Nu departe de Norilsk, un oraș arctic din îndepărtatul nord rusesc, prăbușirea unui rezervor de combustibil la o centrală termică (care aparține companiei Nornikel), la 29 mai, a provocat scurgerea a 21.000 de tone de motorină, provocând o poluare fără precedent. Autoritățile ruse au răspuns lent, agravând situația.

Imaginile râului Ambarnaia și a numeroase cursuri de apă din jurul său -– colorate în roșu – au făcut rapid turul rețelelor de socializare, provocând furie în rândurile rușilor.

Reacții cu atât mai vii cu cât oficialii uzinei au încercat în primele două zile să ascundă incidentul, înainte de a fi copleșiți de amploarea dezastrului. O stare federală de urgență a fost declarată pe 3 iunie.

Experții consideră că consecințele acestei poluări vor avea un impact ecologic de durată, pe o perioadă de ani de zile. Greenpeace Rusia estimează costul global al daunelor aduse mediului la câteva zeci de miliarde de ruble.

„Faptul că întreprinderea (Nornikel) este dispusă să plătească din mijloace proprii toate lucrările, este corect, fără îndoială”, a declarat liderul de la Kremlin la o întâlnire cu ecologiști și reprezentanți ai organizațiilor pentru protecția animalelor.

Șeful statului a vrut să afle de la președintele Nornikel, Vladimir Potanin, costul aproximativ al tuturor operațiunilor legate de lichidarea consecințelor.

„Cred că este vorba de miliarde de ruble. Sunt mulți bani”, a răspuns Potanin.

„Despre amenzi, nu pot spune nimic, cât vor calcula atât va fi. Dar în privința cheltuielior, cred că 10 miliarde (128 milioane de euro), dacă nu mai mult. Așa estimez eu”, a precizat omul de afaceri, subliniind că este dispus „să cheltuiască atât cât va fi necesar”.

Liderul rus a spus, totodată, că știe faptul că președintele Nornikel nu este doar proprietarul unui important pachet din acțiunile întreprinderii, ci chiar lucrează acolo.

„Ați spus miliarde. Dar cât costă un recipient, cu aproximație, pe care îl veți înlocui?”, a întrebat Putin. Auzind răspunsul că, pentru moment, cheltuielile curente se ridică la sute de milioane de dolari, el nu a fost de acord cu o asemenea apreciere. „Un rezervor unde se păstrează carburant costă considerabil mai puțin, de câteva ori mai puțin”, a accentuat președintele Putin.

„De ce am întrebat? Pentru că dacă l-ați fi înlocuit la timp, nu ar fi fost catastrofa ecologică și nici compania nu ar fi fost nevoită să suporte cheltuielile”.

Putin a cerut ca situația de la Norilsk să fie luată sub control total și să fie clarificate circumstanțele fără nici un compromis.

„Rog toate structurile ce trebuie implicate direct în acest caz, Ministerul pentru Situații Excepționale, firește, să ia situația sub un control total, special”, a spus liderul de la Kremlin.

„Nici nu încape discuție, circustanțele trebuie elucidate, în detaliu și trebuie evaluate daunele în mod obiectiv, fără compromisuri”, a adăugat șeful statului.

„Ceea ce s-a întâmplat la Norilsk este o situație excepțională, de amploare federală, cum s-a afirmat ieri. În acest caz chiar a fost pusă în pericol sănătatea oamenilor, iar natura fragilă din zona arctică a primit o serioasă lovitură”, a constatat Putin, menționând că nu întâmplător în acest caz s-au sesizat și Procuratura generală și organele de anchetă.