Din culisele remanierii guvernamentale: Noul viceprim-ministru ar putea fi Eugen Nicolăescu

Din culisele remanierii guvernamentale: Noul viceprim-ministru ar putea fi Eugen Nicolăescu

În cadrul negocierilor PSD-PNL declanșate ca urmare a remanierii tuturor miniștrilor liberali se conturează o soluție de compromis, după cum mi-au declarat surse din cadrul USL.

Nominalizarea lui Klaus Iohannis pentru postul de ministru de Interne întâmpină dificultăți, întrucât primarul Sibiului nu ar vrea să renunțe la admnistrarea orașului, căutând o soluție legală prin care să fie și primar și ministru de Interne. Potrivit legislației actuale, însă, interimatul nu poate funcționa decât maxim 30 de zile, deci Klaus Iohannis va trebui să demisioneze din calitatea de primar. În acest caz, liderii PSD s-au arătat extrem de intransigenți cu orice posibilă schimbare legislativă, transmițînd semnale publice extrem de clare prin președintele Senatului, Valeriu Zgonea, și liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu.

Ceea ce se nu s-a spus public este că în prima fază, PNL a cerut ca Iohannis să devină vice-premier în locul lui Liviu Dragnea, urmând să se ocupe de partea de administrație locală, în locul liderului PSD. După cum este lesne de închipuit, reacția lui Liviu Dragnea a fost extrem de vehementă, concretizată în câteva convorbiri tăioase purtate cu liderii PNL. Văzând că PSD nu cedează, s-a cerut pentru Klaus Iohannis postul de vice-premier ocupat de Gabriel Oprea, actualul ministru interimar la Interne. Numai că aici s-a opus Victor Ponta, care a încercat să păstreze ministerul de Interne pentru Gabriel Oprea, fiind dispus să cedeze ministerul Apărării. După cum poate vă reamintiți, Gabriel Oprea a mai fost o dată ministru de Interne (decembrie 2008-ianuarie 2009), post câștigat în urma unei competiții dure în interiorul PSD în fața senatorului (actual deținut de drept comun la Jilava) Cătălin Voicu. Gabriel Oprea nu a rămas multă vreme, fiind debarcat de Mircea Geoană (atunci președinte și candidat al PSD la președinție) fiind acuzat că numește oameni în funcții importante fără aprobarea conducerii centrale a PSD. Ulterior Gabriel Oprea a demisionat din PSD și a creat UNPR.

Tot acest context, în care se combină lipsa de entuziasm a lui Klaus Iohannis pentru mutarea sa definitivă în Capitală, refuzul lui Victor Ponta de a trece încă o dată un guvern prin Parlament, așa cum s-ar întâmpla dacă Iohannis ar deveni vice-premier în locul lui Dragnea sau Oprea, duce de fapt la o soluție de compromis, discutată în cadrul celor două partide: Eugen Nicolăescu să devină vice-premier, realizându-se astfel o schimbare post pe post în interiorul guvernului, fără a mai fi nevoie de un nou vot al Parlamentului. Rămâne de văzut dacă interimatul lui Gabriel Oprea la Interne nu se va transforma într-unul definitiv, așa cum își doresc PSD și UNPR. CITIŢI ŞI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • EVZ a avut dreptate! Antonescu dă marea bătălie în PNL. Se pregăteşte o remaniere
  • Crin Antonescu a scos o linie de fundaşi şi a băgat una de atacanţi. Culisele unei decizii strategice