Desertul răcoros al verii. Rețete de înghețată de casă, cu diverse arome. Avem variantă și pentru vegani

Desertul răcoros al verii. Rețete de înghețată de casă, cu diverse arome. Avem variantă și pentru veganiSursa foto: Dreamtimephoto | Dreamstime.com

Înghețata este cu siguranță desertul perfect pentru zilele caniculare de vară. Ea este preferată atât de copii cât și de adulți și se găsește într-o gamă largă de arome. Desertul poate fi făcut și în casă, cu rețete simple, dar la care poți adăuga diverse ingrediente care să ofere o savoare aparte, în funcție de preferințe.

Istoria înghețatei începe în urmă cu 2.000 de ani, în China. Rețeta era destul de variată încă de atunci, fiind făcută din orez fier în lapte, cu multe arome. Pentru a se răci, ei puneau acest deset în zăpadă. Majoritatea dulciurilor chinezești aveau în compoziție fructe și sucuri înghețate.

Lucrurile s-au schimbat odată cu trecerea timpului, iar rețetele de înghețată s-au îmbunătăți. Astăzi avem o gamă largă de variante, ușor de preparat, care sunt un deliciu pentru întreaga familie. Există variantă și pentru vegani sau pentru cei care iubesc caramelul sărat.

Rețete de înghețată de casă

Înghețata cu vanilie

Ingrediente:

  • 2 ouă întregi
  • 2 gălbenușuri
  • 400 ml lapte
  • 400 g smântână pentru frișcă
  • 2 păstăi de vanilie
  • 10 linguri de zahar
  • 1 praf de sare

Mod de preparare:

1. Crestați păstăile de vanilie pe lungime și răzuiți în interior cu vârful cuțitului pentru a scoate semințele. Puneți-le împreună cu păstăile și laptele la fiert, până ce acesta se încălzește, dar fără a da în clocot. Cratița se ia de pe foc și se acoperă cu un capac. O lăsați deoparte pentru aproximativ 30 de minute, pentru ca vanilia să se infuzeze în lapte, apoi scoate păstăile.

2. Într-un castron, bateți ouăle întregi și gălbenușurile cu zahărul și praful de sare.

3. Toarnă laptele într-o crăticioară și pune pe foc, până ce începe să dea în clocot. Turnați laptele fierbinte deasupra cremei de ouă, puțin câte puțin, și bătând, până se încorporează complet, apoi puneți la foc mic, amestecând constant, până se îngroașă compoziția.

4. Lăsați crema la răcit, adăugați smântâna pentru frișcă și amestecați până se omogenizează.Se lasă la răcit, apoi pune la congelator câteva ore.

Înghețată de ciocolată

Ingrediente:

  • 5 gălbenușuri
  • 500 ml lapte
  • 120 g zahăr
  • 1 păstaie de vanilie/esență de vanilie
  • 120 g ciocolată neagră, rasă fin
  • sos de fructe, nuci, migdale

Mod de preparare:

1. Puneți laptele pe foc, împreună cu esența sau păstaia de vanilie, până ce atinge punctul de fierbere.

3. Amestecați gălbenușurile și zahărul, până când gălbenușurile se deschid la culoare. Strecurați laptele fierbinte, scoateți păstaia de vanilie, turnați treptat peste compoziția cu gălbenușuri și amestecați până se omogenizează.

4. Crema obținută o puneți la foc mic și amestecați până ce capătă o consistență cremoasă.

5. Adaugați ciocolata rasă și amestecați până se topește complet. Lăsați crema la răcit, apoi puneți-o într-un vas de inox și apoi la congelator câteva ore. Obțional, puteți pune deasupra toppingurile preferate: fructe proaspete, sos de fructe, migdale sau nuci.

Rețetă de înghețată cu fructe de pădure

Ingrediente:

  • 350 g fructe de pădure congelate
  • 50 g lapte condensat îndulcit
  • 50 ml lapte
  • 200 ml smântână lichidă pentru frișcă
  • 125 g zahăr tos vanilat

Mod de preparare:

1. Cu ajutorul mixerului amestecați fructele congelate, apoi adăugați frișca lichidă, laptele și laptele condensat. După ce ați mixat totul, dați compoziția la frigider pentru câteva ore.

