Florentin Chiforeanu, directorul general al ultimei companii maritime a statului, Petromin şi adjunctul său Horia Bud, au fost ridicaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalului Constanţa fiind cercetaţi penal pentru infracţiuni la legea insolvenţei.
Cei doi sunt invinuiţi de bancrută fraudulpoasă şi refuzul de a pune la dispoziţia administratorului judiciar documente din evidenţa contabilă a companiei Petromin.
Aflată în insolvenţă din luna martie, compania maritimă Petromin este de atunci scena unui scandal între administratorul judiciar propus de acţionarul majoritar AVAS şi cei doi directori. Florentin Chiforeanu a respins propunerea de reorganizare a companiei şi modificarea obiectului de activitate acuzand-o pe administratorul special Irina Grigorescu că “habar nu are ce ce înseamnă o navă sau transporturile maritime, noi luptăm pentru supravieţuirea companiei, nu vrem să dispară".
Reprezentanţii AVAS au acuzat la rândul lor că "directorii Petromin nu mai au nicio atribuţie, odată cu decizia de insolvenţă, ei numai au nicio funcţie". Directorul general Florentin Chiforeanu a rămas însă în companie , “mai mult, împreună cu Horia Bud au încheiat acte comerciale, semnate şi parafate cu CNM Petromin “. Administratorul special care nu a fost primită în companie s-a văzut astfel nevoită să facă plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi, potrivit unor surse judiciare, a reclamat că directorul Florentin Chiforeanu ar fi sustras documente din unitate.
Aşa că, ieri la prânz, zeci de jandarmi mascaţi, poliţişti şi un procuror au descins la sediul Petromin din incinta portului şi au sigilat tot, inclusiv autoturismele din faţă. Directorul general şi adjunctul său au fost chemaţi la sediu să aducă documentele lipsă . După cinci ore de audieri, cei doi au fost urcaţi în duba poliţiei şi transportaţi la parchet pentru continuarea audierilor.
"Se fac cercetări faţă de cei doi invinuiţi prin prisma săvârşirii a 2 infracţiuni la legea insolvenţei, recte bancrută frauduloasă şi refuz de a pune la dispoziţia administratorului judiciar documente de evidenţă contabilă ale companiei . Bancruta se pedepseşte cu 6 luni până la 5 ani închisoare iar refuzul documentelor cu 2 luni până la 3 ani", a precizat pentru EVZ procurorul Teodor Niţă. După alte trei ore de audieri, procurorii au decis în această seară cercetarea celor doi în stare de libertate , “cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu, de a se mai apropia de sediul companiei Petromin, sau de a se apropia de martori". O parte din documentele Petromin nu au fost recuperate urmând să se efectueze cercetări pentru găsirea şi punerea acestora la dispoziţia celor care se ocupă de reorganizarea companiei. “În acest fel administratorul judiciar şi-a preluat în mod oficial atribuţiile" a precizat procurorul Teodor Niţă.