Evenimentul ZileiSocialTraducătoarea și deținutul politic Micaela Ghiţescu a plecat la Domnul

Traducătoarea și deținutul politic Micaela Ghiţescu a plecat la Domnul

Traducătoarea și deținutul politic  Micaela Ghiţescu a plecat la Domnul
Traducătoarea Micaela Ghiţescu a murit în noaptea de duminică spre luni, anunţă conducerea revistei ''Memoria - revista gândirii arestate''.

"Conducerea revistei 'Memoria – revista gândirii arestate' împreună cu Consiliul Consultativ al revistei anunţă cu profundă durere trecerea la Domnul în noaptea de 12/13 mai a Micaelei Ghiţescu, directorul revistei în ultimii 16 ani. (…) Dispariţia Micaelei Ghiţescu dintre noi lasă un gol greu de înlocuit, dar promisiunea pe care o facem ei şi directorului fondator al revistei – Banu Rădulescu – este că nu vom lăsa revista să moară, că prin ea vor continua amândoi să trăiască în inimile noastre şi ale multor români. Dumnezeu să o odihnească în pace şi linişte", se menţionează într-o postare de pe site-ul Fundaţiei Culturale Memoria.

Născută în 18 iulie 1931, Micaela Ghiţescu a fost o distinsă traducătoare din limbile portugheză, spaniolă, franceză, germană şi engleză, pentru care a fost răsplătită cu numeroase premii şi distincţii – titlul de Mare Ofiţer al Ordinului Infante Don Henrique fiindu-i acordat chiar la Bucureşti de preşedintele Portugaliei în 2015.

"Fiinţă delicată, dar dârză şi curajoasă, Micaela Ghiţescu a suportat vicisitudinile vieţii cu demnitate şi fără ranchiună. În studenţie a fost arestată în cadrul celebrului 'lot francez', format din foste eleve şi profesoare de la Liceul Francez, şi a suferit o condamnare politică de 3 ani. Beneficiind de amnistia din 1955, cu greu şi-a reluat studiile universitare, devenind licenţiată în Filologie a Universităţii din Bucureşti", precizează sursa citată.

Este autoare a 80 de lucrări de specialitate, care i-au adus o meritată recunoaştere internă şi internaţională.

A colaborat la revista ''Memoria'' de la începutul apariţiei ei, devenind directorul revistei în 2003.


Accesează: