Evenimentul Zilei > Politica > LIVE TEXT Dezbatere Klaus Iohannis. „PSD a inhibat dezvoltarea României” LIVE VIDEO
LIVE TEXT Dezbatere Klaus Iohannis. „PSD a inhibat dezvoltarea României” LIVE VIDEO

LIVE TEXT Dezbatere Klaus Iohannis. „PSD a inhibat dezvoltarea României” LIVE VIDEO

Marți, de la ora 19:00, președintele Klaus Iohannis participă la o dezbatere cu analiști, politologi și jurnaliști, înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale.

LIVE TEXT: 

Klaus Iohannis: Voi face o scurtă declarație introductivă pentru a ajunge la temă. Declarația este a mea dar teme aranjate nu există. Fiecare participant vine cu in-put-ul pe care îl consideră. Am venit în această poziție acum cinci ani și am spus atunci că vreau să fiu președintele României care face altfel de politică. Altfel de politică însemnând să generez soluții, să generez abordări comune, echitabile, agreabile, evident pentru a atinge câteva obiective naționale importante.”

Dar am întâlnit un PSD puternic ostil. Un PSD care, mai ales, după decembrie 2016 a venit cu o abordare care ne-a aruncat pe toți în haos. A aruncat România în haos. Pentru a salva câțiva penali. PSD a dorit să acapareze și să distrugă nu doar statul de drept, nu doar lupta anticorupție, ci și marile sisteme. Și-a înșurubat neamurile, găștile de partid în toate sistemele publice.

Mandatul meu nu s-a rezumat doar la atât. Am avut câteva realizări care vor realiza semnificativ parcursul României pentru încă ani și ani. Aș menționa doar câteva: acea înțelegere cu toate partidele pentru a aloca 2% din PIB pentru apărarea României, ne-a făcut un partener foarte agreabil în NATO. Am avut, spre sfârșitul mandatului, acel Summit european unde au participat toți liderii europeni, unde am creionat viitorul UE pentru următorii cinci ani.

Timp de 30 de ani, PSD a inhibat dezvoltarea României și cred că acum, după 30 de ani de tranziție lucrurile trebuie să se schimbe fundamental. PSD trebuie înlăturat din decizia statului. Dar nu oricum, ci în mod democratic. Prin vot.

Mă bazez acum, la votul din 24 noiembrie, evident pe alegătorii liberali care m-au susținut de la început. Mă adresez și electoratului USR-PLUS. Mă adresez electoratului PMP care a vorbit în campanie de educație. Și eu. Suntem de aceeași parte a baricadei. Mă adresez și electoratului maghiar, care își dorește o țară faină. Mă adresez și electoratului PSD. Nu am niciun război cu electoratul PSD.

Mă adresez în special tinerilor. Foarte mulți au mers la vot și m-au votat. Le mulțumesc. Mulți au votat alt candidat, le mulțumesc și lor pentru că au votat. Votul este vital și dacă doriți să participați la construcția viitorului României, mergeți pe 24 noiembrie la vot.

Întrebare: Ce garanții ne dați că dacă veți fi ales președinte, românii o vor duce mai bine?

KI: Dacă voi fi ales, mă voi implica total pentru România Normală. Este mai mult decât un slogan. Acest normal înseamnă prosperitate, creștere economică, locuri de muncă bine plătite, școli sigure, cetățeanul este în centrul sistemului, pacientul este în centrul sistemului de sănătate. Pot să garantez românilor că mă voi implica cu tot ce știu și pot pentru a lucra împreună cu guvernul în sensul îmbunătățirii performanței economice. Vă garantez că vom merge spre mai bine.

Acum suntem într-o situație care trebuie tratată cu foarte mare atenție. Politica economică a guvernului eșuat a fost o politică axată pe consum, care a pus un accent prea mare pe consum și în acest fel s-a ajuns să intrăm într-o zonă nesătătoasă. Însă aceste lucruri pot fi corectate.

Întrebare: Legile justiției au trecut, imaginea României este cea din MCV. Ați sacrificat Justiția pentru câștigul dumneavoastră electoral?

KI: Da, am amânat referendumul până am considerat că o convocare produce efecte maximale. Cred că a produs. În afară de faptul că am alungat elefanții din ședința de guvern. Am retrimis legile justiției în Parlament, la CCR, am solicitat un punct de vedere Comisiei de la Veneția. Am reușit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile Justiției.

Voi avea grijă ca Guvernul să reia aceste chestinui și după alegerile parlamentare, vom repara ce a mai rămas de reparat din legile Justiției. Am început campania din 2014 cu promisiunea că voi întări statul de drept și m-am ținut de aceste lucruri.

Fără mine, statul de drept din România s-ar fi rupt. Lupta anticorupție continuă.

Întrebare: Sunteți conștient și îngrijorat că de la începutul campaniei mediul online vă este, în parte, ostil?

KI: Într-o campanie electorală există opinii pro și contra. De aici apare dinamica. Eu mi-am pus în practică strategia pe care am gândit-o și este încă în desfășurare. Am urmărit impactul pe Facebook și dacă tragem linie numărul urmăritorilor este în creștere. Înseamnă că net lucrurile au fost bine înțelese.

Întrebare: Cum veți reuși să grăbiți ritmul reformelor?

