Evenimentul Zilei > Justitie > Diana Nemeș, complicea dispărutului Codruț Marta vrea în libertate. Ea a fost extrădată de curând din SUA
Diana Nemeș, complicea dispărutului Codruț Marta vrea în libertate. Ea a fost extrădată de curând din SUA

Diana Nemeș, complicea dispărutului Codruț Marta vrea în libertate. Ea a fost extrădată de curând din SUA

Diana Nemeş - cercetată în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de soţul său, Radu Nemeş, de Sorin Blejnar şi de Codruţ Marta - a cerut vineri la instanţa supremă eliberarea din arest, pe motiv că este însărcinată în luna a opta şi că nu s-a sustras urmăririi penale.

Instanţa supremă a dezbătut astăzi contestaţia Dianei Nemeş împotriva încheierii Curţii de Apel Bucureşti prin care un judecător de drepturi şi libertăţi a confirmat măsura arestării preventive în cazul acesteia. Avocaţii Dianei Nemeş au arătat că aceasta nu s-a ascuns niciodată de organele de urmărire penală, nu a contestat procedurile de extrădare, a dat declaraţii complete şi are o atitudine sinceră şi de colaborare. Apărătorii femeii au mai arătat că Diana Nemeş nu a avut nicio contribuţie la faptele cercetate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi că a ieşit din societatea soţului ei cu un an de zile înainte de începerea urmăririi penale.

A plecat ca turistă

Avocaţii au precizat că o femeie însărcinată în luna a opta nu poate reprezenta un pericol social. Ei au mai arătat că Diana Nemeş a plecat în SUA cu trei săptămâni înainte de arestare şi că a făcut-o în scop turistic, pentru cei doi copii minori, şi nu s-a ascuns, aşa cum susţin anchetatorii. Avocaţii au menţionat că cei doi copii ai femeii sunt în România, iar ea urmează să nască, astfel că nu s-ar putea sustrage de la urmărirea penală. La rândul său, procurorul DNA prezent la şedinţă a arătat că Diana Nemeş ştia că e urmărită penal în România şi nu s-a întors în ţară de frică. "Practic, a recunoscut că a preferat să se ascundă, iar sarcina nu justifică luarea unei alte măsuri preventive", a arătat magistratul DNA.

Au rămas în pronunțare

În ultimul cuvânt, Diana Nemeş a spus că revenirea ei în ţară a durat mult pentru că a dorit să-şi aducă şi copiii în România şi că ea doreşte să fie alături de ei. Judecătorii instanţei supreme au rămas în pronunţare în acest caz şi urmează să stabilească dacă Diana Nemeş va fi cercetată în continuare în stare de arest. Un judecător de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a confirmat măsura arestării preventive pentru 30 de zile pe numele Dianei Nemeş şi a stabilit ca aceasta să fie închisă în perioada 7 mai – 5 iunie. Magistratul a respins ca nefondată cererea acesteia de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Decizia nu a fost definitivă şi a fost contestată la instanţa supremă.

Extrădată din SUA

Diana Nemeş, cercetată în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de soţul său Radu Nemeş, de Sorin Blejnar şi de Codruţ Marta, a fost extrădată din SUA, în urmă cu trei zile, fiind dusă la DNA pentru a fi audiată, au declarat pentru Mediafax surse judiciare. Diana Nemeş a fost preluată din Statele Unite ale Americii de o escortă a Poliţiei Române şi a fost adusă la Bucureşti. Poliţia Română a confirmat că Diana Nemeş a fost extrădată, fiind pus în executare mandatul de arestare preventivă emis pe numele acesteia.

Arestată de americani

Diana Nemeş a fost arestată de autorităţile judiciare din SUA, în baza cererii de extrădare transmisă, prin intermediul Biroului Interpol din cadrul Poliţiei Române, în localitatea Yelm, statul american Washington. Un judecător de la un tribunal federal din SUA a semnat în urmă cu cinci zile ordinul de extrădare a Dianei Nemeş în România, unde împreună cu Radu Nemeş, soţul ei, este acuzată de evaziune fiscală, potrivit site-ului Seattleepi.com.

Urmează să fie extrădat și Radu Nemeș

În cazul lui Radu Nemeş, nu există încă o hotărâre judecătorească. Cei doi sunt acuzaţi că au conspirat împreună cu oficiali guvernamentali români în vederea comiterii unei evaziuni fiscale, conform site-ului citat. Diana Nemeş, în vârstă de 38 de ani, însărcinată cu al treilea copil, şi soţul ei deţin proprietăţi în Yelm. Cei doi sunt suspectaţi de investigatori federali americani că au utilizat suma de trei milioane de dolari, în urma unor operaţiuni de spălare de bani, pentru a cumpăra o locuinţă şi că ar conduce mai multe firme-paravan la Washington. Soţii Radu şi Diana Nemeş sunt cercetaţi şi de DNA, într-un dosar de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro, alături de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa Dan Secăreanu şi mai mulţi administratori de firme. Radu Nemeş, considerat de procurori coordonatorul grupului infracţional organizat, şi Diana Nemeş, administrator la SC Excella Real Grup SRL, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.

Arestați în lipsă

Pe numele soţilor Nemeş a fost emis, în 11 iulie 2012, un mandat de arestare preventivă în lipsă. Tot atunci a fost emis mandat de arestare preventivă în lipsă şi pentru Codruţ Marta, acuzat de complicitate la evaziune fiscală şi constituire a unui grup infracţional organizat, acesta fiind dispărut din 25 mai 2012 şi dat în urmărire internaţională din 30 mai.