Dictatura chineză, impusă sportivilor la Beijing. Nu se respectă drepturile omului la JO

Dictatura chineză, impusă sportivilor la Beijing. Nu se respectă drepturile omului la JO

Plângerile referitoare la spațiile de izolare anticovid pentru sportivii testați pozitiv la Beijing vin pe bandă rulantă. Unele delegații spun că este vorba chiar despre anumite încălcări ale drepturilor omului.

Jocurile Olimpice de la Beijing sunt din nou umbrite de acuzațiile de încălcare a drepturilor omului. Delegațiile mai multor țări au făcut plângeri referitoare la condițiile din spațiile de izolare COVID, unde stau sportivii testați pozitiv.

Ultimul incident care a stârnit un val de reacții vine de la delegația Finlandei. Antrenorul echipei de hochei masculin a acuzat China că nu respectă drepturile omului, anunță Reuters. Antrenorul Jukka Jalonen a spus că sportivul Marko Anttila „nu a primit mâncare bună” și este foarte stresat. Mai grav este că sportivul nu mai este infectat, dar este în continuare izolat deși au trecut 18 zile de la testul pozitiv.

„Știm că este complet refăcut și pregătit să plece și, de aceea, ne gândim că dintr-un anume motiv, China nu-i respectă drepturile esențiale și nu este o situație plăcută”, a spus antrenorul prin intermediul unei conferințe online, informează Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentanții Federației Internaționale de Hochei se vor întâlni cu membrii Comitetului Olimpic pentru a discuta despre Anttila și alte cazuri asemănătoare.

Sute de cazuri de coronavirus

Peste 350 de participanți la Jocurile Olimpice, inclusiv zeci de sportivi, au fost testați pozitiv după ce au ajuns în China. Mai mulți participanți s-au plâns de condițiile din izolare, dar și de procedurile confuze stabilite de către chinezi. Organizatorii au anunțat că analizează plângerile formulate, dar că nu vor permite sportivilor să comande mâncare din alte părți. „Suntem în curs de a răspunde acestor plângeri”, a declarat Zhao Weidong, purtătorul de cuvânt al JO 2002.

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing se desfășoară în perioada 4-20 februarie 2022. România a trimis în China un lot de 22 de sportivi, iar până acum nu au fost probleme raportate din partea delegației națională.

Boicot diplomatic

 Nu este prima dată când China se confruntă cu acuzații care vizează încălcarea drepturilor omului. De exemplu, în luna octombrie, când torţa olimpică a fost aprinsă în Grecia, ceremonia a fost perturbată de mai mulți manifestanţi care au adus acuze la adresa Chinei. Mai multe ţări occidentale, printre care şi SUA şi Marea Britanie, au anunţat că boicotează diplomatic Jocurile Olimpice pentru a denunţa problemele din China în ceea ce priveşte drepturile omului.