Dezastru total provocat de Vladimir Putin! Ucrainenii mor pe capete. Dezvăluiri crunte în plin război

Sursa foto: captură video Facebook

Am intrat în cea de-a doua lună de război în Ucraina. Chiar dacă nu reușesc să înainteze, rușii continuă să lansase atacuri asupra orașelor și să distrugă clădiri civile. Mariupol este unul dintre cele mai bombardate orașe, fiind distrus aproape în totalitate. Din păcate, aici încă mai sunt ucraineni civili care se luptă de zile bune cu foamea și setea. Viceprimarul orașului a făcut, sâmbătă seara, un anunț extrem de trist. Au început să fie înregistrate primele decese din cauza foamei și a deshidratării.

Ucrainenii care au rămași prinși în Mariupol par să nu mai aibă șanse de scăpare. De zile bune au rămas fără curent electric și apă potabilă, iar proviziile de alimente s-au epuizat destul de rapid. Voluntarii încearcă din răsputeri să ajungă cu mâncare și apă în oraș, însă forțele ruse au blocat accesul ajutoarelor umanitare.

Civilii nu reușesc să iasă din oraș, așa că nu le mai rămâne decât să supraviețuiască de la o zi la alta, așa cum pot. Din păcate, viceprimarul din Mariupol a făcut, sâmbătă seara, un anunț extrem de trist. Au fost înregistrate primele decese din cauza foamei și a deshidratării, notează BBC.

„Unii oameni mor de deshidratare și de foame. Alții mor pentru că nu au medicamente, insulină... Pentru că nu au acces la asistență medicală”, a declarat viceprimarul Serghei Orlov pentru BBC.

„Unele mame nu au lapte și nu-și pot hrăni copiii. Ce pot să facă? Nu știu. Nu se găsește mâncare pentru copii deloc în oraș”, a mai precizat oficialul.

Mariupol este unul dintre cele mai bombardate orașe din Ucraina, fiind sub asediu încă din primele zile de război. Atacurile armatei ruse au distrus aproape complet orașul, iar Serghei Orlov spune că 70% din spitalele orașului au fost „ditruse de bombe”. Comunicații cu orașul sunt dificile, iar localnicii își petrec mare parte a timpul în adăposturi sau în subsoluri, fără electricitate, curent sau căldură.

„Oamenii încearcă orice ca să supraviețuiască. Împart mâncarea, apa, strâng lemne și gătesc în stradă”, a mai spus Orlov.

Cum au reușit 16 civili să părăsească Mariupol

Potrivit oficialului, peste 100.000 de civili au rămași blocați în Mariupol. Autoritățile au încercat din răsputeri să organizeze culoare umanitare pentru evacuarea pe scară largă a civililor, însă orice încercare a eșuat. În ultimele zile, mii de locuitori au reușit să părăsească orașul cu mașinile proprii, însă au fost și care și-au găsit sfârșitul încercând să fugă din calea bombelor.

Nadejda Suhorukova este una dintre ucrainencele care a reușit să fugă din Mariupol în urmă cu câteva zile. A fost într-un grup de 16 persoane, patru pisici și un câine. Pentru a putea scăpa din infern au folosit două mașini cu geamuri sparte, care i-au ajutat să parcurgă un drum de 800 de kilometri, prin mijlocul războiului. Nadejda și prietenii săi au preferat să rămână în Ucraina, însă într-o zonă mai liniștită, în Cernomorsk, lângă Odesa, unde locuiește fiul său. Din păcate, ea nu a reușit să îl salveze și pe soțul său din „orașul morții”, însă nu se lasă până nu îl vede în siguranță.

„Dimineața au început bombardamente puternice. Atunci au venit la noi prietenii noștri care erau foarte hotărâți să urce în cele două mașini pe care le aveau și să plece. Am plecat împreună cu ei. Ulterior am observat că mașinile aveau găuri de la fragmente de proiectile. În total, eram 16 oameni, patru pisici și câinele Angi. Ne-am înghesuit cu toții în aceste două mașini.

Nu există niciun coridor umanitar! Nimeni nu scoate oamenii, ies singuri, așa cum pot, riscându-și viețile.

Pe 23 martie, soțul meu a luat legătura cu mine. Mi-a povestit că a fost urcat într-un autobuz și scos în partea ocupată (n.r.- din Mariupol), în satul Bezîmenoie. Până atunci a stat în subsolul Maternității nr.2. Prima dată m-a sunat pe Messenger, pe Facebook, iar ulterior a continuat să scrie pe adresa mea de mail. A spus că acolo nu mai sunt nici Messenger, nici Facebook, că lor le este interzis să folosească aceste aplicații. Acum trebuie cumva să-l scot de acolo”, a declarat  Nadejda Suhorukova pentru hotnews.ro.