Evenimentul Zilei > Actualitate > Dezbatere online: Cum să fie însemnate persoanele care sunt izolate sau în carantină
Dezbatere online: Cum să fie însemnate persoanele care sunt izolate sau în carantină

Dezbatere online: Cum să fie însemnate persoanele care sunt izolate sau în carantină

Idee neobișnuită, de la Timișoara, pentru persoanele izolate din cauza COVID-19. Acestea ar trebui marcate. O dezbatere a fost lansată în acest sene în mediul online, iar în scurt timp numărul comentariilor a explodat.

Primarul Nicolae Robu ar vrea ca persoanele care sunt obligate să stea în izolare sau carantină să fie marcate. „Am aflat că în India cei izolați la domiciliu, respectiv cei în carantină au ștampile pe mâini. Dat fiind că unii semeni nu respectă izolarea, respectiv carantina, vă întreb: considerați că ar fi bună o asemenea măsură și în România sau nu?”, a scris edilul timișorean pe pagina sa de Facebook.

El a exemplificat ideea cu o fotografie din India, în care, pe mâna unei persoane e aplicată o ștampilă pe care scrie faptul că e o persoană carantinată, și data până la care se aplică măsura. Internauții parcă au luat foc. Cei mai mulți au agreat ideea. Oamenii cred că ar fi nevoie de-a dreptul de brățări electronice, cum au văzut în filme că poartă persoanele aflate în arest la domiciliu.

”Chiar dacă la prima vedere nu pare o soluție foarte civilizată și evoluată, niciun demers nu este de ignorat daca efectul este ca salvează vieți”, a scris un comentator. Ideea e îmbrățișată și de alții.

”Ar fi foarte ușor de identificat cei care încalcă carantina sau autoizolarea! O ștampilă nu face nici un rău, dar un om ce nu respectă carantina sau autoizolarea, da! În America la locurile de joacă se pune o ștampilă la intrare pe mâna copiilor și a celor ce însoțesc copiii și nu e nici o problema; doar o metodă de siguranță! O brățară sigilată ar fi o altă opțiune, dar ceva prin care să poată fi ușor identificați ar ajuta mult!”, a notat o femeie.

O altă propunere este folosirea unui cip cu GPS. ”Cei de la Crosul Firmelor au folosit ceva similar, anul trecut în luna mai. Mă gândesc că nu au costat atât de mult, la câți participanți au fost. Era ceva simplu, dar puteai fi identificat de la distanță”, a mai notat o persoană.

Alții au propus să se apeleze la cunoscuți, ca pe vremea foștilor turnători la securitate: ”Monitorizare cu ajutorul vecinilor, foaie A3 lipită pe ușa de la intrare cu număr de Hotline în caz de abateri!!!”.

”Trebuie facut urgent ceva, nu mai avem timp să analizăm, nu ascultă de nimeni. Am vazut la chinezi ușile blocurilor legate cu lanțuri cu lacăte, cu ștamplile și amenzi nu rezolvam nimic! Închiși sub pază militară”, mai cere o timișoreancă.

Sursa: Facebook / Nicolae Robu