Evenimentul Zilei > Actualitate > Scandalul sterilizanților face victime. Dezinfectanții aduși în locul celor de la Hexi Pharma dăunează sănătății
Scandalul sterilizanților face victime. Dezinfectanții aduși în locul celor de la Hexi Pharma dăunează sănătății

Scandalul sterilizanților face victime. Dezinfectanții aduși în locul celor de la Hexi Pharma dăunează sănătății

Furia contra dezinfectanților de la Hexi Pharma nu a rezolvat problema infecțiilor nosocomiale din spitale, ba din contra, a dat naștere unora noi. Evenimentul Zilei a intrat în posesia unei adrese pe care o face un spital din România către Comisia de Supraveghere și Control a Infecțiilor Nosocomiale, în care se cere înlocuirea noilor dezinfectanți, pentru că au îmbolnăvit medici și pacienți deopotrivă

La nouă luni de la izbucnirea scandalului Hexi Pharma mai nimic nu s-a rezolvat. Efectul imediat al scandalului declanșat în martie a fost că în toate spitalele din România, unde se foloseau dezinfectanți de la această firmă, s-au schimbat soluțiile. Urmarea nu este, însă, așa cum ne-am fi așteptat. Spitalele nu au scăpat de infecții nosocomiale, iar pacienți continuă să moară de la tot felul de bacterii luate de prin saloane sau săli de operație. Mai rău e că , în unele cazuri, noii dezinfectanți se dovedesc nocivi pentru sănătatea pacienților, dar și a medicilor care lucrează cu ei sau în spații „curățate” cu ei.„Am făcut arsuri pe mâini și pe corp”

Chirurgul Romeo Dumitrescu de la Spitalul Județean Reșița a fost printre primele „victime”. „Noile soluții dezinfectante aduse după scandalul Hexi Pharma erau extrem de eficiente, dar și foarte „agresive” față de noi. Eu am făcut arsuri pe mâini și pe corp. Știu de la colegii de pe alte secții, cum ar fi Ginecologia, că nu agrează substanțele noi, deoarece au observat că întârzie vindecarea plăgilor”, a declarat, pentru EVZ, reputatul chirurg.

El operează hernii abdominale, montează plase de susținere a organelor interne, iar în munca sa existența unui dezinfectant eficient și fără efecte secundare e vitală. „Clorhexidina, care era adusă la noi prin Hexi Pharma, este cel mai bun dezinfectant din lume. Nu am avut niciun fel de probleme cât timp l-am folosit. Acum, cu substanțele noi aduse, m-am umplut de pete roșii pe brațe și pe tors și am făcut arsuri la nivelul palmelor. Riscam să nu mai pot opera. Acum folosesc săpun Meditol și alcool pentru dezinfectarea mâinilor, dar a trebuit să cresc timpul de dezinfecție la 10 minute, de la trei, ca să fiu sigur”, a mai declarat medicul.

Documentele care dinamitează scandalul

EVZ a intrat în posesia unor documente adresate de un spital din vestul țării către Comisia de Supraveghere și Control a Infecțiilor Nosocomiale, care arată că instituțiile abilitate ale statului au fost informate că o parte din noii dezinfectanți nu sunt în regulă. Știm și că nu s-a luat, deocamdată, nicio măsură. Am decis să ținem sub anonimat, momentan, numele unității sanitare.

În urmă cu mai puțin de două luni, medicii de acolo cereau vehement înlocuirea unui dezinfectant de suprafețe adus în spital în baza noilor licitații, făcute pe modelul belicos cu „cel mai mic preț”. Specialiștii arată, negru pe alb, că soluția respectivă, care înlocuiește clorhexidina, e dău nătoare sănătății medicilor și pacienților, și, în fapt, e corozivă.„Nou-născuții au avut reacții cutanate și digestive”

Mai exact, iată ce reclamă medicii: „Personalul medical și nou-născuții din secție au prezentat reacții alergice cutanate, digestive (greață, vărsături) sau respiratorii (tuse). Pereții transparenți ai incubatoarelor s-au mătuit / fisuri discrete. Procedura repetată de două ori pe zi va duce la distrugerea acestora” (FACSIMIL 1).

