Uzina Regiei Autonome de Transport București (RATB), în care ar trebui reparate tramvaiele care circulă pe străzile Capitalei, mai are un pic și se prăbușește. Angajații au ajuns să își cumpere singuri mănuși și unelte ca să mai repare tramvaiele ajunse un adevărat pericol public. În tot acest timp, șefii Regiei au decis să-și acorde sporuri, iar în ultimii trei ani au fost angajați aproape 1.000 de oameni – în contextul în care instituția figura la începutul acestui an ca fiind cel mai mare datornic la stat. Situația este dezastruoasă în toate depourile.

Supravegheați cu șefa de personal

Conflictul mocnește printe muncitori din cauza condițiilor în care au ajuns să lucreze. Așa că angajații Regiei au anunțat conducerea că nu mai pot munci și se pregătesc de miting. Dacă nu se vor rezolva problemele, urmează greva generală.

Numai că, după ce au anunțat că vor să protesteze, șefii s-au dus să calmeze spiritele. „A venit directorul general în uzină, iar unul dintre șefii de la noi ne-a amenințat că ne dă afară dacă protestăm. Noi tot vom ieși la miting la începutul lunii octombrie, dacă nu se rezolvă problemele”, au afirmat mai mulți angajați ai Regiei, pentru EVZ.

Ei ne-au arătat și un afiș care a fost lipit în interiorul uzinei, în care angajații erau avertizați în legătură cu mitingul. „Șefa de personal patrulează de câteva zile prin curtea Regiei și le pune în vedere angajațiilor să nu manifesteze, că vor fi sancționați”, au mai povestit angajații uzinei. Pe de altă parte, liderul de sindicat al angajațiilor Regiei, Ion Usturoi, anunță că au pregătit un protest pentru 1 octombrie. „Vrem stoparea jafului de la RATB și cerem organelor de anchetă să verifice pe ce s-au dus banii Regiei”, ne-a declarat acesta.

Muncesc în mucegai, fără salopete

Pe boghiurile stricate ale tramvaielor a crescut iarba, semn că stau de multă vreme acolo, iar în uzină condițiile de muncă sunt de nedescris: mucegai și ciuperci pe pereți, angajații nu mai au salopete și au rămas mult timp și fără antidotul care se acordă celor care muncesc în mediu toxic, obligatoriu potrivit legii. Aleșii generali ai Capitalei, cei în subordinea cărora este Regia, au spus că vor ridica aceste probleme în cadrul ședințelor Consiliului General al Capitalei. „Vom cere o comisie de anchetă pentru verificarea situației de la RATB. Șefii Regiei trebuie să dea socoteală, dacă banii au fost cheltuiți aiurea”, a explicat consilierul general Silviu Văduva.

Potrivit acestuia, directorii care sunt aleși să conducă RATB-ul au semnat un contract de management și răspund de ceea ce se întâmplă pe mandatul lor, Consiliul General fiind cel care decide doar ce investiții și strategii se fac în cadrul Regiei, de implementarea lor fiind responsabil directorul și membrii Consiliului de Administrație al Regiei.