Evenimentul Zilei > Politica > Din culisele ordonanței pe fonduri europene. De la „pârâcioșii” lui Orban, la avizul Ministerului Justiției
Din culisele ordonanței pe fonduri europene. De la „pârâcioșii” lui Orban, la avizul Ministerului Justiției

Din culisele ordonanței pe fonduri europene. De la „pârâcioșii” lui Orban, la avizul Ministerului Justiției

Premierul Ludovic Orban i-a surprins astăzi pe români, odată cu anunțul potrivit căruia retrage oug-urile date pe fonduri europene, în celebra ședință de Guvern din 4 februarie.

Ludovic Orban i-a spus ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş, că nu va publica ordonanțele în Monitorul Oficial, din cauza „pârâcioşilor” care fac rău României prin blocarea procesului de absorbţie a fondurilor europene.

În realitate, oug-urile au fost oprite de la publicare întrucât Ministerul Justiției le-a dat aviz negativ, anunță G4media.ro. Pe scurt, programele operaționale gestionate de Ministerul Dezvoltării trebuiau să treacă sub coordonarea ministerului lui Marcel Boloș. Este vorba de POR – Programul Operațional Regional, programele de cooperare teritorială și POCA – Programul Operațional Capacitate Administrativă.

POR trebuia să sufere și alte modificări. Din structura sa urmau să mai rămână doar ADR-urile (Agențiile de Dezvoltare Regională), sub coordonarea MFE, cu puteri sporite și cu scopul de a gestiona finanțările destinate autorităților locale.

„Or, arată Ministerul Justiției, cele opt Agenții de Dezvoltare Regională (ADR) nu pot deveni autorități publice decât prin modificarea Constituției, care în acest moment nu prevede existența unor autorități publice la nivel regional, ci doar la nivel central sau de județ”, potrivit G4media.ro.