Evenimentul Zilei > Justitie > DIICOT a reţinut mai multe persoane pentru trafic de MIGRANŢI. Capul grupării era cetăţean congolez
DIICOT a reţinut mai multe persoane pentru trafic de MIGRANŢI. Capul grupării era cetăţean congolez

DIICOT a reţinut mai multe persoane pentru trafic de MIGRANŢI. Capul grupării era cetăţean congolez

Procurorii DIICOT au reţinut trei persoane, arestate ulterior pentru 30 de zile, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, facilitarea şederii ilegale în România şi fals intelectual.

Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2012, pe teritoriul României s-a constituit un grup infracţional organizat coordonat de către Remy Fernand Oscar Okombi – cetăţean congolez, grup ai cărui membri, cetăţeni români şi străini (de origine africană), au racolat, îndrumat şi călăuzit persoane de cetăţenie congoleză şi de alte cetăţenii pe ruta Congo – Coasta de Fildeş – Uganda – România – state vest-europene (preponderent Franţa şi Belgia).

"S-a reţinut că, într-o primă fază, membrii grupului procedau la introducerea 'aparent legală' a migranţilor în România prin obţinerea de vize emise de oficiile consulare şi ambasadele României din zona Africii, în baza unor invitaţii ale unor cetăţeni români sau conaţionali stabiliţi în România ori pentru participarea la diverse întruniri organizate pe teritoriul României", informează un comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Documente falsificate

Ulterior intrării în România, migranţii erau cazaţi în diferite locaţii din Bucureşti sau în zonele limitrofe, iar în perioada de şedere membrii grupului întreprindeau demersurile necesare obţinerii documentelor de identitate româneşti falsificate care permiteau accesul liber pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.

După obţinerea documentelor de identitate româneşti falsificate, membrii grupării ar fi folosit două modalităţi de transport al migranţilor către vestul Europei.

Migranţi erau scoşi din ţară, în mod fraudulos

Astfel, o parte dintre migranţi erau scoşi din ţară, în mod fraudulos, cu ajutorul unor documente false, prin frontiera de vest a ţării cu destinaţia Franţa şi Belgia.

Potrivit anchetei, altor migranţi membrii grupului le achiziţionau bilete de avion pentru a se întoarce în ţările de origine, cu escală în Franţa. În aeroportul de escală, migranţii erau aşteptaţi de către alţi membri ai grupului, care le puneau la dispoziţie documente false necesare şederii pe teritoriul francez.

Arestaţi pentru 30 de zile

Din documentarea activităţilor infracţionale a rezultat că au fost introduşi fraudulos în Franţa, Belgia şi alte state circa 30 de migranţi. Tribunalul Dâmboviţa a dispus joi arestarea preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.

"La data de 23 septembrie, cu ocazia percheziţiilor efectuate pe raza judeţelor Dâmboviţa şi Giurgiu au fost găsite şi ridicate mai multe documente, suma de 23.000 euro şi o armă cu aer comprimat deţinută ilegal", informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) .