Jocurile Olimpice sunt în pericol din cauza conflictului Rusia – Ucraina. Xi Jinping a luat atitudine

Jocurile Olimpice sunt în pericol din cauza conflictului Rusia – Ucraina. Xi Jinping a luat atitudine

Xi Jinping, președintele Chinei, l-a rugat pe Vladimir Putin să nu trimită tancurile în Ucraina pe durata Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing. Dacă rușii hotărăsc să atace statul vecin, competiția de anul acesta va fi uitată.

Președintele Chinei crede că Jocurile Olimpice de anul acesta nu se vor bucura de o mare popularitate din cauza tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. Xi Jinping l-a rugat pe Vladimir Putin să nu atace statul vecin pe perioada competiției.

Jocurile Olimpice vor începe pe 4 februarie 2022. Informația a fost comunicată de diplomați ai Capitalei Chinei, prezentată de Bloomberg. În replică, oficialii de la Moscova au respins acest scenariu și nu au fost interesați de dorințele chinezilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă Rusia ar ataca Ucraina, popularitatea Jocurilor Olimpice din China va scădea considerabil. Astfel, Xi Jinping a cerut ca aceste conflicte militare să mai aștepte. Președintele a încercat ca evenimentul de anul acesta să fie unul de excepție la nivel global. Chinezii vor să fie remarcați pentru munca depusă.

Vladimir Putin a trecut la fapte

Olimpiada de Iarnă de la Beijing se va ține în perioada 4-20 februarie 2022. Dacă Rusia va invada Ucraina în primăvară, armata lui Vladimir Putin ar avea parte de o serie de probleme, teren moale, mașini de război distruse. Scenariul în care Președintele Rusiei așteaptă să se termine Jocurile Olimpice este exclus.

Sursă: Photo © Igor Dolgov | Dreamstime.com

„Ne pregătim pentru un summit ruso-chinez oficial”, a declarat şeful diplomaţiei de la Moscova în urma cu ceva vreme, conform agențiilor DPA. Preşedintele rus Vladimir Putin urma să se întâlnească cu omologul său chinez, Xi Jinping, în prima zi a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, dar nu se știe dacă se va mai întâmpla acest lucru.

NATO deja a pregătit sancțiuni dure pentru Rusia, dar Putin nu a fost interesat și a trecut la fapte. Rușii au impus restricții la exportul de lemn către vest, informează Reuters. Hotărârea esticilor afectează UE, țări întregi se bazau pe aceste exporturi.

Decizia Rusiei a speriat specialiștii de la vârful Uniunii Europene și astfel, au contestat decizia administrației de la Moscova la Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Recep Erdogan este un alt președinte care a încercat să calmeze spiritele între cele două țări, dar fără rezultat.