2. Puneți compoziția la congelator și, în primele două ore, scoateți compoziția din congelator din 20 în 20 de minute și amestecați bine, pentru a obține o înghețară cremoasă.

3. Se consumă după ce a stat la congelator câteva ore bune, de preferat peste noapte.

Înghețată de cafea

Ingrediente:

  • 200 ml cafea foarte tare
  • 4 gălbenușuri
  • 200 g de zahăr
  • 300 ml smântână pentru frișcă
  • 100 ml lapte
  • 1 lingură extract de vanilie sau o păstaie de vanilie

Mod de preparare:

1. Începeți cu prepararea unei cafele tari sau un expresso.

2. Mixați gălbenușurile cu zahărul și esența sau semințele de vanilie, până ce compoziția se deschide la culoare.

3. Puneți pe foc, într-o crăticioară, smântâna cu laptele, apoi, după ce amestecul dă în clocot, turnați-l peste gălbenușurile mixate cu zahărul. Omogenizați bine și puneți castronul deasupra unui vas cu apă fierbinte. Amestecați continuu până ce crema se îngroașă.

4. După ce ați luat crema de pe baia de apă, se toarnă cafeaua, amestecând continuu.

5. Lăsați la răcit, apoi puneți crema la congelator și amestecați la fiecare 20 de minute, în primele 2 ore, pentru a obține o înghețată cât mai cremoasă.

Înghețată pentru vegani

Ingrediente:

  • 300 ml lapte de cocos integral sau smântână organică de cocos
  • 180 ml apă
  • 60 g pudra de cacao
  • 150 g zahăr de nucă de cocos
  • 200 g ciocolată neagră
  • 1 vârf de linguriță de sare
  • alune de pădure coapte și mărunțite, nuci sau fructe.

Mod de preparare:

1. Puneți la foc mic, într-o cratiță, apa, zahărul de cocos, praful de sare și pudra de cacao, amestecând continuu cu un tel, până ce se omogenizează.

2. Se ia de pe foc și adăugați ciocolata neagră mărunțită fin, amestecând continuu, pentru a se dizolva.

3. După ce se răcește compoziția, puneți la congelator, amestecând în primele 2 ore, la fiecare 20 de minute.

Rețeta de înghețată cu caramel sărat

Ingrediente:

  • 3 ouă
  • 250 g de zahăr
  • 500 ml frișcă lichidă
  •  ½ linguriță esență de vanilie
  • 250 ml lapte
  • 1 linguriță de sare

Mod de preparare:

1. Puneți zahărul pe foc, într-o cratiță, pentru a-l topi la foc mic, până când acesta se caramelizează și se închide la culoare. Adaugați jumătate din frișca lichidă și amestecați până ce se omogenizează. Lăsați să se răcească, apoi adăugați sarea și vanilia și amestecați bine.

2. Puneți pe foc, într-un alt vas, restul de frișcă și laptele și lăsați până dă în clocot.

3. Separat, bateți ouăle cu mixerul, până ce obții o cremă omogenă. Adăugați, treptat, jumătate din amestecul de lapte și frișcă, amestecând continuu.

4. Turnați totul peste laptele și frișca rămase și puneți pe foc. Amestecați până când se încheagă puțin, apoi stingeți focul și încorporați crema de caramel care s-a răcit.

5. Lăsați să se răcească toată compoziția complet, apoi puneți-o la congelator, amestecând din jumătate în jumătate de oră în primele 2 ore, pentru a nu se forma cristale de gheață.

Sfaturi pentru o înghețată cremoasă

Pentru a obține cea mai bună înghețată de casă trebuie să fii atent la ingredientele alese. Achiziționează produse de cea mai bună calitate și sănătoase, fără conservanți. Pentru a avea un desert cât mai natural, optează pentru zahărul de cocos sau îndulcitori naturali, care nu au efecte negative asupra sănătății.

Dacă preferata familiei tale este înghețata de cacao, alege pudra cu un conținut ridicat de unt de cacao. Aceasta te va ajuta să obții o compoziție mai fină.

Un alt detaliu la care trebuie să fii atent sunt timpii de congelare. Orice tip de înghețată ai alege să prepari, primele două ore este important să scoți compoziția din congelator și să amesteci bine, pentru a preveni formarea cristalelor de gheață.

Ne puteți urmări și pe Google News