Directorul FBI, în vizită la SRI și MAI. Cele trei instituții colaborează în domenii de interes comun

Directorul FBI, în vizită la SRI și MAI. Cele trei instituții colaborează în domenii de interes comun FBI Sursa foto: X (Twitter)

Directorul FBI, Christopher Wray, a întreprins o vizită fulger în România, ocazie cu care a avut mai multe întrevederi. După discuțiile cu procurorul general și șefii DNA și DIICOT, oficialul american a avut întrevederi cu directorul interimar al SRI și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

Directorul FBI a discutat pe teme de interes major, legate de situația regională și globală cu șeful interimar al Seriviciului Român de Informații (SRI). Discuțiile au vizat și aspecte legate de parteneriatul celor două instituții.

Directorul FBI, în vizită la SRI

Christopher Wray s-a întâlnit cu șeful interimar al SRI, generalul Răzvan Ionescu. Cei doi au purtat o discuție de lucru, ocazie cu care au abordat teme de interes legate de situația regională și globală. De asemenea, au analizat perspectivele de consolidare a parteneriatului și cooperării între SRI și FBI. Directorul FBI și generalul SRI au acordat o atenție deosebită schimbului de informații și de expertiză între cele două instituții.

„Rămâne prioritară colaborarea pe mai multe domenii de interes actual, cum ar fi combaterea criminalității organizate transfrontaliere și a agresiunilor cibernetice, zone în care parteneriatul SRI-FBI are o tradiție consolidată”, se arată într-un comunicat al SRI, după vizita lui Christopher Wray, directorul FBI.

Ne puteți urmări și pe Google News

Convorbirile s-au axat pe consolidarea cooperării bilaterale. Întâlnirea dintre directorul FBI, Christopher Wray, și generalul SRI Răzvan Ionescu a reconfirmat angajamentul ambelor părți pentru a continua colaborarea și schimbul de expertiză. Obiectivele urmărite sunt asigurarea securității naționale și contracarea riscurilor emergente.

„Una dintre concluziile discuțiilor a vizat necesitatea continuării transformărilor instituționale pentru a răspunde cu eficiență complexității amenințărilor hibride. Cei doi oficiali au căzut de acord asupra importanței unei abordări integrate a resurselor și amenințărilor, precum și a consolidării cooperării interinstituționale”, se mai arată în comunicatul SRI.

Christopher Wray

Christopher Wray Sursa foto X (Twitter)

Oficialul american, în discuții cu ministrul de Interne

Directorul FBI, Christopher Wray, s-a întâlnit, totodată cu ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. Cei doi demnitari și-au exprimat aprecierea pentru excelenta cooperare dintre cele două instituții. Totodată și-au evidențiat angajamentul pentru continuarea acesteia, după cum se arată într-un comunicat MAI.

Ministrul român a evidențiat importanța activităților desfășurate în comun, cu accent pe componenta de combatere a criminalității organizate transfrontaliere. Este vorba despre combaterea traficului de droguri, a traficului de persoane și a criminalității cibernetice. MAI acordă o atenție aparte destructurării rețelelor infracționale care pun în pericol siguranța cetățenilor.

„Cooperăm deja foarte bine cu FBI pe multiple direcții de combatere a criminalității și prin aceasta, de protecție a drepturilor cetățenilor noștri. Dezvoltarea acestei cooperări nu poate fi decât benefică pentru eficiența operațiunilor noastre naționale pe prioritățile stabilite, respectiv contracararea crimei organizate, a traficului de droguri, ființe umane, arme, a criminalității informatice și terorismului”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu după întâlnirea cu directorul FBI.

Cătălin Predoiu și delegația FBI

Cătălin Predoiu și delegația FBI Sursa foto: MAI

Directorul FBI a primit aprecieri pentru colaborare

Ministrul Cătălin Predoiu a apreciat sprijinul acordat de FBI pentru pregătirea și perfecționarea polițiștilor români în cadrul Academiei din Quantico. El a evidențiat ajutorul acordat de Biroul FBI la București. Totodată, Predoiu a solicitat sprijin de la directorul FBI în demersurile de reorganizare și dezvoltare a activităților Academiei de Poliție aMAI.

„Dorim să construim un parteneriat între Academia de Poliție «Alexandru Ioan Cuza» și Academia de Poliție a FBI de la Quantico. Dorim să construim, în perspectivă, o mentalitate, atitudine față de profesie și cultură instituțională care să ridice eficiența acțiunii MAI într-un context în care fenomenul criminologic devine din ce în ce mai sofisticat și integrat internațional. Deschidem căi de dezvoltare care vor continua pe parcursul mai multor ani și care vor include, obligatoriu în următorii ani, regândirea și modernizarea tuturor structurilor MAI, adaptarea lor la această nouă dinamică și complexitate a provocărilor”, a arătat Cătălin Predoiu.

El a sfârșit prin a mulțumi atât angajaților MAI, cât și partenerilor americani implicați în aceste forme de cooperare. Cătălin Predoiu a făcut referire la sprijinul acordat de directorul FBI, Cristopher Wray.

„Mulțumesc angajaților MAI și partenerilor americani angrenați în aceste forme de cooperare cu impact direct și pozitiv asupra siguranței cetățenilor români. Mulțumesc directorului FBI, Cristopher Wray, pentru deschiderea și receptivitatea arătate în discuțiile noastre pe care am convenit să le continuăm cu aplicație practică în măsuri concrete de cooperare”, a precizat Cătălin Predoiu, conform comunicatului MAI.

Marius Voineag, procurorul șef al DNA

Marius Voineag, șeful DNA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Oficialul american în vizită la Ministerul Public

Christopher Wray s-a întâlnit, ieri, 21 februarie, cu procurorul general, Alex Florența, dar și cu Alina Albu, șefa DIICOT, respectiv Marius Voineag, șeful DNA. Discuțiile au vizat stabilirea cadrului de cooperare între instituțiile pe care le reprezintă. Întâlnirea cu directorul FBI a avut loc la sediul Ministerului Public.

Autoritățile judiciare de la București și investigatorii din cadrul FBI cooperează de mai mulți ani. Astfel, cu acest prilej, șeful DNA, Marius Voineag, a ajuns la o înțelegere cu directorul FBI. În baza acesteia, va exista o cooperare în materia schimbului de informații. Agenții FBI operează în toată lumea, iar informațiile obținute de ei pot contribui la rezolvarea unor dosare de mare corupție.

Pe de altă parte, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Naționale Anticorupție ar urma să fie pregătiți de agenții FBI în Statele Unite.