Într-un alt document, sunt detaliate problemele create de noua soluție:„Produsul are un miros foarte greu de suportat, înțepător (folosind concentrația corespunzătoare 2%). Pavimentul, faianța, tâmplăria tratate cu el rămân mate, dând impresia de nespălat. Timpul de acțiune este foarte lung – 60 de minute” (FACSIMIL 2). Din aceste motive medicii au solicitat „achiziționtrea unui alt dezinfectant pentru suprafețe”. Altfel spus, pe lângă faptul că deranjează olfactiv și că provoacă bube, vărsături și tuse, sau că atacă plasticul, fisurând pereții incubatoarelor nou-născuților veniți pe lume înainte de termen, dezinfectantul nici nu își face efectul rapid efectul, cum ar fi de dorit, ci abia într-o oră. Timp în care incinta respectivă nu poate fi folosită. Gândiți-vă doar că o intervenție chirurgicală vitală poate fi amânată cu o oră ca să-și facă efectul o soluție de spălat podeaua…

Situația nu va fi rezolvată prea curând

În astfel de situații, procedura complicată îngreunează rezolvarea rapidă a problemei. Tehnic, medicul care sesizează efectul advers informează conducerea unității. Aceasta face o analiză a situației și, la rândul ei, informează Comisia de Supraveghere și Control a Infecțiilor Nosocomiale (care este în subordinea Institutului de Sănătate Publică și, prin acesta, Ministerului Sănătății). Comisia va juca, cel puțin teoretic, rol de instanță. Adică, are deja de la producător toate datele despre dezinfectantul incriminat – întrucât INS este cea care avizează biocidele – și va cere de la spital/medici dovada că reacțiile adverse sunt produse fix de acea soluție și nu de alta, ca să decidă cine e de vină și să ia măsuri. Numai că, al doilea efect al scandalului Hexi Pharma tergiversează procesul. Din 7 septembrie, anul curent, a intrat în vigoare Ordinul nr. 910/1657/99/2016 „privind aprobarea procedurii de avizare a produselor biocide care sunt plasate pe piaţă pe teritoriul României”. Acesta prevede noi proceduri, atât pentru dezinfectanții deja vânduți în România, cât și pentru cei noi.

Reavizarea biocidelor, în plină desfășurare

Practic, toți comercianții, producătorii sau importatorii trebuie să aducă, în termen de 120 de zile, un nou set de teste pentru dezinfectanții avizați sau în curs de avizare. „În acest moment sunt în vigoare norme mai stricte de avizare și verificare a produselor biocide. Toate produsele biocide de pe piața românească sunt testate, li se fac teste de eficacitate în laboratoare acreditate la standarde europene, iar cele care intră nou pe piață și ele sunt testate în două laboratoare acreditate. Dacă se descoperă unul neconform, va fi retras, iar cele noi neconforme nu vor intra pe piață”, ne-a explicat Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății.

O substanță din conținutul biocidelor, „vinovată”

„E posibil ca această problemă să apară din cauza unui compus al acestor dezinfectanți, numit glutaraldehidă. Este un lichid înțepător, incolor și uleios. Partea proastă e că își modifică proprietățile la căldură, devine coroziv. Cred că de frică, pentru a nu se repeata nebunia cu Hexi Pharma, producătorii bagă acum un procent mare de glutaraldehidă în orice, dar dacă nu se respectă ad-literam indicațiile, se ajunge la asemenea reacții periculoase pentru sănătatea oamenilor”, au explicat, pentru EVZ, surse din sistemul sanitar.

