Evenimentul Zilei > EVZ Special > Navalnîi ar putea muri în detenție. Putin nu garantează că va trăi. „I se vor aplica aceleași măsuri”
Navalnîi ar putea muri în detenție. Putin nu garantează că va trăi. „I se vor aplica aceleași măsuri”

Navalnîi ar putea muri în detenție. Putin nu garantează că va trăi. „I se vor aplica aceleași măsuri”

Vladimir Putin nu garantează că opozantul Navalnîi va ieși viu din închisoare.

După trei ani de zile în care Vladimir Putin nu a mai colaborat cu presa americană, președintele rus a decis să acorde NBC un interviu. Șeful statului a răspuns unor întrebări variate, care s-au referit la atacurile cibernetice de care Rusia este acuzată, la situația opozantului Aleksei Navalnîi etc.

Declarațiile președintelui Rusiei fac ocolul lumii, după ce acesta a subliniat că nu poate garanta că Aleksei Navalnîi va ieși din detenție în viață. Putin a afirmat că deținutului i se aplică aceleași măsuri ca tuturor persoanelor aflate în închisoare.

Putin a evitat să răspundă concret. Ce se întâmplă cu Navalnîi

Jurnalistul NBC l-a întrebat pe Vladimir Putin dacă Aleksei Navalnîi va supraviețui lunilor de închisoare, însă președintele rus a evitat să răspundă concret. El a spus că nu poate garanta că acest lucru se va întâmpla. Opozantului șefului statului rus i se vor aplica aceleași măsuri ca tuturor celorlalți deținuți, conform declarațiilor lui Vladimir Putin.

„Uite, în țara asta aceste decizii nu sunt luate de președinte. În ceea ce privește persoana pe care ați menționat-o, i se vor aplica aceleași măsuri, nu mai rele decât oricui altcuiva care se află în închisoare”, a spus Putin. Președintele a evitat să menționeze numele opozantului său.

După ce s-a recuperat după o tentativă de asasinat, Aleksei Navalnîi s-a întors în Rusia, unde a fost arestat chiar pe aeroport. Navalnîi au acuzat public Kremlinul pentru infracțiune, dar a fost judecat și condamnat pentru încălcarea termenilor eliberării condiționate, mai exact, pentru că nu s-a prezentat la circa de poliție din Moscova în perioada în care se afla în spital, în Germania.

Biden a anunțat „consecințe serioase” dacă opozantul nu iese viu din detenție

Joe Biden, președintele SUA, a transmis că, dacă opozantul nu va ieși viu din închisoare, va aplica anumite „consecințe serioase”.

Interviul pe care președintele Rusiei l-a oferit NBC vine în contextul în care acesta se va întâlni cu Joe Biden la Geneva, pe 16 iunie, după reuniunea G7 și Summit-ul NATO.

Ministrul de Externe rus a anunțat că Rusia nu își face iluzii cu privire la relația sa cu SUA. Lavrov a transmis că nu va avea loc adoptarea unor decizii istorice, care să schimbe radical relația dintre cele două state.
Relațiile dintre Rusia și Statele Unite ale Americii sunt extrem de sensibile, mai ales pe fondul dezacordurilor politice cu privire la abordarea unor probleme internaționale cu un important impact. Președintele SUA, Joe Biden, încearcă adoptarea unei atitudini ferme față de statul rus, dar în același timp manifestă un anume interes pentru a dialoga cu reprezentanții de la Moscova.

„Nu ne facem iluzii şi nu încercăm să dăm impresia că va exista o reuşită, decizii istorice care să ducă la schimbări fundamentale”, a afirmat Serghei Lavrov. „Însă faptul că va exista o conversaţie între liderii celor două principale puteri nucleare este important şi ar trebui încurajat în orice mod posibil”, a mai spus ministrul de Externe al Rusiei.

Putin a mai sugerat, referitor la atacurile cibernetice de care Rusia este acuzată, că situația devine penibilă. „Dovada! Unde este dovada? Devine o farsă”, a spus președintele rus.