Dezlegarea la ulei și vin în Postul Crăciunului. Cu ce putem înlocui untdelemnul

Dezlegarea la ulei și vin în Postul Crăciunului. Cu ce putem înlocui untdelemnul Zilele din Postul Crăciunului în care Biserica a acordat dezlegarea la ulei și vin. Sursa foto: 38079715 © Draghicich | Dreamstime.com

Puțini sunt cei care știu că uleiul și vinul nu sunt permise în post. Pentru acestea există zile cu dezlegare, la fel ca și în cazul peștelui. Postul Crăciunului este mult mai permisiv din acest punct de vedere, fiind mai multe zile pe săptămână în care ni se permite să consumăm aceste alimente.

Dezlegarea la ulei și vin în Postul Crăciunului are loc în mai multe zile ale săptămânii. Aceste alimente pot fi consumate doar în zilele în care Biserica permite, însă puțini sunt cei care știu aceste detalii.

Dezlegarea la ulei și vin în Postul Crăciunului

Cele 40 de zile de post care vestesc Nașterea Domnului Hristos reprezintă o perioadă importantă pentru creștini. Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paştelui, deoarece se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică. Consumul de pește este permis și în sărbătorile cu cruce roșie.

Dezlegarea la ulei și vin în Postul Crăciunului este în zilele de marți și joi. Este permis consumul de untdelemn și în sâmbetele şi duminicile până pe 20 decembrie inclusiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În acest post se obişnuieşte că toţi credincioşii să postească de carne, brânză şi ouă, în timp ce lunea miercurea şi vinerea se consumă mâncare fără ulei şi fără vin. În zilele de marţi şi joi se face dezlegare la untdelemn şi vin. Mai mult, sâmbetele şi duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, peste şi vin”, conform calendarulortodox.ro.

În Ajunul Crăciunului, indiferent în ce zi cade, nu se consumă untdelemn sau vin. Dezlegarea la ulei este pentru perioada postului. În Ajun se ține post negru, iar spre seară creștinii mănâncă grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi sau turte din făină, gătite în casă.

De ce nu se consumă ulei în Postul Crăciunului

Dezlegarea la ulei, vin și pește este benefică. Peștele știm cu toții de ce este interzis în anumite perioade ale postului. Vinul nu se consumă în cele 40 de zile pentru că el este considerat sângele lui Hristos. În cazul uleiului există multe întrebări, asta pentru că vorbim despre un produs de origine vegetală. Untdelemnul nu este neapărat un aliment interzis, ci este mai degrabă un mod prin care ne putem îndulci mâncărurile. Mesele pregătite cu ulei sunt mult mai gustoase, motiv pentru care preoții recomandă să nu îl folosim.

Uleiul și vinul sunt considerate plăceri alimentare, din acest motiv ele fiind restricționate în Postul Crăciunului și nu numai. Prin eliminarea untdelemnului dispar din meniu zacusca, cartofii prăjiți și multe alte preparate care au la bază ulei.

În Postul Crăciunului dezlegarea la ulei și vin este în multe zile, astfel fiind mai ușor atunci când vine vorba de meniu. În zilele fără dezlegare nu puteți consuma nici nuci, alune sau migdale, ele având aproximativ 40% din componență ulei.

Nutriționiștii trag un semnal de alarmă. În perioada postului se consumă mult ulei, ceea ce nu este chiar benefic pentru organism. Cu cât zilele de dezlegare sunt mai rare, cu atât mai bine pentru sănătate, spun ei.

Cu ce înlocuim untdelemnul în zilele în care Biserica nu a acordat dezlegarea la ulei

Cu ce putem înlocui uleiul

Alimentele care pot înlocui cu succes uleiul. Sursa foto: Piman Khrutmuang | Dreamstime.com

Așa cum am precizat anterior, dezlegarea la ulei în Postul Crăciunului are loc în majoritatea zilelor din săptămână. Există alternative și pentru zilele în care nu este permis consumul de untdelemn. Acesta poate fi înlocuit cu succes de alte alimente.

Bulionul poate fi folosit în zilele când Biserica nu a acordat dezlegarea la ulei. El poate fi pus în tigaie cu puțină apă atunci când sotezi legumele. Pe parcursul gătirii, trebuie să mai adaugi apă în cantitate mică, pentru a le permite legumelor să se gătească.

Dressing-urile pentru salată pot fi făcute pe bază de apă, însă vor ieși mai lichide. Tot în salate puteți opta pentru sucul legumelor. Acesta este mai consistent decât apa și adaugă savoare.