Descoperire uimitoare a oamenilor de știință. Studiul care dă totul peste cap

Descoperire uimitoare a oamenilor de știință. Studiul care dă totul peste cap

Pământul şi continentele sale s-ar fi deplasat o perioadă mai lungă decât au crezut anterior oamenii de ştiinţă, relatează miercuri Press Association.

Un nou studiu realizat pe baza rocilor formate în urmă cu miliarde de ani sugerează că mişcarea plăcilor tectonice a evoluat în ultimii 2,5 miliarde de ani. Concluzia contravine studiilor anterioare potrivit cărora ar fi început cu doar 700 de milioane de ani în urmă.

Noul calendar are efect asupra modelelor cercetătorilor pentru înţelegerea modului în care Pământul şi-a modificat structura.

Tectonica plăcilor dictează modul în care continentele se îndepărtează şi se apropie. Totodată, contribuie la înţelegerea locurilor în care se formează vulcani şi se produc seisme, la prezicerea ciclurilor de eroziune şi a circulaţiei oceanice şi oferă mai multe informaţii despre modul în care a evoluat viaţa pe Terra.

„Una dintre căile importante pentru înţelegerea modului în care a evoluat Pământul pentru a deveni planeta pe care o cunoaştem astăzi este tectonica plăcilor”, a declarat autorul principal al studiului, Robert Holder, de la Johns Hopkins University din statul american Maryland.

Echipa de specialişti a studiat o compilare de roci metamorfice formate în ultimii trei miliarde de ani, prelevate din 564 de situri din mai multe zone ale lumii.

Rocile metamorfice s-au transformat într-un nou tip de rocă în timpul perioadei în care au fost îngropate şi încălzite în adâncimile scoarţei terestre.

Deoarece tectonica plăcilor influenţează semnificativ fluxul de căldură, rocile metamorfice străvechi pot fi folosite pentru a studia acest proces din trecutul Pământului.

Cercetătorii au compilat date cu privire la temperaturile şi adâncimile la care s-au format rocile metamorfice şi au evaluat apoi modul în care aceste condiţii s-au modificat sistematic de-a lungul erelor geologice.

Echipa de oameni de ştiinţă a descoperit că tectonica plăcilor, pe care o cunoaştem în prezent, s-a dezvoltat treptat în ultimii 2,5 miliarde de ani.

„Cadrul pentru o mai bună înţelegere a noastră despre lume şi procesele sale geologice se bazează pe tectonica plăcilor. Cunoscând momentul în care a început mişcarea plăcilor tectonice şi modul în care aceasta s-a modificat are impact asupra acestui cadru”, a explicat Holder.

Ne puteți urmări și pe Google News