Trei corpuri au fost extrase dintre resturi, potrivit declarației de marți a domnului Tin Soe, parlamentar din circumscripția Hpakant, statul Kachin aflat în nordul țării. Este vorba de o zonă deosebit de bogată în zăcăminte de jad.
Alunecările de teren mortale, dar și accidente de altă natură, sunt frecvente în minele prost reglementate din Hpakant.
În total, se pare că 54 de muncitori de la două companii miniere, împreună cu 40 de utilaje și vehicule, inclusiv retroexcavatoare și camioane, au fost prinse în moloz în momentul în care grămada imensă de deșeuri s-a surpat. Accidentul a avut loc luni noaptea, conform oficialului.
"Nu vor fi supraviețuitori. Nu este posibil, pentru că sunt îngropați în noroi", a declarat domnul Tin Soe la telefon pentru agenția de știri Reuters. În plus, "va fi foarte greu de recuperat cadavrele".
Șeful brigăzii de pompieri din Hpakant, Aye Thein, a declarat că s-au început căutările marți în zori, eforturile de salvare fiind în desfășurare.

Ministerul Informațiilor din Myanmar a confirmat pe Facebook că 54 de muncitori sunt dați dispăruți. Companiile implicate în accident sunt Shwe Nagar Koe Kaung și Myanmar Thura.
Agenția de știri Reuters nu a putut contacta niciun reprezentant al celor două companii pentru a le lua declarații.
Grupul de lobby pentru protecția mediului Global Witness a declarat că valoarea producției de jad din Myanmar s-a ridicat la aproximativ 31 de miliarde de dolari în anul 2014. Experții spun că majoritatea pietrelor prețioase ajung ilegal în China.

 

 

Te-ar putea interesa și: