Preşedintele american, Donald Trump, şi rivalul său democrat, Joe Biden, s-au reîntâlnit joi seară la Nashville (statul Tennessee) pentru ultima lor dezbatere televizată, cu 12 zile înainte de scrutin, transmite AFP, citata de Agerpres. Cei doi candidaţi – cravată roşie pentru Donald Trump, cravată albastră pentru Joe Biden – s-au salutat cu un mic gest la sosirea pe scenă, dar păstrând distanţa.

Spre deosebire de precedentele alegeri prezidenţiale, anul acesta vor fi numai două dezbateri, preşedintele în exerciţiu refuzând o dezbatere virtuală la 15 octombrie – un format propus pentru a evita riscul de contaminare după ce fusese diagnosticat pozitiv la coronavirus.

„Cu toată înverșunarea schimburilor de replici, majoritatea loviturilor au fost livrate într-un mod respectuos, cel puțin în comparație cu prima dezbatere, în care Trump a atras recenzii proaste pentru întreruperile sale constante. Este un clișeu să spunem că dezbaterea a fost o remiză, dar a fost o îmbunătățire imensă față de cacofonia din Cleveland. Donald Trump a obținut o performanță mult mai bună decât data trecută, fără îndoială. Cu toate că se încrunta uneori, a părut o figură mai sobră și mai aproape de imaginea comandantului, care era mai degrabă amuzată decât furioasă. Biden a fost destul de sigur, a evitat căderea în capcanele lui Trump și de data aceasta a putut fi auzit. El și-a asumat deseori rolul de contraatac și și-a restrâns stilul obișnuit de divagare. Poate că Trump a avut un ușor câștig, dar nu suficient pentru a modifica chimia campaniei.”, spune analiza Fox News.

Iată ce au spus cei doi candidați, potrivit transcrierii Rador.

