Directorul Bursei dă vina pe presă pentru efectele negative ale scandalului Sima

Directorul Bursei dă vina pe presă pentru efectele negative ale scandalului Sima

Cazul Cristian Sima nu a avut nicio legătură cu piaţa de capital din România, dar a afectat imaginea pieţei locale, din cauză că a fost mediatizat exagerat şi într-un mod greşit, a declarat directorul general al bursei de Valori Bucureşti, Victor Cionga, citat de Agerpres.

Cionga a spus că Sima a acţionat pe pieţe de capital străine, prin vehicule de investiţii străine, pe care le-a alimentat din conturi ale unor bănci care nu sunt în comunitatea europeană.

"Din păcate, cazul Sima a afectat imaginea pieţei de capital locale, dar nu din motive ce ţin de funcţionarea pieţei de capital, ci din cauză că a fost mediatizat într-un mod exagerat şi greşit, în sensul că nu s-a precizat de câte ori era nevoie, în limbaj foarte simplu, că domnul Sima a achiziţionat pe pieţe de capital străine, prin vehicule de investiţie străine, şi alimentând aceste vehicule din conturi ale unor bănci care nu sunt în comunitatea europeană", a afirmat oficialul BVB. Activităţile lui Sima, tolerate de CNVM Cionga a adăugat că Cristian Sima, prin WBS Holding, nu a avut nicio legătură cu piaţa de capital autohtonă, iar la cealaltă societate, WBS România, care este o casă de brokeraj aflată sub reglementările româneşti, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare efectuează un control, ale cărui rezultate vor fi publice.

Totuşi, deşi Sima nu a acţionat pe piaţa de capital locală, el a fost ajutat în activitatea sa de poziţiile pe care le-a deţinut aici, preşedinte al Bursei din Sibiu şi anterior membru în Consiliul de Administraţie al BVB.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, nu a existat nicio reacţie din partea CNVM şi a reprezentanţilor brokerilor autohtoni faţă de activităţile neautorizate ale lui Sima, derulate din sediul WBS România, şi faţă de rămânerea acestuia la controlul WBS România, deşi devenise director general al unui operator de piaţă.