Cea mai mare dezinformare

În august, „Evenimentul zilei” lansa ideea că scandalul dezinfectanților diluați a fost o înscenare uriașă, declanșată și pentru „a îngropa” o firmă românească. Faptul că dezinfectanții ar fi fost, de fapt, buni, reieșea și dintr-o declarația procurorului general, Augustin Lazăr, care oferea, tot atunci, informaţii despre primele teste de eficienţă pe unul din loturile Hexi Pharma. „S-a finalizat efectuarea testelor de eficiență pe unul din loturile care au fost supuse analizei. Urmează alte teste de eficiență, pe un alt lot. Pregătim teste care să fie efectuate la institute din străinătate. Este o procedură mai complicată, care este în curs. Rezultatele testelor de eficiență sunt de ambele tipuri, și negative, și pozitive. Doar în final se va putea stabili în ce măsura ele sunt relevante”, explica acesta. Rezultatele acestor teste nu au fost date nici acum publicității, dar surse EVZ susțin că acestea arată biocidele firmei incriminate erau, de fapt, eficiente.„Procuratura a insistat să ia probe dintr-un anume lot”

Ipoteza lansată din august de „Evenimentul zilei” pare din ce în ce mai reală. Șeful Clinicii de Obstetrică – Ginecologie de la Spitalul Județean Reșița, dr. Florea Borțun, spune că a ajuns să fie convins că scandalul dezinfectanților neconformi de la Hexi Pharma a fost, de fapt, o poveste fabricată. „Am folosit dezinfectanții lor mai bine de trei ani și nu am avut probleme de plăgi infectate sau de altă natură. De când folosim noile soluții, am avut trei cazuri de infecții, și alte câteva cazuri cu plăgi a căror vindecare a întârziat, care au început să supureze. Părerea mea sinceră e că celelalte dezinfectante erau super OK, dar s-a fabricat acel scandal, pentru că reprezentantul firmei a deranjat cumva, cine știe. Când au venit cei de la procuratură, la percheziții, au insistat să ia probe dintr- un anume lot, deși noi aveam soluții din mai multe loturi, toate de la Hexi Pharma”, a declarat medicul reșițean. Și la unele din spitale din județul Timiș au apărut probleme după achiziția noilor dezinfectanți. „Am avut dezinfectanți care au generat alergii, ceea ce înainte, folosind soluțiile de la Hexi Pharma, nu s-a întâmplat”, a declarat pentru EVZ, dr. Olimpia Oprea, managerul Spitalului Municipal Timișoara.

„Sunt probleme dacă nu sunt folosiți conform indicațiilor”

Medicii spitalelor din Constanța spun, însă, că nu se confruntă cu aceleași probleme pe care le au colegii lor din vestul țării. Sistemul de Sănătate de pe litoral a folosit, de altfel, puține produse Hexi Pharma, fiind ferit în acest fel de scandalul dezinfectanților. Asta nu înseamnă că, deși a folosit betadină, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța a scăpat de infecțiile nosocomiale.

„De la scandalul dezinfectanților diluați, din primăvară, și până acum, deși biocidele au tot fost schimbate, nu s-a plâns nimeni că noile soluții ar provoca cine știe ce reacții adverse sau arsuri”, a declarat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, Constanța, chirurgul Cătălin Grasa. Spitalul Municipal Medgidia folosește dezinfectanți achiziționați de la șase firme. Managerul acestei unități sanitare, Stere Bușu subliniază că soluțiile sunt aprobate de Ministerul Sănătății și că nu au fost probleme până acum.

Au fost, însă, surprize neplăcute la Spitalul Municipal Mangalia (foto), potrivit managerului Liviu Mocanu, nereguli izolate și rezolvate aproape pe loc. Mici, dacă e să te iei după ce spune managerul unității.„Soluțiile neconforme le-am retras”

„Fiind un spital mic, de peste 5 ani nu avem contracte de achiziție, ci doar comenzi. Am căutat să nu devenim robul vreunei firme. Am efectuat, de fiecare dată, testări de 1-2 zile, pentru că pe lângă substanța activă contează excipienții și remanența. În baza feedbackului, în toți acești ani am avut 2-3 cazuri de reacție neadecvată la secția Pediatrie și am retras imediat soluțiile. Iar după scandalul Hexi Pharma am avut un singur caz, dar am constatat că nu s-a respectat procedura de aplicare pe suprafață, fiind mai concentrată. După ce s-a refăcut procedura, nu au mai fost probleme”, a explicat pentru EVZ managerul Liviu Mocanu. Concluzia medicului este clară: „Dacă dezinfectantul este folosit conform indicațiilor tehnice, nu pot apărea probleme”.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: