Dezvăluiri din CULISELE binomului SRI-DNA. "Ofiţerii veneau de mînă cu protejaţii lor"
- Adrian Dumitru
- 23 februarie 2017, 17:14
Din ce în ce mai multe informaţii din cadrul binomului SRI-DNA încep să iasă la suprafaţă, iar modul în care subalternii Laurei Codruţa Kovesi, dar şi ofiţerii SRI au gestionat puterea pe care o deţin este criticat inclusiv de oameni care au colaborat cu instituţiile.
De data aceasta, a venit rîndul ziaristului Dan Tapalagă, unul dintre jurnaliştii care au susţinut această colaborare între SRI şi DNA, să dezvăluie practici considerate cel puţin neprofesionale între cele două părţi. Mai exact, mai mulţi procurori au semnalat multe situaţii în care ofiţerii SRI participau la audieri, fiind instalaţi în birourile procurorilor. "Cei de la SRI veneau cu denunţătorii instituţiei, pe care îi găseam martori protejaţi în unele dosare şi inculpaţi în altele. Veneau de mînă cu oamenii aflaţi sub influenţa lor", a semnalat, pentru hotnews, unul dintre anchetatori.
Conform acestuia, în DNA s-au regăsit şi mulţi procurori slabi, pregătiţi să execute ordinele primite şi perfecţi să fie manevraţi. Iar cei bine pregătiţi, au plecat neînţelegînd ce se petrece, precizează aceeaşi sursă, afirmînd că dosarele nu puteau fi susţinute cu dovezi şi se mergea pe ideea "vedem dacă ţine". Chiar dacă au existat şi există multe dosare solide, acest aspect a dus la situaţiile din prezent, unde ies la suprafaţă dosare cel puţin discutabile. Metoda de lucru a procurorilor i-a făcut pe mulţi anchetatori din interior să numească DNA, în urmă cu doi ani, "secţia penală a SRI".
"Procurorii îşi amintesc de faptul că uneori se întîmpla ca informaţiile pe baza cărora se deschidea un dosar să vină la pachet cu rechizitoriul şi încadrarea gata făcute. Unii acceptau, dar alţii refuzau acest mod de lucru", a rememorat jurnalistul.
Eşecurile pe linia înregistrate de către DNA în privinţa dosarelor de răsunet, cum sunt cazurile lui Adrian Videanu (achitat definitiv pentru că fapta nu există), Ludovic Orban, Olguţa Vasilescu, Gelu Diaconu, Radu Rusanu, Ioan Oltean sau Sorin Oprescu reprezintă cea mai bună dovadă că procurorii nu deţin dovezile necesare.
"Restituirile dosarelor nu vin dintr-un singur loc. Tribunalul Bucureşti, Curtea de Apel Bucureşti, dar şi Înalta Curte au întors dosare la DNA în ultimele două luni, semn că avem o problemă la procurori. Dacă erau deficienţe minore, puteau fi remediate în cele cinci zile conform noilor coduri. Cum acest lucru nu s-a întîmplat, rezultă că anchetele erau foarte slabe", încheie jurnalistul, care trimite un mesaj îngrijorător către conducerea DNA. "Fiind vorba de nume mari, eşecul are un ecou puternic în societate".