DEZBATERE EVZ: Tu știi unde este cel mai sigur loc, la tine în casă, în caz de cutremur?

DEZBATERE EVZ: Tu știi unde este cel mai sigur loc, la tine în casă, în caz de cutremur?

Prima regulă în caz de cutremur ar fi să nu fugi pe scări, dacă stai la bloc. Pompierii îi sfătuiesc pe oameni ca în caz de cutremur să încerce să nu se panicheze și să nu iasă din casă pentru că scările sunt vulnerabile și pot fi primele care se pot dărâma. Tu știi care este cel mai sigur loc de la tine din casă, loc în care să te refugiezi în siguranță, în cazul în care seismul este unul de mare intensitate?

Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a atras atenția, că dincolo de consolidarea clădirilor, este necesar ca mobila şi aparatura din interiorul acestora să fie bine fixate și că orice om ar trebui să aibă în casă provizii pentru minimum 72 de ore.

În cazul producerii unui cutremur de mare intensitate oamenii sunt sfătuiți să stea sub pereții de rezistență ai locuinței, să nu folosească liftul sau scările și să aibă o trusă care să conțină, cel puțin, apă, conserve, medicamente, dar și fluier și lanternă. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a postat pe site-ul instituției regulile și măsurile de protecție pe care trebuie să le aplice cetățenii în cazul producerii cutremurelor, dar câti români le-au parcurs?

La intrarea în clădiri, există un panou care ne oferă informații despre căile sigure de evacuare în caz de incendiu, nimeni nu știe care este cel mai singur loc în care să poți sta în caz de cutremur. N-ar trebui să existe o astfel de informareși în caz de cutremur, un plan în care să fie indicat cel mai sigur loc din imobil? Fiecare clădire are structura sa particulară. Unii proiectanți indică propietarilor care sunt locurile cu cu cel mai mare punct de rezistență în caz de seism. În unele situații este indicată baia, în altele pereții de rezistență ai locuinței, în altele anumite colțuri din casă. Și chiar dacă s-a împământenit ideea că a sta sub tocul ușii sau sub o masă este util, specialiștii atrag atenția că se poat dovedi o alegere foarte nefericită.

Tu știi unde este cel mai sigur loc,la tine în bloc, în caz de cutremur. De unde știi?

N-ar trebui ca, prin lege, să existe un panou, similar cu cel în caz de incendiu, care, în cazul seismelor de mare amploare, să informeze oamenii care sunt cele mai sigure locuri din clădire?