Nenorocirea care loveşte crunt omenirea! Efectele devastatoare ale războiului: Urmează o criză alimentară fără precedent

Nenorocirea care loveşte crunt omenirea! Efectele devastatoare ale războiului: Urmează o criză alimentară fără precedent Sursa foto: Rudmer Zwerver | Dreamstime.com

A trecut o lună de când Rusia a invadat Ucraina, iar situația devine din ce în ce mai alarmantă. Liderii lumii au mers la Bruxelles, unde au fost organizate întâlniri de foc pentru întărirea flancului estic și pentru impunerea de noi sancțiuni împotriva Kremlinului. Războiul din Ucraina va fi plătit de întreaga omenire, nu doar de ruși, fiind anunțată o criză alimentară fără precedent. Totuși, președintele României îndeamnă la calm și susține că acest lucru nu se va întâmpla, însă ne vom confrunta cu creștere însemnate de preț.

Specialiștii fac o analiză amănunțită a ceea ce ne așteaptă după războiul comandat de Vladimir Putin. Deja au început să se simtă efectele negative, iar prețul unor alimenta a crescut chiar și cu 10%. Rusia și Ucraina erau doua state importante în ceea ce privește sectorul alimentar. Ele asigurau o treime din comerțul mondial de grâu și orz. De asemenea, jucau un rol important și în ceea ce privește uleiul de floarea-soarelui, furnizând jumătate din comerțul mondial.

Acum, Rusia este izolată de restricțiile impuse de majoritatea statelor lumii, iar Ucraina este distrusă de bombardamente. A trecut mai bine de o lună de la izbucnirea războiului, iar efectele încep să fie resimțite la nivel mondial. Prețul cerealelor a crescut cu 10%. Majorări de preț au fost înregistrate și în ceea ce privește îngrășământul.

Liderii mondiali, au susținut, rând pe rând, că omenirea se va confrunta cu o criză alimentară fără precedent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Urmează un nou val de scumpiri în România

Președintele României, Klaus Iohannis, și ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, îndeamnă la calm și susțin că țara noastră nu se va confrunta cu o criză alimentară. Vor fi, într-adevăr, înregistrate scumpiri în acest sector.

Explozia prețurilor a început să fie resimțită deja în România. Carburanții, energia electrică, gazele naturale, toate aceste scumpiri au adus majorări de preț și în industria alimentară.

Încă de la începutul acestui an, românii au început să scoată mai mulți bani din buzunare pentru un coș de cumpărături cu alimente de bază. Un litru de ulei s-a scumpit cu 1,4 lei. Pentru un kilogram de făină trebuie să plătim mai mult cu 1 leu, iar pentru un kilogram de telemea de vacă scoatem din buzunar mai mult cu 2 lei.

Scumpiri au fost înregistrate și la raioanele de fructe și legume. În timp ce pentru kilogramul de banane trebuie să plătim mai mult cu 2 lei, prețul pentru unul de ardei gras s-a majorat cu 6 lei, notează antena3.ro.

Prețul produselor alimentare va continua să înregistreze majorări, susțin specialiștii. În Guvern s-a discutat despre scăderea cotei de TVA de la 9% la 0% la alimentele de bază, însă nu s-a luat nicio măsură momentan. Nici în ceea ce privește reducerea accizelor la carburanți nu s-a luat niciun fel de decizie.