Evenimentul Zilei > Justitie > Desființarea SIIJ intră în linie dreaptă. Proiectul de lege a fost trimis la Guvern
Desființarea SIIJ intră în linie dreaptă. Proiectul de lege a fost trimis la Guvern

Desființarea SIIJ intră în linie dreaptă. Proiectul de lege a fost trimis la Guvern

Desființarea SIIJ intră în linie dreaptă, după ce ministrul Justiției, Stelian Ion, a anunțat că a trimis proiectul de lege la Guvern, în ciuda avizului negativ primit din partea CSM.

Desființarea SIIJ intră în line dreaptă după ce proiectul de lege pentru desființare a fost transmis Guvernului.

Ministrul Justiției, Stelian Ion a anunțat că a transmis proiectul de lege, în ciuda avizului negative al CSM. El a precizat că avizul CSM este consultativ.

„În această dimineaţă, am semnat şi am trimis către Guvernul României propunerea de proiect legislativ de desfiinţare a SIIJ. După cum ştiţi, ieri a fost o şedinţă în cadrul CSM, o şedinţă lungă, în care s-a dezbătut acest proiect. S-a dat un aviz negativ”, a declarat Stelian Ion.

Ministrul a subliniat că, în ciuda avizului negative a decis să transmită proiectul de lege mai departe. Stelian Ion susține că a luat această decizie după analiza tuturor argumentelor

„Este important să readucem normalitate în sistemul de justiţie. Din punctul meu de vedere, desfiinţarea acestei Secţii înseamnă o normalizare. Este o promisiune pe care am făcut-o, este un punct foarte clar şi bine definit în programul de guvernare. Ne respectăm toate aceste promisiuni. Bineînţeles, am ascultat toate argumentele, dar argumentele acelea pot fi avute în vedere într-un alt context. Vom discuta pe legile justiţiei şi vom vedea dacă este nevoie de alte ajustări”, a declarat Stelian Ion.

CSM a dat aviz negativ pentru desființarea SIIJ

Joi seară, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ pe proiectul de lege privind desființarea SIIJ. Avizul CSM este unul consultativ, iar decizia finală privind desființarea SIIJ urmează să fie luată în Parlament.

Votul din CSM, împotrirva deciziei de desființare a Secției a fost de 11 la 8.

Fostul preşedinte al CSM Lia Savonea a catalogat drept inacceptabil proiectul privind desfiinţarea SIIJ.

„Vă spun că aţi venit în faţa CSM cu un proiect de lege inacceptabil. Este inacceptabil, pentru că justiţia are nevoie de soluţii care să întărească independenţa judecătorilor şi nu să o slăbească, aşa cum urmăreşte acest proiect”, a spus Lia Savonea.

Pe de altă parte, reprezentanții unor asociaţii profesionale ale procurorilor au adus acuzaţii grave cu privire la activitatea Secţiei în 2020. Aceștia au catalogat-o drept „ruşinoasă”, cu o rată de achitare a dosarelor trimise în instanţe deja de 66%. Aceasta, în condiţiile în care SIIJ are resurse şi cheltuieli enorme.