Kristen Welker: Vreau să urez o seară bună amândurora. Această dezbatere va include şase chestiuni majore. La începutul fiecărei secţiuni, fiecare candidat va avea două minute pentru a răspunde la prima mea întrebare. (…) În numele alegătorilor, vă rog să vorbiţi fiecare pe rând. Scopul este să vă auziţi unul pe altul, iar pentru poporul american, să audă fiecarecuvânt din ceea ce amândoi aveţi de spus. Dacă sunteţi gata, să începem. Vom începe cu lupta împotriva coronavirusului. Dle preşedinte Trump, prima întrebare este pentru dvs: Ţara intră într-o nouă etapă periculoasă. Mai mult de 40.000 de americani sunt în spitale în această noapte, bolnavi de COVID, inclusiv un număr record aici, în Tennesssee. De când dvs aţi împărţit scena, 16.000 de americani au murit de COVID. Aşa că, fiţi precis: cum aţi conduce ţara în cursul acestei noi etape a crizei coronavirusului?
Donald Trump: Am închis cea mai mare economie din lume pentru a lupta împotriva acestei maladii oribile care a venit din China. Este o pandemie globală, este în toată lumea, vedeţi noi vârfuri în Europa şi în multe alte locuri acum. Dacă aţi observat, rata mortalităţii a scăzut, 85%, rata mortalităţii în exces este mult mai scăzută şi mult mai mică decât în orice altă ţară şi o combatem, o combatem din greu. A fost un vârf în Florida, iar acum a trecut, am avut o creştere foarte mare în Texas, acum a trecut, a fost o creştere foarte mare în Arizona, acum a trecut şi au fost câteva vârfuri şi în alte locuri, însă în curând le vom depăşi. Avem un vaccin care va ieşi pe piaţă, este gata, va fi anunţat în câteva săptămâni şi va fi livrat. Avem în curs operaţiunea Warp Speed, ceea ce înseamnă că militarii vor distribui vaccinul. Vă pot spune din experienţa personală că am fost în spital, am fost bolnav şi m-am făcut bine şi vă pot spune că mi-au dat ceva, ceva terapeutic. Am fost internat o perioadă scurtă de timp, dar m-am însănătoşit foarte repede, altfel nu aş fi aici în această noapte. Acum ei spun că sunt imun. Dacă este pentru patru luni sau pentru toată viaţa, nimeni nu a putut spune asta, dar sunt imun. Tot mai mulţi oameni se însănătoşesc, avem o problemă care este una globală. Aceasta este o problemă globală, dar am fost felicitat de liderii multor ţări în legătură cu ceea ce am putut face. Dacă observaţi ce am făcut din punct de vedere al ochelarilor, măştilor şi mănuşilor şi al altor tipuri de echipamente, al ventilatoarelor… Acum, producem ventilatoare în toată lumea, mii şi mii în fiecare lună, le distribuim în toată lumea. Această epidemie va trece, va trece.
Kristen Welker: Dle vice-preşedinte Biden, cum aţi conduce ţara dincolo de această criză? Aveţi două minute.
Joe Biden: 220.000 de americani morţi. Dacă nu auziţi altceva, auziţi asta: oricine este responsabil pentru a nu fi preluat controlul, de fapt care afirmă că nu îşi asumă responsabilitatea, oricine este responsabil de atât de multe decese nu ar trebui să rămână preşedinte al SUA. Suntem într-o situaţie în care înregistrăm mii de decese pe zi, mii de decese pe zi. Şi există peste 70.000 de noi cazuri de infectare în fiecare zi. În comparaţie cu ce se întâmplă în Europa, aşa cum afirmă „New England Medical Journal”, ei au pornit de la o rată foarte scăzută, noi pornim de la o rată foarte ridicată. Se aşteaptă să avem încă 200.000 de americani morţi de acum până la sfârşitul anului. Dacă numai am fi purtat aceşte măşti – a spus-o şi fostul consilier al preşedintelui – am fi putut salva 100.000 de vieţi. Şi suntem într-o situaţie în care până acum preşedintele nu are un plan clar. Eu m-aş asigura că fiecare cetăţean este încurajat să poarte o mască tot timpul. M-aş asigura că evoluăm în direcţia unor teste rapide, aş investi în teste rapide. M-aş asigura că stabilim standarde la nivel naţional de deschidere a şcolilor şi a afacerilor aşa încât să fie sigure şi le-aş asigura resursele financiare necesare pentru a putea face asta. Suntem acum într-o situaţie despre care ”New England Medical Journal”, una dintre cele mai serioase publicaţii de gen din toată lumea, a spus pentru prima dată că modul în care acest preşedinte a reacţionat la această criză a fost absolut tragic. Aşa încât, voi avea grijă de asta, voi pune capăt acestei situaţii, mă voi asigura că avem un plan.
Kristen Welker: Dle preşedinte Trump, aş vrea să continui cu dvs. Aţi spus că aţi urmat un tratament – presupun că vă referiţi la Regeneron. Aţi mai spus că un vaccin va apărea în câteva săptămâni?
Donald Trump: Da.
Kristen Welker: Aceasta este o garanţie?
Donald Trump: Nu, nu este o garanţie, dar va fi gata până la sfârşitul anului. Cred însă că sunt şanse mari ca două companii să anunţe un vaccin în câteva săptămâni şi va fi distribuit foarte repede.
Kristen Welker: Ne spuneţi ce companii?
Donald Trump: Johnson & Johnson se descurcă foarte bine, Moderna se descurcă foarte bine, Pfizer se descurcă foarte bine şi avem numeroase altele. Avem companii care colaborează îndeaproape cu alte ţări, în special din Europa.
Kristen Welker: Aţi spus ca un vaccin va apărea în curând, peste câteva săptămâni. Oficialii dvs afirmă că 2021 ar fi cel mai devreme când nord-americanii ar putea fi vaccinaţi şi chiar şi atunci, spun ei, în ţară se vor purta măşti şi se va respecta distanţarea până în 2022. Este calendarul dvs. realist?
Donald Trump: Nu, cred că termenul meu limită va fi mai precis. Nu ştiu dacă ei se bazează pe militari, aşa cum o fac eu, dar avem generalii noştri pregătiţi, în special pe cel care este şeful logisticii, iar distribuirea va fi foarte uşoară pentru el. Este pregătit să acţioneze când vom avea vaccinul şi ne aşteptăm să avem 100 de milioane de doze. Când vom avea vaccinul, este pregătit să acţioneze.