KI: O adevărată reformă instituțională se poate face modernizând Constituția. Acest lucru este momentan imposibil. Eu sper ca după alegerile parlamentare, să avem o configurație în care vom putea discuta aceste lucruri.

În Parlament se poate discuta, fără sa modificăm Constituția dacă ne alegem primarii într-un tur sau în două tururi. Aștept de la noul Guvern să fie proactiv și să lămurim aspectele care pot fi lămurite.

Întrebare: Nu credeți că este prea mult până în decembrie 2020 pentru a începe reformele?

KI: Trebuie să vă spun că eu cred că se pot realiza alegeri anticipate. Dar asta nu depinde doar de faptul că eu îmi doresc. Știu că și PNL și alte partide își doresc. Vom vedea după prezidențiale dacă putem să concretizăm această discuție.

Multe lucruri pot fi rezolvate până atunci și multe discuții pot fi începute.

Întrebare: Aș vrea să vă referiți ianuarie 2018 când ați spus că veți da PSD-ului o nouă ocazie.

KI: Explicația este destul de simplă. Trebuie să ne amintim cum arăta arhitectura. PSD a dispusă de o largă majoritate, la vremea respectivă a fost sprijinit activ de ALDE și UDMR. Au controlat 60% din Parlament. Ori dacă o coaliție propune prim-ministrul, în spiritul Constituției va fi desemnată pentru postul de prim-ministru.

Întrebare: Ați spus că regretați acea numire. Regretați că în 2009 ați stat la un singur scaun de Dragnea la dezbaterea Băsescu – Geoană.

KI: Atunci așa am văzut lucrurile și așa am acționat.

Întrebare: De ce atât de puține sancționări ale abuzurilor în Justiție. De ce nu ieșiți mai des să apărați drepturile?

KI: Aici ați atins o chestiune sensibilă. Este vorba despre independența justiției. SIgur, aș fi putut să merg în CSM, aș fi putut să fac presiuni publice. Eu cred în independența justiției și m-am abținut de la aceste lucruri.

 


Evenimentul ce va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I a fost organizat de Partidul Național Liberal.

„Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi-a manifestat deschiderea de a asigura un spaţiu neutru de desfăşurare a unei dezbateri, în contextul apropierii celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România, pentru buna informare a opiniei publice şi pentru cultura democratică a societăţii româneşti. Având în vedere anunţul public al candidatului PNL de a organiza o dezbatere cu formatori de opinie, reprezentanţi ai mass-media şi politologi şi în urma dialogului cu echipa de campanie a candidatului Klaus Iohannis, propunerea SNSPA a fost agreată”, se arată într-un comunicat de presă al SNSPA.

Cine va putea pune întrebări

Potrivit prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan, analiștii, politologii și jurnaliștii prezenți vor putea pune 2-3 întrebări.

„Partidul Național Liberal organizează astăzi, 19 noiembrie a.c., începând cu orele 19.00, dezbaterea Președintelui României, Klaus Iohannis, cu analiști, politologi și jurnaliști. La evenimentul care se va desfășura în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, vor participa: Ramona Avramescu, Clarice Dinu, Moise Guran, Ion M. Ioniţă, Cristian Leonte, Silviu Mănăstire, Cristian Pîrvulescu, Cristina Şincai și Radu Tudor. Dezbaterea reprezintă o premieră pentru România, în contextul alegerilor prezidențiale, participanții care vor lua parte la dialog având posibilitatea să abordeze orice teme și orice subiecte pe care le consideră de interes pentru opinia publică”, declara, luni, Rareș Bogdan.

„În sală, în afara a patru consilieri ai domnului președinte, vor mai fi opt oameni din staff-ul electoral, deci 12 persoane, iar restul de 202-203 persoane, cât ne permite sala, vor fi studenți. Este o dezbatere după model american sau model francez.” a adăugat acesta.

Modelul american și studenții

Rareș Bogdan a mai declarat că „în sală, în afara a patru consilieri ai domnului președinte, vor mai fi opt oameni din staff-ul electoral, deci 12 persoane, iar restul de 202-203 persoane, cât ne permite sala, vor fi studenți. Este o dezbatere după model american sau model francez”.

„Cei care sunt parteneri în această dezbatere sunt cei de la SNSPA, un loc unde sunt profesori absolut excepționali și oameni care s-au făcut remarcați în spațiul public, de-a lungul anilor, cum e Mihaela Miroiu, cum este Dumitru Borțun, cum este Cristian Pârvulescu, Adrian Niculescu, Marius Pieleanu, pentru că, vedeți, sunt oameni care de-a lungul timpului au fost mai critici sau mai puțin critici cu ambele părți politice, ca să nu se considere că au venit doar oameni din jurul GDS sau din jurul 22, care de-a lungul ultimilor 30 de ani au fost punct nodal în ceea ce a însemnat lupta pentru democratizare completă a României”.

Dăncilă are interzis în bibliotecă

„Nu va fi primită, fiindcă nu este o dezbatere la care am invitat pe cineva. Este o discuţie cu jurnalişti, formatori de opinie, pe care eu am organizat-o, la care eu i-am invitat şi vom avea o discuţie aşezată, foarte interesantă, sper, despre mandatul care a trecut şi despre mandatul care sper să fie”, a afirmat, luni la Ploieşti, la o întâlnire cu membri şi simpatizanţi, Klaus Iohannis.