Evenimentul Zilei > Social > Dezastrul Covid. Varianta braziliană este „bomba atomică” a pandemiei
Dezastrul Covid. Varianta braziliană este „bomba atomică” a pandemiei

Dezastrul Covid. Varianta braziliană este „bomba atomică” a pandemiei

Un nou pericol pentru omenire.

Dezastrul Covid. Experții se tem că focarul în curs de desfășurare al variantei braziliene a virusului Covid 19 ar putea extinde pandemia la nivel global. Varianta P1, care a fost identificată pentru prima dată în orașul Manaus, Brazilia, a devenit rapid tulpina dominantă a virusului și este mai infecțioasă decât tulpinile precedente. Spitalele din cele mai mari regiuni ale Braziliei sunt deja aproape de colaps, potrivit experților din regiune, iar virusul nu prezintă semne de încetinire.

Experții sunt exrem de îngrijorați. Dr. Roberto Kraenkel, de la Observatorul Covid-19 din Brazilia, a declarat pentru Washington Post: „Toate datele ne arată că vorbim despre o bombă atomică”. Epidemiologul Fiocruz, Jesem Orellana, a declarat pentru AFP: „Brazilia este o amenințare pentru umanitate.”

Brazilia a înregistrat o creștere accentuată a cazurilor în ultima lună, numărul de morți ajungând la 2.286 pe 10 martie – un nivel record pentru țară. Brazilia este pe locul doi la nivel mondial, după de Statele Unite, țara cu cel mai mare număr de decese. Însă rata de deces din SUA scade după ce a înregistrat peste 3.000 de decese pe zi în ianuarie.

Un studiu publicat în New England Journal of Medicine a arătat că vaccinul Pfizer este capabil să neutralizeze varianta P1. Lansarea vaccinului în Brazilia a înregistrat progrese lente, doar patru procente din populație primind prima doză. Experții au spus că pandemia va continua atât timp cât variantele rămân necontrolate.

Varianta braziliană a pătruns și în România

Colegul nostru Mirel Curea a anunțat că a luat virusul Covid 19 după vaccinare. Însă a subliniat că, datorită vaccinului, nu a făcut o formă gravă Iată postarea sa de pe FB:
Marți, ieri, am ieșit pozitiv la testul Covid. În mod cert, am luat virusul de la Teo. Puțin roșu în gât și usturimi în nas am avut de vinerea trecută, dar duminică-luni, părea că totul trece.
În noaptea de luni spre marți mi-a dispărut mirosul. Mi-am făcut testul marți: pozitiv. Semnelor care au apărut de vineri nu le-am dat atenție, mi-am zis că am răcit nițel prin curte, pentru că eram vaccinat cu schema completă. Greșit!
Vaccinul nu imunizează la absolut, dar nu permite, în cel mai rău caz, decât dezvoltarea unor forme ușoare. Mi-am făcut astăzi toate analizele la M. Balș, inclusiv CT pulmonar și a ieșit totul în regulă, adică am o formă foarte ușoară: rinoree, strănut, dureri ușoare de sinusuri și gât. Probabil, mâine aflu, este vorba despre o tulpină nouă.
În concluzie:
Unu, nu ignorați semnele de boală deja clasice: roșu în gât, usturimi nazale, rinoree, dureri de cap. Nu le puneți pe seama lui „am răcit nițel”. La primul semn, test și sunat la medic.
Doi, vaccinul nu permite decât dezvoltarea unor forme ușoare de boală.
Sănătate!

Dezastrul Covid

 Și redactorul șef al EvZ Simona Ionescu a anunțat aseară că a intrat în izolare:
Gata, am intrat în carantină. Luca și tăticul lui sunt pozitivi. Tătăl are vaccinul făcut, fără rapel. Nu are simptome și dacă nu se testa probabil că nu știa. E o formă ușoară, din cauza vaccinului făcut. Noi așteptăm de aseară Salvarea ca să ne testeze. Dar suntem contact direct și toți rămânem cantonați.
Sunt foarte multe solicitări pentru testare sau pentru stări de rău. Farmaciile fac vânzări teribile.