Despre securitate națională și conflictul cu Rusia

Kristen Welken: Domnilor, vom merge mai departe la următoarea secţiune, care este securitatea naţională. Vreau să încep cu securitatea alegerilor noastre şi o ştire recentă: noaptea trecută, oficialităţi de prim rang din serviciile de informaţii au confirmat din nou că Rusia şi Iranul încearcă să influenţeze aceste alegeri. Ambele ţări au obţinut informaţii despre alegătorii americani, afirmă aceste oficialităţi, iar Iranul a trimis mesaje de initimidare alegătorilor din Florida. Această întrebare este pentru dvs, dle vicepreşedinte: ce aţi face pentru a pune capăt acestei ameninţări? Aveţi două minute.
Joe Biden: Am afirmat clar şi cer tuturor să îmi asculte promisiunea. Am afirmat clar că orice ţară, indiferent care, ce se amestecă în alegerile americane va plăti un preţ. Va plăti un preţ. A fost clar că în aceste alegeri – nu vreau să vorbesc despre ultimele – în aceste alegeri, Rusia a fost implicată, China a fost implicată într-un anumit grad şi acum aflăm că şi Iranul este implicat. Vor plăti dacă voi fi ales. Se amestecă în suveranitatea americană. Asta se întâmplă acum: se amestecă în suveranitatea americană. Şi din câte ştiu, nu cred că preşedintele a spus ceva despre asta, nu cred că a spus niciun cuvânt. Nu ştiu de ce nu a spus niciun cuvânt lui Putin despre asta şi nu ştiu ce a spus recent, dacă a spus ceva, iranienilor. Dar ideea este asta: suntem în situaţia în care ţări străine încearcă să se amestece în rezultatul alegerilor noastre. Propriul consilier pentru securitatea naţională i-a spus ce se întâmplă cu prietenul lui Rudy Giuliani. A fost folosit ca un pion rus, a fost alimentat cu informaţii false şi apoi ce se întâmplă? Nu se întâmplă nimic. Şi apoi aflăm că tot ceea ce se întâmplă este că Rusia doreşte să se asigure că eu nu voi fi ales noul preşedinte al SUA, pentru că ei ştiu că eu îi cunosc şi ei mă cunosc, la rândul lor. Nu înţeleg de ce acest preşedinte nu doreşte să ia măsuri când ei plătesc recompense pentru ca soldaţii americani să fie ucişi în Afganistan, când sunt angajaţi în activităţi care încearcă destabilizarea NATO în totalitate. Nu înţeleg de ce nu o face şi merită să întrebăm: de ce nu au fost luate măsuri? Orice ţară se va amesteca în treburile noastre va plăti un preţ, pentru că ne afectează suveranitatea.
Kristen Welken: Dle preşedinte Trump, aceeaşi întrebare pentru dvs. Timp de două alegeri consecutive, au existat implicări ale adversarilor externi. Ce aţi face într-un viitor mandat pentru a pune capăt acestor practici?
Donald Trump: Lăsaţi-mă să răspund la prima parte, aşa cum a răspuns Joe. Joe, acei 3,5 milioane de dolari din Rusia au venit prin Putin, pentru că era foarte apropiat de fostul primar al Moscovei şi de soţia primarului Moscovei şi ai primit 3,5 milioane de dolari. Familia ta a primit 3,5 milioane de dolari şi cândva va trebui să explici de ce ai primit banii ăştia. Eu nu am primit niciodată bani din Rusia, nu primesc bani din Rusia. Acum, despre ştirea de ieri noapte. Ştiam tot despre asta şi prin John Rathcliffe, care este fantastic, am aflat că ambele aceste ţări doresc ca eu să pierd alegerile. Pentru că nimeni nu a fost mai dur faţă de Rusia, nimeni nu a fost mai dur decât mine cu Rusia. Între sancţiuni, tot ce am făcut cu NATO… Ştiţi, am convins ţările NATO să contribuie cu încă 130 de miliarde până la un total de 420 de miliarde de dolari pe an pentru a ne apăra de Rusia. Am vândut, în timp ce el vindea perne şi saltele, am vândut distrugătoare de tancuri Ucrainei. Nimeni nu a fost mai dur faţă de Rusia decât Donald Trump. Şi vă spun, ei au luat portul pentru submarine – îţi aminteşti, s-a întâmplat în mandatul tău şi al lui Barack Obama – au luat o parte din ceea ce trebuia să fie Ucraina. Le-aţi oferit acea parte. Dar tu ai primit foarte mulţi bani din Rusia, ţi-au plătit foarte mulţi bani şi probabil încă o fac. Dar, după dezvăluirile de astăzi, este încă şi mai rău. Toate e-mailurile, acele e-mailuri oribile despre banii pe care îi primeai, tu şi familia ta. Joe, erai vicepreşedinte când o parte din aceste lucruri s-au întâmplat şi nu ar fi trebuit să se întâmple vreodată. Şi cred că datorezi o explicaţie poporului american: de ce… o persoană a avut o conferinţă de presă în urmă cu puţin timp, o persoană care ar fi trebuit să colaboreze cu tine şi familia, dar ce a spus este grav. Nu mă refer la mine, dar cred că trebuie să lămureşti poporul american. Ai putea să o faci chiar acum.
Joe Biden: Nu am luat niciun ban de la vreo sursă străină niciodată în viaţa mea

