Putin este un adversar care ține la demnitatea sa

În funcție de demersul discuțiilor celor doi lideri, președintele Joe Biden s-ar putea reîntoarce în State cu agenda planurilor politice interne destul de umbrită. Joe Biden a fost asigurat de sprijinul liderilor occidentali în ceea ce privește pozițiile SUA față de Rusia, potrivit CNN.
Potrivit lui Joe Biden, toți liderii care îl susțin l-au sfătuit să se întâlnească cu președintele rus în primele șase luni de președinție, înainte de concretizarea completă a unei strategii din partea Rusiei, informează presa internațională.
"Este dur și am descoperit că este un adversar care ține foarte mult la demnitatea sa", a spus Joe Biden despre președintele Vladimir Putin. "Relaţiile dintr Rusia şi Statele Unite au acumulat multe probleme care necesită o discuţie la nivel înalt, şi sper că această întâlnire va fi productivă", a mai spus el.

Mass-media din Rusia recomandă statul drept o “superputere”

Ian Bremmer, analist de politică externă, a notat pe Twitter că “mass-media de stat rusă face tot posibilul să pretindă că sunt încă o superputere”, în contextul întâlnirii dintre cei doi politicieni.

Putin a refuzat să răspundă întrebărilor despre Navalnîi

La momentul apariției în spațiul public a celor doi lideri de stat, unul dintre corespondenții Bloomberg prezent la fața locului, Jennifer Jacobs, l-a întrebat pe Putin, țipând, de ce îi este teamă de Aleksei Navalnîi.
Putin a auzit întrebarea, dar nu a răspuns. În schimb, președintele Biden a fost surprins zâmbind.

Biden, întrebat dacă are încredere în Putin

Șeful Departamentului de Comunicare de la Casa Albă a transmis că, la momentul apariției publice a celor doi lideri de stat, “era haos, reporterii țipau unul peste celălalt". 

"Era evident că nu vor răspunde la niciun fel de întrebare, doar dădeau din cap în semn de confirmare că au auzit întrebările", a spus unul dintre jurnaliștii aflați la fața locului.

Unul dintre corespondenții presei l-a întrebat pe președintele SUA: "Aveți încredere în Putin? Aveți încredere unul în celălalt?". Joe Biden l-a privit în ochi pe jurnalist și a dat din cap afirmativ.

Putin a mai fost întrebat despre părerea sa cu privire la aderarea Ucrainei la NATO, dar liderul nu a răspuns.

Președinții celor două state poartă, miercuri, 16 iunie discuții în care își împărtășesc așteptările și îndoielile. Biden nu caută să aibă un conflict cu Rusia, ci doresc niște „relații stabile și previzibile în domeniile în care țările noastre pot colabora”. Pe de altă parte,ministrul de Externe rus a anunțat că Rusia nu își face iluzii cu privire la relația sa cu SUA. Lavrov a transmis că nu va avea loc adoptarea unor decizii istorice, care să schimbe radical relația dintre cele două state.