Descoperire uimitoare despre pisici. Își pot învăța numele reciproc
- Simona Suciu
- 21 mai 2022, 10:45
Un nou studiu le-ar putea oferi milioanelor de proprietari de pisici din întreaga lume un motiv de bucurie. Animalele lor de companie nu sunt doar mai atente decât credeau, dar le cunosc literalmente numele.
Potrivit VICE, la această concluzie au ajuns cercetătorii japonezi de la Universitatea din Kyoto în aprilie. Subiecții lor îmblăniți au fost 29 de pisici care locuiau în așa-numitele „cafenele pentru pisici” cu multe alte feline și 19 care locuiau în case cu cel puțin alți doi prieteni feline.
Publicat în revista ScientificReports, studiul a folosit o metodologie foarte simplă pentru a analiza capacitatea pisicilor de a cunoaște sau de a învăța nume.
Descoperire uimitoare
Cu o pisică așezată în fața unui computer, experții au afișat fața unei pisici cunoscute și au redat sunetul proprietarului ei strigând numele corect sau numele altei pisici care nu se potrivea cu cel de pe ecran. Dacă cei doi factori nu se potriveau, animalul care observa toate acestea a petrecut mai mult timp privind ecranul - de parcă ceva nu era în regulă.
„Este uimitor ce am descoperit”, a spus autorul studiului SahoTakagi pentru The AsahiShimbun. „Vreau ca oamenii să știe adevărul. Felinele nu par să asculte conversațiile oamenilor, dar, de fapt, o fac.”
În timp ce unii susțin proverbul„curiozitatea a ucis pisica” pentru a atenționa împotriva investigațiilor inutile, curiozitatea nu a făcut decât să-l încurajeze pe Takagi. Potrivit Salon, studentul doctorand a publicat anul trecut un studiu care arată că pisicile sunt confuze când aud, dar nu văd o pisică familiară.
Ce au remarcat piscile?
Ultimul ei studiu, între timp, a fost mai complex. „Am examinat dacă pisicile potriveau numele cu fețele familiare ale pisicilor... și numele și fețele membrilor umani ai familiei”, a spus ea. „Pisicilor li s-a prezentat o fotografie a feței unei pisici familiare pe un monitor de laptop după ce au auzit numele pisicii din imagine sau numele altei pisici numite de proprietarul pisicii subiectului... sau de un experimentator.”
Ei au descoperit că pisicile de uz casnic păreau vizibil nedumerite când înregistrarea audio a rostit un alt nume decât cel al pisicii afișat pe monitor. Cercetătorii au crezut că acest lucru sugerează că pisicile anticipau să audă numele pisicii de pe ecran, doar ca să se uite cu confuzie când a apărut o imagine care nu era pisica la care se așteptau.
„Aceste rezultate indică faptul că numai pisicile de casă au anticipat o anumită față de pisică la auzul numelui pisicii, sugerând că acestea se potriveau cu numele pisicii simulante și cu individul specific”, a spus studiul. „Pisicile probabil învață astfel de relații nume-față observând interacțiunile terților.”
Învățare socială
Studiul a explicat că este „foarte puțin probabil” ca pisicile să fi dezvoltat această recunoaștere nume-față din amenințări cu pedepse sau promisiuni de recompense. În schimb, experții cred că această abilitate rezultă dintr-o „formă de învățare socială” promovată de timpul petrecut de aceste pisici trăind împreună în aceeași gospodărie.
„Pisicile simt cu siguranță atașament față de stăpânii lor, ceea ce ar putea fi considerat o formă de afecțiune sau iubire”, a spus ea. „Chiar și pisicile sălbatice formează o legătură de atașament, deoarece le oferim hrană și adăpost. De asemenea, ne legăm cu pisicile noastre prin joacă și divertisment”, spune Dr. StacyChoczynski Johnson.
Totuși, Takagi a spus pentru Salon: „Am descoperit că pisicile ascultă cu atenție graiul uman. Cred că pisicile și oamenii se pot înțelege mai bine vorbind între ei mult și comunicând“.