Despre Economie și Curtea Supremă

Kristen Welken: Să trecem mai departe, la familile americane şi la economie. Una dintre problemele care este foarte importantă pentru ele este asistenţa de sănătate. Astăzi, a avut loc un vot cheie cu privire la noua judecătoare de la Curtea Supremă, Amy Coney Barrett, iar asistenţa de sănătate este în centrul luptei pentru confirmarea sa. Peste 20 de milioane de americani îşi primesc asigurările de sănătate prin intermediul CareAct, acesta a fost supus atenţiei Curţii Supreme, iar administraţia dvs, dle preşedinte, cere Curţii să îl anuleze. Dacă Curtea Supremă va anula această lege, 20 der milioane de americani şi-ar putea pierde asigurarea de sănătate peste noapte. Deci ce veţi face dacă acelor oameni li se vor lua asigurările de sănătate? Aveţi două minute.
Donald Trump: Mai întâi, am făcut ceva ce nimeni nu credea că este posibil. Prin lege, am eliminat mandatele individuale. Aceasta este cea mai proastă parte a Obamacare, cum o numim noi. Mandatul individual înseamnă plata unei averi pentru privilegiul de a nu trebui să plăteşti pentru asigurare. Am terminat acest lucru, nu mai există. Acum este la Curte, pentru că Obamacare nu e bună. Dar apoi, am luat o decizie: aplicaţi-o cât de bine puteţi. Au pus-o în aplicare: primele au scăzut, totul a scăzut. Aici e problema: indiferent cât de bine o aplici, tot nu e bună. Ceea ce am vrea să facem este să o eliminăm. Am făcut asta cu mandatele individuale. Dacă nu vom câştiga va trebui să o punem în aplicare şi vom avea Obamacare dar va fi mai bine aplicată. Dar nu va mai fi Obamacare, pentru că fără mandatul individual este mult mai diferită. Afecţiunile preexistente vor rămâne. Ceea ce aş vrea să fac este o asistenţă de sănătate mult mai bună, mult mai bună. Întotdeauna îi vom proteja pe cei cu afecţiuni preexistente, aşa încât aş vrea să elimin Obamacare şi să vin cu un nou sistem. Democraţii o vor face pentru că va exista o presiune uriaşă asupra lor şi poate că vom avea şi Camera până atunci şi cred că vom caştiga Camera Reprezentanţilor. Vreau să vin cu un nou sistem de asistenţă de sănătate care să protejeze mereu oamenii cu afecţiuni preexistente. Foarte important: avem 180 de milioane de oameni care au asigurări private de sănătate, mult mai mult decât cei cu Obamacare. Joe Biden îi va termina pe toţi acei oameni. Aceia sunt oameni care îşi iubesc asigurarea de sănătate, oameni care au avut succes. Sunt 180 de milioane de planuri, 180 de milioane de oameni, familii. Pe baza a ceea ce vrea să facă, adică medicină socială, vor să elimine 180 de milioane de planuri. Noi am făcut o treabă incredibilă cu asigurările de sănătate şi vom face şi mai bine …
Kristen Welken: Dle vicepreşedinte Biden, planul dvs privind asistenţă de sănătate prevede elaborarea pe baza Obamacare. Deci ce veţi face dacă legea va fi declarată neconstituţională de Curtea Supremă?
Joe Biden: Ce voi face este să trec Obamacare cu opţiunea publică, să devină Bidencare. Opţiunea publică este o opţiune care spune că dacă eşti calificat pentru ajutor medical şi nu ai /…/ eşti înscris automat, generând competiţie în rândul companiilor de asigurare. Asta se va întâmpla. În al doilea rând, ne vom asigura că reducem primele şi preţurile medicamentelor asigurându-ne că există o competiţie care nu există acum, permiţând negocierea preţurilor medicamentelor cu companiile de asigurări. În al treilea rând, ideea că eu aş dori eliminarea asigurărilor private este complet falsă. Eu sprijin asigurările private. De aceea nu vreau ca vreo persoană cu astfel de asigurare să şi-o piardă pe baza planului meu, aşa cum nu şi-au pierdut-o nici în cazul Obamacare. Nu şi-au pierdut asigurările decât dacă au decis să aleagă altceva. În ultimul rând, ne vom asigura că îi protejăm pe cei cu afecţiuni preexistente. El nu poate face asta, nu există nicio cale, zero. A vorbit despre asta mult timp, dar niciodată nu a venit cu un plan. Cred că vom avea un plan în acest sens, odată cu planul pentru infrastructură pe care îl aşteptăm din anii ’70, ’80, ’90. De fapt, poporul american a plătit deja un preţ foarte mare din cauza modului groaznic de abordare a crizei coronavirusului. 10 milioane de oameni şi-au pierdit asigurările private şi doreşte să afecteze încă 22 de milioane de oameni care depind de Obamacare şi peste 110 de milioane de oameni cu afecţiuni preexistente. Toţi oamenii bolnavi de COVID vor avea astfel de afecţiuni. Ce vor face?
CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE