Dezastrul de la Bac, în grija americanului care a pus pe picioare licee din suburbiile New York-ului

Dezastrul de la Bac, în grija americanului care a pus pe picioare licee din suburbiile New York-ului

Şcolile slabe sunt consiliate de o echipă de "antrenori pentru performanţă", condusă de un mentor american, fost director de liceu în SUA şi specialist în coaching.

O echipă alcătuită din 12 specialişti ai Asociaţiei Române pentru Coaching, avându-l la mentor pe americanul Ernie Turner, încearcă să salveze de la dezastru liceele cu promovabilitate redusă la Bac. Reţeta aplicată are la bază un proces de "coaching" de echipă, ce s-a dovedit eficient în şcoli cu probleme mult mai grave decât cele din România. De fapt, specialiştii ajută instituţiile să conştientizeze situaţia în care se află şi să se orienteze către soluţii. Ernie Turner are o experienţă de 30 de ani în acest domeniu şi a reuşit să scoată la liman zeci de şcoli din suburbiile New Yorkului şi din alte zone. Echipa de intervenţie Cum funcţionează, de fapt, întregul proces? În fiecare liceu va exista o "echipă de intervenţie", alcătuită din maximum 14 persoane: profesori, elevi, părinţi, personal administrativ, reprezentanţi ai autorităţii locale şi ai comunităţii. Echipa stabileşte cauzele insuccesului în şcoală şi metodele de îndreptare a situaţiei, iar de două, trei ori pe lună se va întâlni cu doi profesionişti ai Asociaţiei care îi vor ghida spre atingerea obiectivelor. Nimeni nu-şi asumă nimic Simona Davin-Crisbăşanu, manager al proiectului "Educaţie prin coaching", spune că specialiştii nu dau echipelor soluţii, ci o metodă de lucru ordonată, prin care ei să găsească răspunsuri şi să acţioneze în echipă. "Acum, ei dau vina unii pe alţii: profesorii pe elevi şi părinţi, părinţii pe profesori, elevii pe camerele de supraveghere, şi toată lumea aşteaptă să vină soluţii de undeva, să facă ceva Guvernul, să-i ajute autorităţile. Provocarea noastră este să reuşim să-i facem să lucreze împreună", spune ea. Proiectul pilot cuprinde şase licee din ţară care au avut promovabilitate la Bacalaureat sub 20%: Colegiul Tehnic de Transporturi Braşov, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară "Terezianum" Sibiu, Colegiul Tehnic "Ioan C. Ştefănescu" Iaşi, Colegiul Tehnic din Câmpulung Muscel, Colegiul Tehnic de Poştă şi Telecomunicaţii Bucureşti şi Colegiul Şcolar Industrial de Mecanică Fină Bucureşti. Ţeluri îndrăzneţe, realizabile Cătălina Chendea, inspector în Ministerul Educaţiei, a participat la primele întâlniri ale specialiştilor cu directorii de licee. Spune că problemele şcolilor participante sunt diverse, de la violenţă şi absenteism, la neimplicarea părinţilor ori abandon şcolar, ceea ce o face să califice drept "îndrăzneţe" obiectivele proiectului. "Antrenorii sunt foarte bine motivaţi, iar succesul depinde de răbdarea lor şi de implicarea echipelor din liceu. Dacă rezultatele vor fi bune, scopul e să ridicăm la scară largă acest proiect." Costurile liceelor implicate sunt zero, iar specialiştii lucrează pe bază de voluntariat. 6 licee din ţară fac parte din proiectul pilot: două din Bucureşti şi câte unul din Braşov, Iaşi, Sibiu şi Câmpulung Muscel. Proiectul se desfăşoară în perioada februarie 2012-iulie 2013 Citiţi şi:

  • Marea cacealma a învăţământului obligatoriu: 3.000 de ani chiuliţi într-un singur semestru. Bani tocaţi şi chiul în masă în România
  • Ministerul Educaţiei a decis cum sunt „pedepsite” liceele catastrofă la BAC
  • Bac-ul din 2012, la fel de dur precum cel de anul trecut. Elevii, pe jar

Ne puteți urmări și pe Google News