Despre sistemul medical din România. Bogdan Comaroni: „Statul blochează toți banii pentru sănătate”

Despre sistemul medical din România. Bogdan Comaroni: „Statul blochează toți banii pentru sănătate” Sursa foto: CNAS

În cadrul podcastului de pe canalul de YouTube Hai România difuzat astăzi, 8 august 2024, Robert Turcescu și Bogdan Comaroni au discutat despre problemele cu care sistemul medical din România se confruntă. Explicând unde se duc toți banii de pe asigurările medicale.

Bogdan Comaroni prezintă situația tristă din spatele CNAS. Românii sunt foarte sceptici când vine vorba despre spitalele din România. Iar pe lângă asta, aproape toate ramurile sănătății sunt paralizate din lipsă de bani: fără medicamente de bază și tratamente esențiale, multe spitale sunt pe punctul de a se închide, medicii se plâng de salariile mult prea mici, dar și de lipsa locurilor de muncă.

„La un moment dat trebuie să se facă ceva cu acest sistem de sănătate. Marea speranță a fost că vine Rafila și face ceva bun din sistemul medical, ceva în care oamenii să aibă încredere. Dar nu pare să ne îndreptăm spre lumină”, susține Bogdan Comaroni.

Sistemul medical și CNAS

Jurnalistul prezintă o problemă foarte gravă cu care cetățenii se confruntă când vine vorba despre asigurările medicale. Acesta susține că „deși sunt foarte mulți bani care pleacă către CNAS lunar, oamenii nu beneficiază de niciun avantaj, ba din contră, sunt foarte prost tratați atunci când au nevoie.”

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ăștia de la Asigurările de Sănătate, gândește-te că ei ar trebui să fie cea mai profitabilă instituție, firmă, asociație din România. Pentru că fiecare angajat din România plătește asigurări de sănătate. Apoi companiile plătesc asigurări, deci îți dai seama că lunar aceste Case de Asigurări centrale, locale ar avea un buget fabulos.

Dar eu îmi aduc aminte că în 2002 Năstase și gașca au zis stai bă puțin, deci de ce să aibă ăștia? Adică de ce sistemul de sănătate să fie plin de bani, de compensări? Să aibă toate alea la dispoziție, nu toți banii de la asigurări de sănătate să intre la buget. Așa s-a decis de domnul Năstase și gașca. Și noi considerăm cât trebuie să dăm luna din buget pentru sănătate. De aia se blocau rețetele compensate.

Majoritatea caselor de asigurări, că asta știu din urmă cu trei, patru ani. Fii atent, deci inclusiv casa centrală sau de la București ar avea foarte multe fonduri. Un exemplu, 3 4 milioane de euro vin la o casă mică pe lună, una locală. Ar avea bani ca să-și facă fiecare câte un zgârie-nori nu pe lună, dar pe an. Dar că 90 % din casele de sănătate din țară stau cu chirie. Stau cu chirie și majoritatea din ele stau bara bara cu chirie, adică sunt în aranjamente. Ăștia se chinuie de atâția ani chipurile să-și facă un sediu central și nu reușesc. Deci este un jaf, de fapt toată România este gândită ca un jaf. Așa apar niște situații fără precedent”, dezvăluie Bogdan Comaroni.

Întreg podcastul poate fi urmărit aici.

Revista presei