Cu mai bine de patruzeci de ani în urmă, în plin comunism, Sabin Bălașa figura printre cei mai apreciați pictori români. Povestește Alecu Ivan Ghilia, scriitor și pictor, prieten intim al lui Bălașa: „Țin minte că Sabin era considerat de boema bucureșteană drept unul dintre cei mai norocoși artiști. Trăia pe picior mare olteanul, mai ales de când acceptase să le facă portretele lui Nicolae Ceaușescu și Elenei, iubita conducătoare. Dictatorul îi dăruise un apartament în zona de lux a Capitalei, era un răsfățat al sistemului. Sabin era talentat, avea o cromatică extraordinară, folosea nuanțele de albastru într-un stil propriu. Plecase de la albastru de Voroneț și dezvoltase tema până la epuizare”.

Alecu Ivan Ghilia, fost elev al marelui Corneliu Baba, își amintește și un episod amuzant legat de Bălașa: „Sabin avea, câteodată, excese de generozitate. La o beție între prieteni, mi-a dăruit o pictură frumoasă, pe care o ținea în casă. Păcat că, la un moment dat, Bălașa a suferit o mare depresie. De atunci, n-a mai fost acel pictor pe care-l știam cu toții”.


Părăsit de femeia iubită

Dar ce s-a întâmplat mai exact? Ghilia închide pentru câteva clipe ochii, într-un efort de concentrare: „Era pe val, avea bani, succes, doi băieți măricei. Atunci l-a lovit năpasta! Sanda, soția pe care o iubea ca pe ochii din cap, l-a părăsit într-o noapte. A plecat pur și simplu, fără să-i spună nimic, fără să-i lase vreun bilet de adio. Și-a părăsit și bărbatul, și copiii. Dusă a fost… Sabin a fost dărâmat. Ani de zile a pictat-o, făcea portret după portret. O reprezenta frumoasă, apoi îi schimonosea trăsăturile. Lucra ca un nebun, pictându-și femeia iubită în zeci de variante. Nu s-a mai întors la el. Nimeni nu știe ce s-a ales de Sanda. Sabin s-a recăsătorit ulterior, apoi iar, și iar, de vreo încă patru ori. Degeaba, își pierduse jumătatea. N-a mai iubit pe nimeni așa cum a iubit-o pe Sanda, femeia care i-a dăruit doi băieți”.

Sabin Bălașa (1932-2008) a cunoscut celebritatea ca pictor, dar a cochetat și cu lumea literară. Mai mult, a fost autor și regizor de filme de pictură animată. Considerat un artist împlinit înainte să împlinească 40 de ani, Bălașa a ajuns să-și vândă tablourile pe sume exorbitante. Excentricul pictor a lăsat în urmă peste 200 de tablouri și o avere estimată la cinci milioane de euro.