"Discursul regelui" ia ochii, minţile şi trofeele britanicilor

"Discursul regelui" ia ochii, minţile şi trofeele britanicilor

Filmul despre monarhul George al VI-lea a luat majoritatea premiilor BAFTA, însă din palmares îi lipseşte trofeul pentru regie.

Lungmetrajul lui Tom Hooper a obţinut şapte premii BAFTA în contextul în care deţinea 14 nominalizări, conform L.A.Times. Colin Firth a fost desemnat cel mai bun actor pentru modul în care l-a portretizat pe monarhul George al VI-lea, în timp ce Geoffrey Rush (pseudo-logopedul regelui) şi Helena Bonham Carter (Regina mamă) s-au ales cu trofeele pentru roluri secundare.

La fel de previzibil, Natalie Portman şi-a adjudecat trofeul pentru interpretarea balerinei Nina din "Black Swan", însă a fost singurul premiu obţinut de lungmetraj în ciuda duzinii de nominalizări cu care intrase în cursa pentru BAFTA.

Singura distincţie importantă care nu i-a revenit "Discursului regelui" a fost aceea pentru regie; trofeul a ajuns la David Fincher ("Reţeaua de socializare"), al cărui film a mai obţinut două premii, unul pentru Aaron Sorkin pentru scenariu adaptat şi altul pentru montaj.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Toy Story 3/ Povestea jucăriilor 3" a căpătat distincţia pentru lungmetraj animat, iar cel mai bun film străin a fost considerat suedezul "Bărbaţi care urăsc femeile". Cât despre "Inception/Începutul", filmul lui Christopher Nolan a obţinut trei premii: pentru sunet, efecte vizuale şi designul producţiei.

Risc întârziat

Colin Firth a fost întâmpinat cu ovaţii la ceremonia decernării premiilor, căci este primul actor care obţine BAFTA doi ani la rând, în 2010 pentru "Un om singur" de când Rod Steiger a realizat o performanţă similară acum mai mult de patru decenii.

Probabil actorul speră să nu se repete situaţia de anul trecut, când, concurând cu Jeff Bridges ca şi în 2011, l-a învins la BAFTA, dar a pierdut la Oscaruri. Însă, de această dată, Firth este favoritul prohibitiv, alegându-se în ultimele două lunii cu toate premiile pentru actorie posibile.

Probabil cel mai interesant discurs de mulţumire al galei a fost acela al Helenei Bonham Carter: "Sunt atât de obişnuită să pierd, încât mă simt straniu când câştig. E agreabil, dar, copii, dacă urmăriţi acest program, nu e totul să câştigi". Actriţa i-a mulţumit şi familiei regale pentru că "a făcut minuni pentru cariera mea în acest an şi par să joc regine cu capete din ce în ce mai mici", a precizat Bonham Carter, referindu-se la rolul ei din "Alice în Ţara Minunilor".

Cât despre Firth, el a spus că preferă să nu vorbească despre şansele sale la Oscar, în ciuda trofeelor care i-au umplut casa.

În România, gala Premiilor BAFTA poate fi urmărită marţi, de la ora 20.00, pe canalul HBO.

<iframe title="YouTube video player" width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/pzI4D6dyp_o" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe title="YouTube video player" width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/5jaI1XOB-bs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe title="YouTube video player" width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/lB95KLmpLR4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe title="YouTube video player" width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/EWpaf7SNn1g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe title="YouTube video player" width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/66TuSJo4dZM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>