Evenimentul Zilei > Social > Dirijorul şi violonistul american Lorin Maazel a încetat din viaţă, la 84 de ani
Dirijorul şi violonistul american Lorin Maazel a încetat din viaţă, la 84 de ani

Dirijorul şi violonistul american Lorin Maazel a încetat din viaţă, la 84 de ani

Reputatul dirijor şi violonist american Lorin Maazel, prezent la primele ediţii post-comuniste ale Festivalului Internaţioal George Enescu, a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 84 de ani. Organizatorii Festivalului Internațional George Enescu şi-au exprimat regeretul pentru dispariţia maestrului.

"Maestrul Maazel a fost unul dintre muzicienii care au participat la primele ediţii post-comuniste ale Festivalului Internaţional George Enescu. În cadrul ediţiei a XII-a, în 1995, împreună cu Orchestra Bayerischer Runfunk, Lorin Maazel, în calitate de dirijor, a oferit un concert de excepţie, contribuind la  recunoaşterea internaţională a festivalului. De asemenea, maestrul Maazel a făcut parte, în calitate de violinist, în orchestra dirijată de George Enescu, la New York", se arată în comuniciatul organizatorilor festivalului.

În întreaga sa carieră, Maazel a dirijat peste 150 de orchestre în 5000 de concerte. A început să ia lecţii de vioară la vârsta de cinci ani, iar la vârsta de şapte ani mai târziu a început să studieze dirijatul. Tot la vârsta de şapte ani, maestrul a avut şi prima sa apariţie publică. Cele 300 de înregistrări ale sale includ opere ale lui Beethoven, Brahms, Debussy, Mahler sau Schubert.

De asemenea, Maazel a fost director artistic la Deutsche Oper Berlin, director general la Opera de Stat din Viena şi director muzical la Radio Symphony of Berlin, Symphony Orchestra of the Bavarian Radio, Pittsburgh Symphony, Cleveland Orchestra şi Munich Philharmonic.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: